Landdistrikterne: Ros til regionernes fokus på flere læger i land- og yderområder
Der er flere gode takter i regionernes 25 forslag til at sikre bedre lægedækning i hele landet, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer såsom flere uddannelsespladser uden for de største universitetsbyer, stærke faglige studiemiljøer decentralt og flere uddannelsesforløb uden for de større byer.

Danske Regioner har i dag præsenteret 25 forslag til at sikre bedre lægedækning. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
– Hver 10. dansker bor i et lægedækningstruet område, og det giver en massiv ulighed i sundhed mellem land og by. Derfor er det meget positivt, at regionerne med disse forslag har fokus på at sikre lægedækning i alle egne af landet, udtaler formand Steffen Damsgaard.
For at styrke lægedækningen, foreslår regionerne bl.a. at uddanne flere læger i de dele af landet, hvor manglen på læger er størst, såsom Esbjerg, Køge og Aalborg, der dækker Nord-, Vest, Sydjylland samt Sjælland - men også reducere optagelsen i København, Aarhus og Odense, så man ikke uddanner flere læger, end der er behov for.
- Vi kan se i Nordjylland, at flere nyuddannede læger vælger at blive efter endt studie, og det er netop dét, vi har brug for, hvis vi skal sikre læger i alle dele af landet. Derfor bakker vi helt op om forslaget om at uddanne flere læger uden for de største universitetsbyer, tæt på de borgere, som har mest brug for dem. Det gælder særligt læger til almen praksis men også ift. uddannelse af speciallæger, som vi er enige i, skal ud i hele landet, siger Steffen Damsgaard og uddyber:
- Flere uddannelsesforløb udenfor universitetshospitalerne og de største byer vil ikke blot skabe grundlag for bedre lægedækning, men også være med til at fremme bosætningen og tilknytningen til de områder, hvor lægemanglen er størst. Ved at give mulighed for længerevarende ansættelser i samme geografiske område, vil man særligt kunne ramme de yngre læger, som endnu ikke har slået sig ned i et bestemt område.
Formanden kvitterer også for regionernes forslag om at skabe stærke faglige miljøer, herunder muligheden for forskning i almen praksis, udenfor de største byer.
- Det er vigtigt, at der kommer nogle mere fleksible rammer, så man kan skabe de stærkeste faglige miljøer decentralt, hvad enten det handler om det nyeste udstyr eller ekstra fokus på kompetenceudvikling. Det vil gøre det mere attraktivt at arbejde i land-, ø- og yderkommuner, hvor der ofte er flere multisyge og kronisk syge patienter, påpeger Steffen Damsgaard og tilføjer:
- Vi ser også gerne, at man flytter flere funktioner ud fra akuthospitalerne og til sundhedshusene og udvikler de decentrale sundhedstilbud markant i alle kommuner. Det vil dels gavne borgerne, som kan få behandling tættere på, men også styrke det faglige miljø.
Landdistrikternes Fællesråd håber, at der vil være en bred politisk opbakning til forslagene.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum