Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Klimahandling: Stor interesse for at fange og lagre dansk CO2

Del

Hele 16 projekter har meldt interesse i at kunne søge puljen for CO2-fangst og lagring, og 10 af dem kunne gå videre. De 10 projekter er nu udvalgt og kan søge om de knap 29 milliarder kroner, der er i puljen. Det skal omsættes til CO2-reduktioner og sikre et vigtigt bidrag til klimamålet for 2030.

Et af de værktøjer, der gør det muligt at opfylde verdens klimamål, er CO2-fangst og lagring. Teknologien, hvor man fanger CO2 fra skorstene og lagre den permanent i undergrunden, kan nemlig bruges til at skrue ned for nogle af de udledninger, der ellers er sværest at slippe af med.

I Danmark er udviklingen af CO2-fangst og lagring i fuld gang. Senest har hele 16 projekter søgt som at blive forhåndsgodkendt hos Energistyrelsen, så de kan få lov til at søge om de knap 29 milliarder kroner, der er i CCS-puljen. Af dem kunne maks. 10 projekter gå videre. Det er derfor de 10 projekter, der kunne demonstrere de bedste tekniske evner, som nu er blevet udvalgt.

”CO2-fangst og lagring er et af de klimaredskaber, der skal hjælpe os i mål. Og en af de teknologier, som de seneste år har udviklet sig eksponentielt i Danmark. Vi giver vi den nu endnu et skub med knap 29 milliarder kroner, der skal omsættes til CO2-reduktioner fra 2030. Det er fedt, at der er så stor interesse, at der har været rift om de 10 pladser ved puljebordet – selvom det desværre betyder, at ikke alle er kommet med ombord. Næste spændende milepæl bliver de endelige bud senere på året,” siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

De første cirka otte milliarder i CCS-puljen blev vundet af Ørsted, som fra 2026 vil fange og lagre 430.000 ton CO2 årligt. Forventningen er, at de resterende knap 29 milliarder kroner vil kunne føre 2,3 millioner ton CO2-reduktioner med sig årligt og bidrage til indfrielsen af Danmarks 2030-klimamål.

Den næste milepæl er i august, hvor de indledende bud skal afleveres. I december skal de endelige bud ligge på bordet. 

De prækvalificerede projekter er:

  • AffaldPlus Affaldsenergi A/S
  • ARGO CCS A/S
  • E.ON Carbon Capture Solutions Copenhagen ApS
  • Energnist CaptureCo A/S
  • Fjernvarme Fyn Fangst A/S
  • Gaia ProjectCo P/S
  • HOFOR DSS SPV A/S
  • Kredsløb Holding A/S
  • Ørsted Bioenergy & Thermal Power A/S
  • Aalborg Portland A/S

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet arbejder vi for målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i Danmark i 2030 og for et visionært, grønt lederskab både i Danmark og ude i verden.

Følg pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye