Bedre sikkerhedsnet og barselsregler for selvstændige
Et stort flertal i Folketinget har vedtaget at udvide retten til dagpenge for nystartede iværksættere. Dermed bliver det i fremtiden lidt mere økonomisk trygt at tage springet ud i iværksætteri. Samtidig blev det vedtaget, at selvstændige fremover kan løse opgaver i op til 3,5 timer om ugen i deres virksomhed, når de er på barsel, uden at de bliver modregnet i barselsdagpengene.
Som lønmodtager kan det være økonomisk usikkert at tage springet ud i iværksætteri. Derfor får selvstændige nu et ekstra sikkerhedsnet. Fremover bliver det muligt at beregne selvstændiges dagpenge på baggrund af den lønindtægt, de havde, inden de blev iværksættere. Dagpengene vil kunne beregnes på baggrund af lønindkomst fra fem år før, at den selvstændige startede sin virksomhed. Det vil give en større økonomisk tryghed for nye selvstændige.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
"Vi har brug for, at flere starter egen virksomhed. Nu ændrer vi reglerne, så hvis man tager en chance og starter sin egen virksomhed, så er der et bedre sikkerhedsnet til at gribe én. Jeg håber, det kan være en ting, der giver lidt flere modet til at kaste sig ud i iværksætteri".
Regeringen ønsker samtidig at gøre op med den skæve kønsbalance blandt selvstændige, hvor vi ser en underrepræsentation af kvinder. Det kan være svært at holde barselsorlov, hvis man som kvinde er soloansvarlig for en selvstændig virksomhed. Derfor indfører regeringen nu en bagatelgrænse, så selvstændige fremover må løse opgaver i op til 3,5 timer om ugen i deres virksomhed, mens de er på barselsorlov, og samtidig modtage fulde barselsdagpenge. Det kan fx være at svare på lidt mails, korrespondere med sin bank eller tale med sin revisor.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
"Vi ønsker, at både far og mor har en reel mulighed for at tage barsel med deres børn. Men det er ofte svært at gå på fuldtidsbarsel samtidig med, at man er hovedansvarlig for en virksomhed. Derfor åbner vi nu mulighed for, at man kan løse små administrative opgaver, mens man er på barselsdagpenge, så man har chance for at holde liv i sin virksomhed".
De to ændringer til fordel for selvstændige blev vedtaget i går ved tredjebehandlingen af lovforslaget om arbejdsløshedsforsikring m.v. og barselsloven, L 150. Reglerne træder i kraft januar 2026.
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til lønmodtagerbeskæftigelsen for april 202520.6.2025 08:08:23 CEST | Pressemeddelelse
I april 2025 var der 3.055.700 lønmodtagere i job. Det er 5.400 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden april 2024 er der dermed samlet set kommet 35.200 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 5.200 flere lønmodtagere fra marts til april 2025. I samme periode er der kommet 200 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Der er fortsat stor aktivitet i vores virksomheder, og beskæftigelsen har endnu en gang taget et hop opad. Det er virkelig bemærkelsesværdigt, at dansk erhvervsliv formår at stå så stærkt i en urolig verdensøkonomi med konstante trusler om international handelskrig". "Virksomhederne har stadig brug for nye medarbejdere og rigtig mange - herunder seniorer - er i job og spiller en vigtig rolle på vores arbejdsmarked. Der er også masser af potentiale i de 43.000 unge, der i dag står uden job og uddannelse. Det glæder mig, hver gang virksomheder giver unge mennesker med udfordringer
Tæt på uændret ledighed i maj 202519.6.2025 09:02:03 CEST | Pressemeddelelse
Der er 86.300 fuldtidsledige i maj 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed tæt på uændret i forhold til måneden før med et lille fald på 300 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Det er virkelig opsigtsvækkende, at vi fortsat formår at holde ledigheden på under tre procent i Danmark. Det er ikke nogen selvfølge i betragtning af, at vi lever i en verden med stigende politisk uforudsigelighed og økonomisk utryghed. - Vi skal dog være opmærksomme på, at ledigheden udvikler sig forskelligt i landet, og at det i nogle områder er sværere at skaffe jobs til alle end andre. Jeg ser frem til, at kommuner landet over lancerer Ungeløftet, så de alt for mange unge uden job og uddannelse får bedre hjælp til at komme tættere på et meningsfuldt fællesskab. Jeg er stolt af, at alle kommuner har sagt ja til Ungeløftet, og sammen med virksomheder og civilsamfund
Over en halv milliard kroner fordelt mellem alle 98 kommuner til Ungeløftet19.6.2025 07:02:53 CEST | Pressemeddelelse
Over en halv milliard kroner er på vej til landets kommuner. Pengene er en del af Ungeløftet og skal bruges til indsatser til gavn for de 43.000 unge uden arbejde eller uddannelse - indsatser, som vi véd virker.
Rockere og bandemedlemmer får frakendt deres førtidspension ved grov kriminalitet18.6.2025 12:02:16 CEST | Pressemeddelelse
Et bredt flertal i Folketinget er enige om, at rockere, bandemedlemmer, fremmedkrigere og andre, der bliver dømt for grov kriminalitet, får frakendt deres førtidspension.
Flere lønmodtagere føler sig stressede18.6.2025 08:00:02 CEST | Pressemeddelelse
Næsten hver femte lønmodtager føler sig stresset, og mere end halvdelen af dem angiver, at det skyldes deres arbejdsliv. Stress rammer oftest lønmodtagere i alderen 25-34 år, og det er også her, vi ser den største stigning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum