Udvidelse af Ringe Fængsel har været ramt af omfattende opstartsproblemer
En for hurtig og rodet opstart har skabt problemer – også for sikkerheden – i den nye belægsbygning med 50 nye pladser i Ringe Fængsel.

“Siden åbning har vi været uden gulvvarme, strøm og varmt vand. De indsattes telefoner har ikke duet, det samme gælder opvaskeren og tv-signalet.”
Sådan fortæller fængslets tillidsrepræsentant Steen Hatt Frimuth. Han er taknemmelig for, at de indsatte har taget det pænt. Men når det gælder sikkerheden, er der ikke plads til kompromiser.
Indtil for nyligt kunne de ansatte ikke ringe fra de gamle vagttelefoner til kollegaerne i den nye bygning: ”Det går jo ud over vores sikkerhed. Der er heller ikke blevet installeret overfaldsalarmknapper endnu, så hvis der er slagsmål inde på nummer 17, kan vi ikke se, hvem det drejer sig om.”
Ringe Fængsel blev i januar udvidet med 50 nye pladser. Selvom planen var en gradvis indflytning af de udvisningsdømte indsatte, har belægget været fuldt næsten fra begyndelsen.
”Det er simpelthen gået alt for hurtigt. Vi trykprøver, mens vi kører med fuld kapacitet. Det er ikke optimalt,” siger han.

Flyttemænd i uniformer
Selvom der stadig står maskiner på parkeringspladsen, har håndværkerne for længst forladt fængslet. Men fejl og mangler dukker fortsat op.
”Vi har løbende måttet slås med håndværkerne, fordi der hele tiden opstår nye ting, de skal tilbage og fikse. Byggeprocessen har fyldt meget, for håndværkerne skal kende sikkerhedsreglerne. Det er jo fair nok, men hver dag har der været nye udfordringer. Vi har eksempelvis skulle hjælpe med at flytte rundt på alverdens ting og sager, som jo er gået ud over den daglige drift,” siger Steen Hatt Frimuth.
Udbygningen rummer også nye fællesfaciliteter og værksteder. Da vi står i de nyåbnede lokaler, bliver samtalen nærmest umulig at fortsætte.
”Som du kan høre, er akustikken helt forfærdelig. Man kan jo ikke have otte indsatte her ad gangen. Jeg forstår simpelthen ikke, hvordan nogen har kunne aflevere sådan et rum,” runger det fra tillidsrepræsentanten.
På den anden side af døren sidder værkmester Klaus Hoffmeyer, som har opgaven at gå huset igennem og være bindeled til håndværkerne. En opgave der har skubbet hans almindelige arbejde i baggrunden.
”Jeg kan godt sige dig… Hvis jeg havde vidst, hvor stort et projekt, det her ville blive, havde jeg ikke sagt ja. Jeg har aldrig oplevet så mange fejl ét sted og så meget mudderkast mellem håndværkerne.”
Michael Frølich, områdedirektør for Kriminalforsorgen Vest, peger på, at der opstår behov for justeringer ved de fleste nybyggerier.
”Uanset hvor grundigt et byggeri forberedes, vil visse forhold først konstateres, når afdelingen tages i brug – det har også været tilfældet i Ringe. Derfor har vi nu sat fokus på, hvordan overgangen fra byggeri til drift kan blive bedre, så vi kan undgå nogle af problemerne i fremtiden.”
Om den hurtige indflytning af de indsatte siger områdedirektøren: ”Den gradvise ibrugtagning har været relativt kort, da Ringe har bidraget til at afhjælpe den nationale kapacitetsudfordring. Men det er kun lykkedes, fordi vi løbende har tilpasset og planlagt vores belæg, og fordi vores medarbejdere – både civile og uniformerede – leverer en ekstraordinær indsats med at løse udfordringerne.”
Årsværket følger ikke planen
Forud for åbning var Steen Hatt Frimuth blevet inddraget i udarbejdelse af en bemandingsplan. 19 årsværk lød fornuftigt.
”Men pludselig fik vi stukket en ny bemandingsplan med et årsværk på 12,3 i hånden. Det er jo slet ikke realistisk, og vi kunne ikke få nogen forklaring på, hvorfor det var endt sådan,” fortæller han.
Heldigvis var der mulighed for en genforhandling. Fra april gælder en ny bemandingsplan på 14,6 årsværk.
”Det er stadig ikke nok, når vi taler ti afdelinger. Vi skulle have holdt os til de 19. Og så kom ændringerne fra den ene dag til den anden. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt,” siger han.
Michael Frølich anerkender, der har været bump på vejen med bemandingsplanen: ”Men efter et konstruktivt møde med tillidsfolkene i starten af februar, er der skabt enighed om bemandingen af de nye pladser og hele Ringe Fængsel. Vores medarbejdere løfter hver dag en stor og vigtig opgave, og hvis belægget i Ringe ændres, skal bemandingen selvfølgelig revurderes,” siger han.
Indtil videre går der i gennemsnit fire til fem fængselsbetjente i den nye bygning ad gangen, men noget tyder på, der snart kan blive brug for flere. Alle celler er udstyret med køjesenge.
Ifølge områdedirektøren er der dog ingen aktuelle planer om, at cellerne skal tages i brug som dobbeltceller.

Nøgleord
Kontakter
Kommentarer til pressen: Forbundsformand, Bo Yde Sørensen
Tlf:72 55 99 98bys@faengselsforbundet.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet
Administrationen i Kriminalforsorgen vokser markant, mens der stadig bliver færre fængselsbetjente2.4.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Det kræver flere og flere ledere at administrere færre og færre medarbejdere.
Erstatninger til fængselsbetjente slår ny rekord18.2.2025 10:02:26 CET | Nyhed
Fængselsforbundet har hentet erstatninger hjem til skaderamte kollegaer for næsten en kvart milliard kroner i 2024.
Antallet af fængselsbetjente falder fortsat6.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Trods nye skoler og rekrutteringskampagner er der også røde tal i fængselsbetjentstatistikken i 2024.
Fængslerne er overfyldte, men det kunne have gået endnu værre5.2.2025 09:56:30 CET | Nyhed
Belægget ligger på 100 procent i landets fængsler for syvende år i træk, og Europarådet er stærk kritisk. Alligevel er der grund til lettelse.
Tre ud af fire fængselsbetjente efterlyser mere efteruddannelse17.12.2024 09:51:25 CET | Nyhed
Der er stort uddannelsesbehov blandt det uniformerede personale i Kriminalforsorgen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum