Ny rapport: Behov for ekstra opmærksomhed på børn af forældre med psykisk sygdom
Region Hovedstaden og Statens Institut for Folkesundhed har undersøgt trivsel og sundhed i det første leveår hos børn med forældre med psykiatrisk diagnose.
Med baggrund i Databasen Børns Sundhed og flere års observationer fra sundhedsplejersker i 26 kommuner offentliggøres i dag en rapport med fokus på barnets første leveår, som er særlig vigtigt for barnets emotionelle, kognitive og sociale udvikling.
Langt størstedelen af alle børn trives og har en sund udvikling i det første leveår, men sundhedsplejerskerne ser lidt flere udfordringer med eksempelvis amning, søvn og forælder-barn kontakt blandt børn med forældre, der inden for de seneste fem år har fået stillet en psykiatrisk diagnose på et hospital.
Ansvar for sårbare borgere
Regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) byder rapporten og resultaterne velkomne. Han hæfter sig ved, at langt de fleste børn ifølge sundhedsplejerskerne trives og har det godt - uanset om forældrene har en psykisk sygdom eller ej.
”Men desværre lever flere og flere mennesker i dag med psykisk sygdom, og det betyder, at også flere børn vokser op med psykisk sygdom tæt på. Rapporten bygger på sundhedsplejerskernes store arbejde, og den viser et behov for en tidlig indsats til dem, der har brug for det. Vi har et særligt ansvar over for vores sårbare borgere, og rapporten kan hjælpe til en styrket opmærksomhed og et bedre samarbejde om børn med psykisk sygdom i familien,” siger Lars Gaardhøj.
Formand for Social- og psykiatriudvalget i Region Hovedstaden Peter Westermann (SF) har ventet på rapporten, som han glæder sig til at præsentere på et temamøde for fagfolk onsdag eftermiddag på Rigshospitalet.
“Det er godt, at vi har fået rapporten og det lys, den kaster over børn af forældre med psykiatriske diagnoser. Det drejer sig faktisk om ret mange børn. Det er utroligt vigtigt, at vi bliver klogere på, om og hvordan det påvirker børnenes trivsel og sundhed, så vi kan gribe dem med behov for ekstra støtte og hjælpe deres forældre,” siger Peter Westermann.
Seniorforsker Trine Pagh Pedersen fra Statens Institut for Folkesundhed, som er en af hovedpersonerne bag rapporten, er glad for den store faglige interesse for arrangementet.
”Det er vigtigt, at vi identificerer de sårbare familier tidligt og her spiller praktiserende læger, jordemødre og sundhedsplejersker en vigtig rolle. Rapporten har set på barnets første leveår, og resultaterne lægger op til, at vi følger op senere i børnenes liv og ser på om forældrenes psykiske sygdom har konsekvenser for den senere udvikling og trivsel,” siger Trine Pagh Pedersen.
I samarbejdet Databasen Børns Sundhed indgår i dag 26 kommuner i Region Hovedstaden.
Læs mere om samarbejdet Databasen Børns Sundhed https://www.sdu.dk/da/sif/forskning/projekter/databasen_boerns_sundhed
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Ungeklimaråd: Region Hovedstaden skal være en grøn pioner10.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Drop engangsbrug af instrumenter på hospitalerne, giv elcykler til regionens ansatte og gå forrest i omstillingen til bæredygtigt byggeri. Det er nogle af de anbefalinger, som Ungeklimarådet i Region Hovedstaden har præsenteret for regionsrådet.
Akutbilen i Halsnæs er ude og hjælpe borgere to gange i døgnet9.4.2025 15:18:19 CEST | Pressemeddelelse
Siden sidste sommer har akutbilen fra Region Hovedstadens Akutberedskab i gennemsnit haft to daglige ture fra sin base i Halsnæs Kommune.
Regionsråd sætter gang i PFAS-undersøgelse i Kvistgård9.4.2025 07:12:05 CEST | Pressemeddelelse
Regionsrådet i Region Hovedstaden har besluttet, at det skal undersøges, om borgere i Kvistgård bliver udsat for PFAS fra plastvirksomheden, Accoats, skorsten.
Regeringens 10-års plan for psykiatri: Region H klar med regional psykiatri-plan9.4.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny psykiatriplan fra Region Hovedstaden skal sikre bedre hjælp til dem, der har mest brug for det. Mennesker med svær psykisk sygdom og børn og unge psykiatrien får ekstra opmærksomhed i planen.
Læge har ulovligt slået op i flere tusinde borgeres oplysninger9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere tusinde borgere har desværre været ofre for en læge, som på ulovlig vis har kigget i deres personoplysninger via den elektroniske patientjournal. Lægen er blevet politianmeldt og udelukket fra ansættelse i både Region Hovedstaden og Region Sjælland, indtil en grundig undersøgelse af sagen er afsluttet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum