Dansk-ukrainsk samarbejde skal sikre rent vand i krigshærgede områder i Ukraine
Miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk har underskrevet en samarbejdsaftale om hjælp til genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur i Ukraine. Danmark skal bl.a. hjælpe den ukrainske by Mykolaiv, som har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb.

Krigen i Ukraine er ikke kun en katastrofe for befolkningen i landet, hvor byer ødelægges, og tusindvis af mennesker mister familiemedlemmer og deres hjem.
Natur og kritisk infrastruktur er et mål for bevidste russiske angreb, og det har efterladt Ukraine med forurenede vandreserver, brændte skove og ødelagt landbrugsjord.
Derfor har miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk underskrevet en samarbejdsaftale (Memorandum of Understanding). Aftalen styrker samarbejdet med Ukraine om hjælpe med genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur.
Et af de steder, der sættes ind med dansk hjælp er i byen Mykolaiv i det sydlige Ukraine. Byen har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb, og det har medført, at borgerne ikke har adgang til drikkevand, som i stedet bliver kørt til byen i lastbiler. Bad og andet vandforbrug sker med saltvand.
Som led i aftalen vil man afsøge og understøtte investeringer i genopbygning af ødelagt infrastruktur i byen.
Miljøminister, Magnus Heunicke, siger:
"Vand er et våben i krigen i Ukraine og det har medført store skader på økosystemer og miljøet. I Ukraine har krigen forurenet vigtige vand ressourcer, så tusindvis af mennesker ikke har rent drikkevand. Derfor har jeg skrevet under på en samarbejdsaftale med den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk. Danmark er langt fremme, når det kommer til sikring af vandressourcer, og med aftalen hjælper vi Ukraine med at sikre rent drikkevand i byer som Mykolaiv, som har fået ødelagt deres drikkevandsressourcer."
Tal og fakta:
Siden krigens start har Ukraine opgjort over 5000 skader på miljø, som følge af krigen, herunder mere end 740 vandforvaltningsfaciliteter, der er blevet beskadiget eller ødelagt.
- Det samlede behov for genopbygning og genopretning i sektoren anslås til 11,3 milliarder USD
- Der en lang række konkrete projekter i gang med millionstøtte fra Danmark og andre aktører til genopbygningen af vandinfrastruktur i landet. Fx Udskiftning af vandrør, vandrensningssystemer og meget andet.
- Miljø- og Ligestillingsministeriet indledte i 2024 et myndighedssamarbejde med Ukraine med fokus på at beskytte miljøet og genopbygge landets vandinfrastruktur og hjælpe de ukrainske ministerier med at udarbejde lovgivning tilpasset EU´s regler på området.
- Den danske og den ukrainske miljøminister underskrev d. 29. april en såkaldt MoU, som er samarbejdsaftale mellem landene, der bl.a. skal sikre en solid forankring af samarbejdet i det ukrainske Miljøministerie.
- Forståelsesaftalen vil have fokus på genopbygning af vand og miljø i den ukrainske by Mykolaiv og dækker bl.a. følgende fire samarbejdsområder:
- Vandressourcer, herunder grundvand,
- Vandforsyning,
- Forureningskontrol
- Spildevand.
- Aftalen kan også udvides til andre områder, hvor der er behov for at genskabe og beskytte miljø- og natur.
Aftalen kan downloades nedenfor.
Kontakter
Pressekontakt til Miljø- og Ligestillingsministeriet. Pressevagten (kan ikke modtage SMS)
Tlf:+45 2091 5901presse@mim.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Drikkevandsbeskyttelse: To nye grundvandsdannende områder er nu kortlagt2.5.2025 09:14:32 CEST | Pressemeddelelse
Kortlægningen af områderne Mølleåen og Jammerbugten giver nu kommuner og lokale grønne treparter bedre mulighed for at beskytte de områder, hvor grundvandet dannes. Det styrker drikkevandsbeskyttelsen for nuværende og fremtidige generationer.
Nordic Waste-sagen: Advokatundersøgelse af Randers Kommune er nu afsluttet1.5.2025 21:16:34 CEST | Pressemeddelelse
Den uvildige advokatundersøgelse viser, at der er sket fejl og forsømmelser i kommunens sagsbehandling, men advokatfirmaet finder ikke grundlag for at kritisere kommunens handlinger i forhold til at imødegå risikoen for jordskredet.
Nu bliver PFAS i brandskum forbudt i hele EU30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Al brandslukningsskum med PFAS bliver forbudt i hele EU. Det står klart, efter medlemslandene i EU med dansk opbakning har vedtaget et forslag om at forbyde al anvendelse af PFAS-holdigt brandslukningsskum.
Nye regler skal reducere mikroplastforurening24.4.2025 09:37:23 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år bliver der alene i EU-landene tabt mellem 52.000 og 184.000 tons plastgranulat i miljøet. Det udgør 7 procent af den samlede mikroplastforurening og sker fx ved, at det bliver tabt under transport. Det udgør en risiko for hav, natur og mennesker, og derfor skal nye EU-regler mindske tab og forurening af plastgranulat gennem strammere regler for transport, opbevaring og oprydning.
Politisk flertal forstærker den målrettede kontrol af sprøjtemidler11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien har besluttet at forstærke den målrettede kontrollen ud fra landmændenes sprøjtejournalindberetninger, så 120 virksomheder udtages til fysisk kontrol på baggrund af indberetningerne. Samtidig nedsætter aftalepartierne en taskforce, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan reglerne på sprøjtemiddelområdet kan styrkes yderligere og kontrolleres bedre.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum