110 millioner på vej til beskyttelse af drikkevandet mod PFAS
I perioden 2025-2027 er der afsat 110 millioner til at beskytte borgerne mod PFAS i drikkevandet. En ny tilskudspulje åbner for ansøgninger efter sommerferien og bekendtgørelsen, der udlægger kriterierne, er nu i høring.
PFAS hører ikke hjemme i danskernes drikkevand. Regeringen har derfor i PFAS-handlingsplanen afsat 110 millioner kroner fra 2025 til at beskytte vores drikkevand mod evighedskemikalierne. Og nu er den bekendtgørelse, der regulerer tilskud til at foretage rensning af, afværge og inddæmme PFAS i drikkevand, sendt i ekstern høring i tre uger.
Tilskuddene prioriteres de steder, hvor man allerede har overskridelser af kravværdierne i drikkevandet, og puljen åbner for ansøgninger efter sommerferien.
”Vi tager forurening med PFAS meget alvorligt, for det har absolut intet at gøre i vores drikkevand eller andre steder i vores miljø. Men enkelte steder er der allerede PFAS i grundvandet, som kræver rensning af drikkevandet. I de få tilfælde vil forbrugerne kunne opleve stigende vandpriser, men med denne tilskudspulje sikrer vi, at de får en økonomisk håndsrækning til rensningen mod PFAS,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Miljøstyrelsen har oplyst, at de har data på seks vandforsyninger, der har målt overskridelser af kravværdierne for PFAS, og omtrent lige så mange, der måler stigninger mellem detektionsgrænsen og den tilladelige kravværdi.
Sideløbende med tiltagene for at beskytte drikkevandet arbejder Danmark fortsat for at forbyde PFAS i EU. Og om kort tid træder ny bekendtgørelse, der forbyder salg og import af tøj, fodtøj og imprægneringsspray med PFAS, i kraft. Forbuddet træder i kraft den 1. juli 2026, og fra 1. januar, hvis der sælges fra lager.
Fakta om bekendtgørelsen:
Bekendtgørelsen fastlægger kriterierne for tilskud, der kan gives til:
- Udgifter til etablering af renseanlæg og nye forsyningsledninger og boringer
- Udgifter til forundersøgelser, mv.
Tilskudsmidlerne prioriteres i nedenstående rækkefølge:
1. Vandforsyninger med dokumenterede overskridelser af kravværdierne for PFAS
2. Vandforsyninger, der kan måle stigninger i mængden af PFAS mellem detektionsgrænsen, men under den tilladelige kravværdi. Der lægges op til, at tilskud maksimalt kan udgøre 50 procent af vandforsyningernes udgifter.
Fakta om PFAS-handlingsplanen og indsatsernes fokus:
Med PFAS-handlingsplanen for 2024-27 besluttede alle Folketingets partier i maj 2024 at:
- Der afsættes en pulje på 110 mio. kr. til rensning af PFAS i drikkevand
- Der afsættes en pulje på 100 mio. kr. til rensning af jord for PFAS
- Forbyde PFAS i tøj, sko og imprægneringsmidler til forbrugere i Danmark.
- Øge kontrollen af produkter – bl.a. med onlinehandel og i fysiske butikker
- Styrke overvågning af PFAS i vandmiljøet, i fødevarer og fødevareproducerende dyr
- Etablere partnerskaber med erhvervslivet samt sikre målrettet information til borgerne med letforståelige råd og vejledning
- Sikre viden om PFAS-niveauerne i den danske befolkning
- Rådgive kommuner og vandforsyningsselskaber om PFAS
- Arbejde for et generelt forbud mod PFAS i hele EU
PFAS er svært nedbrydeligt og kan findes i lang tid i miljøet. Selvom vi globalt stoppede al udledning af PFAS i dag, ville vi fortsat kunne finde PFAS i vores miljø, drikkevand og omgivelser i fremtiden.
PFAS er evighedskemikalier. Når først de er i miljøet, så forsvinder de ikke igen. De ophobes i miljøet, i dyr og i mennesker, og PFAS er forbundet med en række alvorlige sygdomme. Derfor kalder udfordringen på en samlet tværgående indsats, så vi sikrer, at problemerne med PFAS forebygges og håndteres effektivt og målrettet.
Yderligere oplysninger:
Miljø- og Ligestillingsministeriets pressetelefon +45 2091 5901 (kan ikke modtage SMS) eller mail: presse@mim.dk
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skærpede straffe for partnervold og voldtægt22.5.2025 11:20:54 CEST | Pressemeddelelse
Partnervold og seksuelle overgreb er et stort problem i Danmark og rammer særligt kvinder. "Det er en vigtig sejr for ligestillingen, at vi nu skærper straffene for partnervold og voldtægt," siger minister for ligestilling Magnus Heunicke.
Kom med til indvielsen af Danmarks første naturnationalpark19.5.2025 13:51:23 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. juni indvier miljøminister Magnus Heunicke den første naturnationalpark i Danmark i Fussingø. Arrangementet er åbent for alle og byder blandt andet på naturvandringer, bioblitz og pandekager over bål.
Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud6.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.
Fremtidige oversvømmelser kan ramme trafikken mellem Fyn og Sjælland: Nu går staten og Nyborg Kommune sammen om løsninger5.5.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Nyborg Kommune om klimasikring af Nyborg by og Slipshavn. Området er i risiko for fremtidige oversvømmelser, der kan påvirke vej- og togtrafikken til og fra Storebæltsbroen og dermed presse den kritiske infrastruktur i Danmark.
Dansk-ukrainsk samarbejde skal sikre rent vand i krigshærgede områder i Ukraine2.5.2025 14:12:31 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk har underskrevet en samarbejdsaftale om hjælp til genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur i Ukraine. Danmark skal bl.a. hjælpe den ukrainske by Mykolaiv, som har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum