Stor europæisk konference om relationel velfærd og velfærdsteknologi
I en tid med hastige forandringer er der for brug at gå nye veje. Derfor mødes politikere, beslutningstagere, eksperter og praktikere fra hele Europa for at sætte fokus på fremtidens velfærd. Det sker på konferencen ’Transforming Social Services: Where Care Meets Tech’, som afholdes i Musikhuset, Aarhus søndag den 22. juni og tre dage frem.

I løbet af konferencen vil mere end 700 deltagere udforske, hvordan relationel velfærd, innovative velfærdsteknologier og digitale løsninger i endnu højere grad kan bidrage til at fremme menneskers handlekraft, trivsel og autonomi.
Konferencen er en af Europas mest betydningsfulde på det sociale område. Den afholdes i rammerne af det danske formandskab for EU og er en vigtig platform til at sikre et mere retfærdigt og inkluderende Europa.
Ældreminister Mette Kierkgaard åbner konferencen, mens Social-og Boligminister Sophie Hæstorp Andersen onsdag er med til at afrunde konferencen:
”I en tid med hastige forandringer er det vigtigt, at vi lærer af hinanden på tværs af landegrænser og bringer nye løsninger i spil. Jeg glæder mig til at åbne ESN-konferencen, hvor vi samler Europas skarpeste hoveder inden for social omsorg og velfærdsteknologi. Når vi kombinerer teknologi med relationel velfærd, kan vi skabe målrettede og værdige løsninger for borgerne – og styrke deres handlekraft og livskvalitet. Det er en rigtig spændende vej for vores fælles velfærdssamfund,” siger Ældreminister Mette Kierkgaard (M).
”Konferencen er en unik platform for vidensdeling på socialområdet, hvor vi kan lære af hinanden og de mange værdifulde initiativer og projekter, der findes på tværs af Europa. Det har været en høj prioritet at få konferencen til Danmark i forbindelse med dansk EU-formandskab, og jeg ser frem til at drøfte, hvordan vi fremmer innovation, fastholder en nær relation til borgerne og sikrer værdighed, når vi leverer sociale indsatser. Det er noget, vi er særligt gode til i Danmark. Vi har meget at byde ind med, når det kommer til, hvordan vi i fremtiden kan løse de komplekse udfordringer, vi står over for på socialområdet,” siger Social-og Boligminister minister Sophie Hæstorp Andersen (A).
Program: Where Care Meets Tech
Det imponerende og omfattende program for konferencen er netop offentliggjort og byder på mødet med nogen af de helt store internationalt anerkendte eksperter indenfor relationel velfærd, digital transformation og velfærdsteknologi. De vil med hver deres vinkel behandle spørgsmålene:
- Hvordan kan relationel velfærd som mindset og tilgang bidrage til at skabe bæredygtige løsninger, der imødekommer borgernes individuelle behov, fremmer samfundsengagement og understøtter lokalsamfundet?
- Hvordan kan vi ved hjælp af datadrevne indsigter og innovative velfærdsteknologier skræddersy støtte, så den tilpasses til borgernes individuelle behov, forbedrer trivsel og fremmer autonomi?
- Hvordan kan vi sikre, at integrationen af velfærdsteknologi forbedrer livskvaliteten for borgerne og arbejdsmiljøet for medarbejderne, samtidig med at vi tager højde for etiske dilemmaer?
”Der brug for at gå nye veje i udviklingen af vores velfærd i kommunerne. Borgerne efterspørger i stigende grad individuelt tilpassede løsninger indenfor kernevelfærden. Temaet for konferencen ’Where care meets tech’, afspejler, at det er de to ben, vi skal bygge fremtidens velfærd på: omsorg med afsæt i borgernes behov og en teknologi, som kan understøtte borgernes handlefrihed. Jeg glæder mig meget til at deltage og blive inspireret,” siger rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V), Aarhus Kommune.
”Jeg glæder mig meget til værtskabet i Aarhus. Når vi mødes på tværs af de europæiske lande, kan vi dele erfaringer og blive klogere på, hvordan vi udvikler forebyggende indsatser, der giver borgerne handlekraft i eget liv. Selv er jeg optaget af, at en udsat barndom ikke udvikler sig til et ungdoms- og voksenliv præget af sociale udfordringer. På konferencen er der mange workshops, som kan berige vores eget arbejde med at hjælpe børn og unge i udsatte positioner. Samtidig kan Aarhus Kommune også tilbyde gæsterne at besøge banebrydende indsatser på study-visits rundt om i byen, så jeg håber, de kommer hjem med inspirerende indtryk og gode ideer,” uddyber rådmand for Social forhold og Beskæftigelse, Anette Poulsen (S), Aarhus Kommune.
”I sundhedsvæsnet og på det specialiserede socialområde arbejder vi hele tiden med at øge patienters og borgeres indflydelse i forhold til egen sundhed og trivsel. Her skaber den teknologiske udvikling en række helt nye muligheder for at støtte borgere, og der skal vi lade os inspirere på tværs af både faggrænser og landegrænser. Den mulighed giver konferencen netop, og jeg glæder mig over, at et Europæisk event af denne størrelse løber af stablen i vores region, siger regionsrådsformand,” siger Anders Kühnau (S).
Programmet byder på mere end 30 breakout sessions – blandt andet:
- Linköpings Kommunes 'Learning and Innovation Lab'. En model, der fremmer social innovation indenfor sundhed og social omsorg og skaber løsninger, der adresserer komplekse sociale problemstillinger – bla. gennem tværsektorielt samarbejde.
- Mød repræsentanter fra den regionale regering i Navarra og deres VidAAs Living Lab, som arbejder med at forbedre borgernes autonomi og livskvalitet. VidAA Living lab samler fagfolk, akademikere, virksomheder og lokalsamfundet om at finde løsninger på, hvordan teknologi kan forbedre trivsel. Gennem en praktisk tilgang til velfærdsteknologi integreres reelle brugeroplevelser i design og validering.
- Vi skal lytte til dem, det hele handler om - borgerne! Kom og hør en paneldebat, der sætter fokus på at integrere borgernes levede erfaringer i udviklingen af socialt arbejde.
- Hør om udbredelsen af relationel velfærd i Aarhus Kommune – om, hvordan børn og familier støttes ved at prioritere relationer og fokusere på børnene og familiernes styrker.
- Empowerment og bekæmpelse af seksuel vold mod børn og unge. Hør om Barnahus-strategien (Catalonien), som har til formål at adressere alle former for seksuel vold mod børn. Her bliver børnene mødt af en holistisk tilgang, der tilbyder tværsektoriel støtte og reducerer behovet for, at børn skal vidne i retten i tilfælde af overgreb.
- Advisory Board af personer med autisme i Danmark – et casestudie i, hvordan borgere former strategier og vurderer projektidéer på tværs af Region Midtjylland, Danmark.
- Datadrevet opsporing af ensomhed af iSocial Foundation, (Spanien). Vincles og Auzosare er programmer, der sigter mod at bekæmpe ensomhed blandt ældre ved hjælp af data, der identificerer og støtter ældre voksne i risiko.
Baggrund
Konferencen afholdes i partnerskab mellem European Social Network (ESN), Aarhus Kommune, Region Midtjylland, Social- og Boligministeriet og Ældreministeriet samt VisitAarhus.
European Social Network (ESN) er et netværk af offentlige organisationer, bestående af cirka 200 medlemsorganisationer på tværs af 34 lande.
European Social Services Conference årlige begivenhed er det største offentlige forum for social velfærdspolitik og praksis i Europa.
Det er 33. gang konferencen afholdes.
Kontakter
Marie Herborg KroghProgramleder
Tlf:41 87 29 30khma@aarhus.dkFølg pressemeddelelser fra Socialområdet i Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Socialområdet i Region Midtjylland
Region Midt vælger EG Sensum One til 3.000 medarbejdere21.10.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter en grundig udbudsproces har Region Midtjylland valgt EG Sensum One som sit nye socialfaglige it-system til deres medarbejdere på 65 specialtilbud
Åbent for ansøgninger til ny uddannelse for autister, der vil støtte andre autister6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Specialområde Autisme i Region Midtjylland slår nu dørene op for en ny uddannelse, der skal uddanne peermedarbejdere til autismeområdet. Uddannelsen giver autister værktøjer til at bruge deres egne erfaringer til at støtte andre autister.
Stor donation fra TrygFonden baner vejen for peermedarbejdere på autismeområdet16.1.2024 09:30:05 CET | Pressemeddelelse
Et nyt femårigt projekt, der skal hjælpe autistiske mennesker ind på arbejdsmarkedet, har netop modtaget over 6,4 mio. kr. fra TrygFonden
Kreativ undervisning giver anbragte unge et fagligt løft28.3.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kreativitet har en helt central betydning i undervisningen af anbragte unge. Det viser et nyt forskningsprojekt af Lise Lotte Helm, der er ph.d. på døgninstitutionen Holmstrupgård
Ny chef for Specialområde Børn og Unge28.2.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nikolaj Sørensen er blevet ansat som områdechef for Specialområde Børn og Unge (SBU), der driver flere af Region Midtjyllands døgninstitutioner for børn og unge med forskellige handicap.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum