Hver tredje fængselsbetjent vest for Storebælt er elev

Del

Eleverne udgør en meget stor andel af bemandingen, især i Jylland og på Fyn. Fordel dem på flere matrikler, lyder opfordringen fra Fængselsforbundet.

Opgørelsen er lavet af Fængselsforbundet.
Opgørelsen er lavet af Fængselsforbundet. Fængselsforbundet.

Det et er godt med flere elever, men hvor mange bør der være på hver institution? Flere steder udgør eleverne op imod halvdelen af opsynspersonalet.

I Renbæk Fængsel var 44 procent elever i 4. kvartal 2024. I Søbysøgård Fængsel var tallet 41 procent. Det viser en opgørelse, som forbundssekretær i Fængselsforbundet, Henrik Thøgersen, har gennemført.

Og udviklingen går den forkerte vej, hvis man sammenligner med året før. I 4. kvartal 2023 udgjorde eleverne 25 procent af mandskabet i uddannelsesinstitutionerne. I samme kvartal i 2024 var tallet
steget til 28 procent.

Koncentrationen af elever er størst vest for Storebælt. Her er andelen øget fra 31 procent til 34 procent i samme periode.

”Det er rigtig godt, at vi tiltrækker nye kollegaer. Men vi skal huske at behandle dem ordentligt og give dem de rette forudsætninger for at lære faget. Det gør vi ikke, hvis der er for mange elever, som går sammen. Vi har et problem, især i Jylland og på Fyn,” siger Henrik Thøgersen.

Han peger på, at eleverne er bekymrede for deres uddannelsesmiljø: ”I vores undersøgelser gør de opmærksom på, at de mangler tid til læring. At de bare dækker vagter. Sådan må det jo ikke være. Jeg mener, løsningen må være at fordele eleverne på flere matrikler.”

Ustabil oplæring
Fagbladet skrev om problemstillingen for et år siden. Dengang var Claus Veggerby bekymret for de mange elever. Han er institutionstillidsrepræsentant for fængslerne i Nørre Snede, Møgelkær og Kærshovedgård.

Er situationen bedre nu?

”Nej, det kan man ikke sige. Eleverne udgør fortsat en meget stor andel af personalet. De er meget kompetente, skal jeg understrege, men det er ikke godt for deres uddannelsesmiljø, at de ikke er sikre på at arbejde sammen med en fastansat. Det giver en ustabil oplæring. Og det presser de fastansatte, som er tilbage,” siger Claus Veggerby.

Institution Nørre Snede udlåner i øjeblikket 17 fastansatte til andre institutioner. Blandt andet Vestre Fængsel, Nyborg, Ringe og Søbysøgård. Det betyder, at der er færre tilbage i den faste stab til at klare driften. Nørre Snede har både en lukket og en åben afdeling, og der er begrænsninger på, hvor den enkelte elev kan arbejde.

”Eleverne bliver nødt til at få forrang, når vagterne fordeles. Så må de fastansatte tage til takke med, hvad de kan få. Det betyder, at de trækker et kæmpe læs i øjeblikket.”

Claus Veggerby mener, der max bør være 15 til 20 procent elever i hver institution: ”Så vi kan give eleverne den kvalitet i uddannelsen, som der skal være. Og de fastansatte kan nå at restituere mellem vagterne.”

Iskoldt vand lige i smasken
Praktikvejleder på Møgelkær, Jimmi Christensen, ser det også som et stort problem, at der er så mange elever.

”I april og maj udlåner vi hele otte fastansatte for at få timetallet til at gå op. Det er et resultat af en hovedløs rekruttering. Tre af dem er praktikvejledere, heriblandt mig selv. Og mens de fastansatte sendes til Ringe og Vestre, har områdekontoret tildelt os fire nye elever. Så når vi returnerer, er vi 12 betjente for meget. Det føles som en spand iskoldt vand lige i smasken,” siger Jimmi Christensen.

Han er i øjeblikket udlånt til Ringe Fængsel, som ikke har elever, fordi fængslet ikke har sagsbehandling.

”De skriger på betjente til deres nybyggede fængsel her i Ringe. Betjentene har allesammen minimum ti års anciennitet, og de er virkelig dygtige og kompetente. De har tilmed en uddannet praktikvejleder, og de arbejder med en meget spændende målgruppe, men de kan ikke få elever, selvom de hjertens gerne vil. Jeg er altså udlånt, fordi mit fængsel har for mange elever til et andet fængsel, der mangler betjente, men ikke må få elever.”

Svar fra Kriminalforsorgens HR-områdechefer Anne Barrit Sørensen (Øst) og Hanne Dahleup (Vest)

Hvad gør I for at fordele eleverne bedst muligt?
“Det er vigtigt for Kriminalforsorgen, at vores elever har et godt og lærerigt uddannelsesmiljø, og vi forsøger samtidig at tage bedst muligt hensyn til både praktikstederne og elevernes individuelle ønsker om praktiksted. Det kræver mange ressourcer at oplære elever, og derfor bestræber vi os på en rimelig balance mellem antallet af elever og den øvrige bemanding på den enkelte institution.”

Overvejer I at bruge flere arresthuse til uddannelse?
”Der skal selvsagt være de rigtige forudsætninger tilstede både lærings- og ressourcemæssigt, før en arrest kan bruges som praktiksted. Vi ser løbende på mulighederne for at inddrage flere arrester, og hvad der skal til for at varetage opgaven til fordel for den enkelte elev.”

Har I et max for hvor mange elever, der må være i en institution?
”Der eksisterer ikke et formelt maksimum for antallet af elever pr. institution. Vi er dog meget opmærksomme på, at der er en god balance mellem antallet af ansatte og elever. Det ligger Kriminalforsorgen meget på sinde, at praktikstederne har bemanding til at tage godt imod alle de nye elever, samtidig med at vagtplanen går op.”

Nøgleord

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye