Aarhus Universitet Technical Sciences

Ulvebestanden i Danmark når højeste niveau i nyere tid

Del

Ny opgørelse viser stabil fremgang for Danmarks ulve, der nu tæller seks kobler, to par og en enlig revirhævdende, svarende til omkring 42 dyr. Ulven ser nu ud til at være fast etableret i Danmark.

Ifølge notatet er der aktuelt dokumenteret seks ulvekobler, to revirhævdende par og én revirhævdende enlig ulv i Danmark. Koblerne er hovedsageligt lokaliseret i Midt- og Vestjylland, hvor de har slået sig permanent ned. Ifølge notatet er ulven som art nu fast etableret i Danmark.
Ifølge notatet er der aktuelt dokumenteret seks ulvekobler, to revirhævdende par og én revirhævdende enlig ulv i Danmark. Koblerne er hovedsageligt lokaliseret i Midt- og Vestjylland, hvor de har slået sig permanent ned. Ifølge notatet er ulven som art nu fast etableret i Danmark. Eskild J. Nielsen-Ferreia

Danmarks ulvebestand nået sit hidtil højeste niveau, siden de første dyr indvandrede fra Tyskland i 2012. Det viser et nyt fagligt notat, som DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har udarbejdet for Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø i samarbejde med Naturhistorisk Museum, Aarhus.

Notatet gør status over ulvebestanden, og forskerne skønner, at der i Danmark lever cirka 42 ulve, fordelt på ni faste revirer foruden strejfende ulve. De stedfaste ulve inddeles i kobler (ynglende par med hvalpe), par og enlige revirhævdende ulve.

Ulvene holder sig til Jylland
Ulvene er dermed blevet en fast del af den danske natur med ynglende par i både Midt-, Vest- og Nordjylland. Den hidtidige udvikling vidner om en bestand i fremgang, understøttet af både indvandring fra Tyskland og en række succesfulde danske yngleforløb. Siden den første registrerede hvalpefødsel i 2017 er der dokumenteret 13 kuld med tilsammen mindst 84 hvalpe.

Ifølge notatet holder ulvene til i følgende områder:

  • Vestjylland: Skjern, Ulfborg, Klosterhede, Lønborg, Oksbøl
  • Midtjylland: Nørlund, Hovborg
  • Nordjylland: Lille Vildmose, Råbjerg

Skift til ny opgørelsesmetode
Ulveovervågningen har i 2025 skiftet bestandsopgørelsesmetode. Tidligere blev bestandens størrelse beregnet ud fra DNA-baseret sporing af hvert enkelt dyr, men denne metode er blevet vanskelig at opretholde, efterhånden som bestanden er vokset. Desuden er det mere retvisende at opgøre etablerede bestande i ynglepar fremfor individer, præcis som man gør det med fugle. 

Fremover opgøres bestanden i stedet ud fra antallet af ulvekobler, som omregnes til antallet af individer, ved at gange med syv, som er en internationalt anerkendt omregningsfaktor. Det gør det muligt at få et mere standardiseret billede af bestandens status og udvikling.

Ifølge notatet er der aktuelt dokumenteret seks ulvekobler, to revirhævdende par og én revirhævdende enlig ulv i Danmark. Koblerne er hovedsageligt lokaliseret i Midt- og Vestjylland, hvor de har slået sig permanent ned. Ifølge notatet er ulven som art nu fast etableret i Danmark.

Læs notatet ”Antallet af ulve i Danmark 2025” her.

For yderligere oplysninger, kontakt venligst:

Videnskabelig chef og seniorforsker ved Naturhistorisk Museum, Aarhus, Kent Olsen, kent@nathist.dk / +45 40 27 20 30.

Professor ved Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet og DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi, Peter Sunde, psu@ecos.au.dk / +45 20 63 07 04.

Nøgleord

Kontakter

Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet

Tlf:93508434mis@dce.au.dk

Billeder

Kent Olsen
Download
Erik Hansen
Download

DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi

DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi leverer uvildig rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og bidrager dermed til den nationale og internationale samfundsudvikling. Aarhus Universitets væsentligste kontrakter er indgået med Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye