Uvildige rådgivere fra Forsikringsoplysningen gør dine læsere klogere på forsikring
De fleste ved, at forsikringer er gode at have, men ved dine læsere, hvad der helt præcist gælder i enkeltsager? Har de fx styr på, om forsikringen altid dækker elcyklen? Om sommerhusforsikringen dækker, hvis lejer laver en skade? Og hvordan forsikringen dækker, hvis man kommer til skade, mens man hjælper naboen i haven?

Hver eneste dag rådgiver og vejleder Forsikringsoplysningen danskere med forsikringsrelaterede spørgsmål og med hjælp til at forstå forsikringsselskabers kendelser. På baggrund af de mange henvendelser, samler forsikringseksperterne de oftest stillede spørgsmål og svar, og dem kan landets redaktioner frit kan benytte ved henvisning til Forsikringsoplysningen. De medfølgende billeder kan benyttes frit ved kreditering af fotograf.
Forår 2025:
Spørgsmål - Kan jeg være sikker på, at min forsikring dækker min elcykel?
Elcykler fylder rigtig meget i medierne for tiden, og jeg er bange for, om jeg er godt nok dækket ind. Hvad skal jeg være opmærksom på, så jeg ikke havner i en situation, hvor min forsikring ikke dækker cyklen eller mit ansvar?
Svar fra Forsikringsoplysningen:
Det er rigtigt, at der er stor fokus på elcykler i øjeblikket, fordi der desværre er rigtig mange ulovlige elcykler på vejene.
Man skal være opmærksom på, om cyklen overholder reglerne for elcykler, som bl.a. er, at der kun må være én motor på cyklen, at motorens effekt højst må være 250 watt, og at motoren må hjælpe op til 25 km/t, når der trædes i pedalerne. Det må ikke være muligt at indstille motoren til at køre hurtigere end 25 km/t, når der trædes i pedalerne og hurtigere end 6 km/t, når der ikke trædes i pedalerne. Du kan læse mere om reglerne her
Den almindelige indboforsikring omfatter elcykel, som kan køre maks. 25 km/t – både hvad angår tyveri, og hvis du er så uheldig at køre nogen ned og bliver erstatningsansvarlige for det.
Hvis man fx køber en cykel, som kan køre 30 eller 35 km/t, når man ændrer på indstillingerne, er den ulovlig og bliver ikke betragtet som en elcykel. Så risikerer man, at forsikringen ikke dækker – også selvom man kun har kørt 25 km/t.
Spørgsmål - Hvordan dækker min sommerhusforsikring, hvis lejer laver en skade?
Vi lejer vores sommerhus ud igennem et bureau, og er blevet lidt i tvivl om, hvordan vores egen forsikring dækker, hvis en lejer skader hus eller inventar? Eller hvis vores ting forsvinder fra huset?
Og er der forskel på, om udlejningen foregår privat eller gennem bureau?
Svar fra Forsikringsoplysningen:
Hvis der sker en brand- eller vandskade, vil sommerhusforsikringen dække på samme vis, som hvis I selv er i huset, men hvis lejeren fx ødelægger gulvet eller stjæler noget, dækker din egen forsikring ikke.
Nogle bureauer tilbyder en ekstraforsikring til udlejer, og det er også muligt hos nogle forsikringsselskaber at købe en tillægsforsikring, der dækker pludselig skade og tyveri af indbo ved udlejning.
Spørgsmål - Dækker forsikringen, hvis man kommer til skade mens man hjælper naboen?
Min nabo har lovet at hjælpe mig med at fælde et par store træer i haven, men hvordan er det nu med forsikringen? Dækker hans egen forsikring? Og kan jeg blive gjort ansvarlig, hvis han kommer til skade?
Svar fra Forsikringsoplysningen:
Er man så uheldig at komme til skade ved et ulykkestilfælde, mens man hjælper andre, vil ens egen ulykkesforsikring dække, hvis man får varigt mén. Et ulykkestilfælde er en pludselig hændelse som forårsager personskade.
Skaden kan også være omfattet af arbejdsskadesikringsloven, men det kommer an på omfanget af den hjælp, man yder og relationen til den, man hjælper. Det accepteres nemlig, at familie og venner hjælper hinanden i større omfang. Det vil derfor være en konkret vurdering i den enkelte sag, og du kan læse mere om reglerne på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside, som du finder her
Udgangspunktet for, om man risikerer juridisk erstatningsansvar overfor andre, er, at man har udvist en eller anden form for fejl eller forsømmelse, som har ført til skaden. Det vil altid være en konkret vurdering i den enkelte situation, og det er derfor svært at sige på forhånd, hvornår man kan gøres ansvarlig.
Nøgleord
Kontakter
Anne Garde SlothuusForsikringsoplysningen
Tlf:+4541919145ags@fogp.dkBilleder
Links
Fakta om Forsikringsoplysningen
Forsikringsoplysningen har i 90 år ydet uvildig rådgivning til Danmarks forbrugere, der kan ringe eller skrive for at få råd og vejledning af forsikringseksperter om forsikringsforhold.
Alle kan kontakte Forsikringsoplysningen på telefon 41 91 91 91 tirsdag – torsdag 9.00-11.30 og 12.30-15.00, eller via på vores hjemmeside https://forsikringsguiden.dk/forsikringsoplysningen/.
Følg pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Forsikring & Pension
Styrk cybersikkerheden for at sikre Danmarks samfundsrobusthed30.6.2025 09:50:10 CEST | Pressemeddelelse
Vi ser ind i forsvarsinvesteringer for hundredvis af milliarder de kommende år. Men vi må ikke glemme vores nationale beredskab og samfundsrobusthed, mener F&P. Særligt på cyberområdet er Danmark udsat. Derfor spiller forsikrings- og pensionsbranchen ud med otte konkrete forslag til at styrke cybersikkerheden i Danmark.
F&P: Næste års finanslov skal sætte turbo på fremtidssikringen af Danmark25.6.2025 09:02:33 CEST | Pressemeddelelse
Øget klimasikring, styrket velfærd, investeringer i konkurrenceevnen og en øget tryghed for danskerne er blandt de fokusområder, som F&P foreslår i nyt finanslovskatalog, der skal fungere som inspiration frem mod efterårets finanslovsforhandlinger.
F&P: Et opjusteret råderum giver nye muligheder23.6.2025 11:26:14 CEST | Pressemeddelelse
Finansministeriet har i dag opjusteret råderummet frem mod 2030 med 58 mia. kr. F&P mener, at regeringen bør prioritere klimasikring, forsvarsinvesteringer og den grønne omstilling for de nye milliarder.
De grønne pensionsinvesteringer stiger trods global usikkerhed23.6.2025 08:20:25 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling har fået det sværere, bl.a. efter den nye politiske agenda i USA. Alligevel er beholdningen af grønne investeringer hos den danske pensionsbranche øget det seneste år, viser ny opgørelse. Sammenlagt har branchen nu investeret 385 mia. kr. i grøn omstilling.
F&P: Ambitiøst udspil fra regeringen om EU-formandskabsprioriteringer.19.6.2025 13:08:37 CEST | Pressemeddelelse
Mere europæisk forsvar, afbureaukratisering, grøn omstilling, øgede investeringer i EU og en styrkelse af konkurrenceevne er de omdrejningspunkter, som den danske regering lægger op til at have fokus på ved det nærtstående EU-formandskab. Det er korrekt prioriteret, men det er resultaterne, regeringen vil blive målt på, lyder det fra F&P.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum