Se billederne: Fransk kemiker modtager Sonning-Prisen
Kultur, kemi og kunst mødtes, da den franske kemiker Hervé This onsdag modtog Danmarks største kulturpris, Sonning-Prisen. Hervé This er kendt som ophavsmand til den molekylære gastronomi.

Grundingrediensen i den franske kemiker Hervé This’ gastronomi er videnskab. Ved at bringe de videnskabelige principper ind i gastronomien, har han revolutioneret europæisk madkultur. Til en ceremoni på Københavns Universitet modtog han onsdag Sonning-Prisen og et legat på en million kroner for sit arbejde.
Videnskaben i gastronomien
I sin internationale bestseller ”Molecular Gastronomy” fra 2002 introducerer Hervé This de videnskabelige principper, der kan forvandle et klassisk måltid mad til en smagsoplevelse ud over det sædvanlige.
Molekylær gastronomi går i sin enkelhed ud på at ændre råvarers form, konsistens og smag under tilberedningen og sætte dem sammen til nye, unikke smags- og sanseoplevelser, der ofte udfordrer den traditionelle opfattelse af mad.
Danmarks største kulturpris
Sonning-Prisen bliver uddelt omtrent hvert andet år til en modtager, der skønnes at have udført et fortjenstfuldtarbejde til gavn for den europæiske kultur. Senest blev prisen i 2023 tildelt den serbiske performancekunstneren Marina Abramović.
Prisen uddeles af Sonning-Fonden. Den blev overrakt af Sonning-Komitéens formand David Dreyer Lassen, rektor på Københavns Universitet.
Nøgleord
Kontakter
Nena Sue ThomassenKommunikationskonsulentKU Kommunikation
Tlf:93565390nst@adm.ku.dkBilleder








Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”15.12.2025 10:29:09 CET | Pressemeddelelse
Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme frøsamlinger udgør.
Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige5.12.2025 06:18:59 CET | Pressemeddelelse
Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned.
P-piller kan forringe kvinders mentale trivsel2.12.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Adgang til p-piller i ungdomsårene er forbundet med øget risiko for depression senere i livet. Især kan kvinder, der er genetisk disponeret for psykisk sygdom, risikere at blive ramt af bivirkningen. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet.
Psykologer: Derfor kan protester samle folk på tværs af politiske skel27.11.2025 09:18:05 CET | Pressemeddelelse
Hvordan kan mennesker med diametralt modsatte holdninger pludselig stå skulder ved skulder i protest? Det spørgsmål har et internationalt forskerhold undersøgt. Udgangspunktet er COVID-protesterne, som blev båret af tre samlende strategier.
Sådan bruger planter ingeniørprincipper til at trænge gennem hård jord27.11.2025 07:16:00 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold med Københavns Universitet, Shanghai Jiao Tong University og University of Nottingham i spidsen har opdaget, hvordan planterødder er i stand til at trænge igennem hård og tæt jord ved hjælp af et velkendt ingeniørprincip. Opdagelsen kan få stor betydning for fremtidens afgrøder i en tid, hvor presset på landbrugsjorden stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum