Skærpede straffe for partnervold og voldtægt
Partnervold og seksuelle overgreb er et stort problem i Danmark og rammer særligt kvinder. "Det er en vigtig sejr for ligestillingen, at vi nu skærper straffene for partnervold og voldtægt," siger minister for ligestilling Magnus Heunicke.
Kvinder i Danmark er særligt udsatte for partnervold og voldtægt. Hver anden dansker kender en kvinde, der har været udsat for partnervold, og otte ud af ti partnerdrab begås mod kvinder.
Regeringen vil med et nyt udspil om en strafreform bl.a. skærpe straffene for voldtægt og partnervold. Straffen for voldtægter, hvor der anvendes vold eller trussel om vold, overfaldsvoldtægter og gruppevoldtægter skærpes med 50 procent. Straffen for førstegangstilfælde af partnervold skærpes med 50 procent. Straffen for grov og særdeles grov vold fordobles.
”Kvinder er særligt udsatte for partnervold, og volden er oftere grovere og mere alvorlig. Vi ved, at partnervold og kontrol ofte går forud for partnerdrab, og at i otte ud af ti partnerdrab er ofret en kvinde. Kvinder er også mest udsat for seksuel vold. Alene inden for ét år er mellem 8.000 og 16.000 kvinder blevet udsat for voldtægt eller voldtægtsforsøg. Derfor er det en vigtig sejr for ligestillingen, at vi nu skærper straffene for partnervold og voldtægt. Det sender et klart signal om, at vi ikke vil acceptere vold og overgreb mod kvinder,” siger minister for ligestilling, Magnus Heunicke.
Fakta om ofre for partnervold:
- 2,6 procent af de adspurgte i 2024 oplyser at have været udsat for fysisk vold, psykisk vold, voldtægt og/eller andre seksuelle krænkelser begået af en nuværende eller tidligere partner inden for det seneste år. Dette svarer til 107.000-135.000 personer.
- 43 procent af ofrene for partnervold var mænd, og 57 procent var kvinder.
- Flere kvindelige ofre har fået synlige mærker eller skader på kroppen som følge af volden (47 procent af de kvindelige ofre og 33 procent af de mandlige ofre).
- 30 procent af de kvindelige ofre for fysisk partnervold vurderer, at hændelsen var ’ret alvorlig’ eller ’meget alvorlig’. For de mandlige ofre er det 9 procent.
- 4 procent af de adspurgte kvinder oplyser at have været udsat for voldtægt eller forsøg herpå inden for de seneste fem år og 0,5 procent inden for det seneste år. Det svarer til 8.000-16.000 kvinder inden for det seneste år. Blandt mænd oplyste 0,2 procent at have været udsat for voldtægt eller forsøg herpå inden for det seneste år, hvilket svarer til 1.000-5.000 mænd.
Kilde: Justitsministeriets Offerundersøgelser 2005-2024
Fakta om strafskærpelser:
50 pct. strafskærpelse for simpel vold begået mod en partner
I dag er det alene en skærpende omstændighed, når vold mod en partner eller børn begås gentagne gange over en periode. Med forslaget vil en person, der i dag ville blive idømt 40 dages fængsel for vold mod sin ægtefælle eller et barn, kunne forvente en fængselsstraf på 60 dage.
50 pct. strafskærpelse for voldtægter ved vold mv.
Strafniveauet for voldtægt ved vold eller trussel om vold, herunder overfaldsvoldtægt, spænder i dag fra ca. to år og seks måneders fængsel til op mod ca. fire års fængsel. Med forslaget vil en person, der i dag ville blive idømt tre års fængsel for voldtægt ved vold eller trussel om vold, kunne forvente en fængselsstraf på fire år og seks måneders fængsel.
Fordobling af straffen for grov vold og særdeles grov vold
Strafniveauet for grov vold spænder i dag bredt og vil almindeligvis være fra ca. 60 dages fængsel til tre års fængsel. En person, der i dag ville blive idømt seks måneders fængsel for grov vold, fremover vil kunne få en fængselsstraf på et år.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkFølg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
110 millioner på vej til beskyttelse af drikkevandet mod PFAS22.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I perioden 2025-2027 er der afsat 110 millioner til at beskytte borgerne mod PFAS i drikkevandet. En ny tilskudspulje åbner for ansøgninger efter sommerferien og bekendtgørelsen, der udlægger kriterierne, er nu i høring.
Kom med til indvielsen af Danmarks første naturnationalpark19.5.2025 13:51:23 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag den 21. juni indvier miljøminister Magnus Heunicke den første naturnationalpark i Danmark i Fussingø. Arrangementet er åbent for alle og byder blandt andet på naturvandringer, bioblitz og pandekager over bål.
Nyt PFAS-fund i jakker bekræfter behov for dansk forbud6.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse offentliggjort af Forbrugerrådet Tænk Kemi viser, at 13 ud af 17 jakker købt på Temu, Shein og Amazon indeholder PFAS. Det høje antal er endnu et bevis på, at det er med risiko, når danskerne køber fra sælgere uden for EU. Undersøgelsen understreger samtidig behovet for det danske forbud mod PFAS i tøj og sko, som regeringen har besluttet skal indføres.
Fremtidige oversvømmelser kan ramme trafikken mellem Fyn og Sjælland: Nu går staten og Nyborg Kommune sammen om løsninger5.5.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Nyborg Kommune om klimasikring af Nyborg by og Slipshavn. Området er i risiko for fremtidige oversvømmelser, der kan påvirke vej- og togtrafikken til og fra Storebæltsbroen og dermed presse den kritiske infrastruktur i Danmark.
Dansk-ukrainsk samarbejde skal sikre rent vand i krigshærgede områder i Ukraine2.5.2025 14:12:31 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk har underskrevet en samarbejdsaftale om hjælp til genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur i Ukraine. Danmark skal bl.a. hjælpe den ukrainske by Mykolaiv, som har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum