Kurven er knækket: Influenzasmitten falder for anden uge i træk
Nu daler tallene efter en vinter med udbredt smitte. Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at influenzasæsonen går mod sin afslutning, men advarer mod at slippe forsigtigheden for tidligt.

Influenzasmitten i Danmark har været på et ”højt” og ”meget højt” niveau siden årsskiftet, men nu viser nye overvågningsstal fra SSI, at smitten falder for anden uge i træk.
Både antallet af laboratoriebekræftede tilfælde og influenzarelaterede indlæggelser er på retur.
"Der er stadig en del influenza i omløb, så sygdommen har ikke sluppet grebet helt endnu. Men vi ser en tydelig nedgang i smitten, og vi tolker de nye tal som et tegn på, at vi nu kan være på vej ud af influenzasæsonen," siger Bolette Søborg, overlæge og sektionsleder ved SSI.
SSI peger samtidig på, at flere faktorer kan bidrage til et fortsat fald i smitten. Herunder de lunere temperaturer og mere udendørs aktivitet i takt med forårets komme, som kan være med til at begrænse spredningen af luftvejsinfektioner.
"Jo mere vi opholder os udenfor, desto mindre er risikoen for smitte," forklarer Bolette Søborg.
Ikke slut endnu – følg de gode råd
Selvom denne vinters influenzasæson ikke direkte betegnes som ekstraordinær, har det været en af de hårdere sæsoner med meget smitte. Nu går det den rigtige vej, men det er ikke slut endnu, understreger SSI.
Smitten er stadig på et højt niveau, og befolkningen opfordres derfor til at følge de gode råd til forebyggelse af sygdom i de kommende uger.
”Den bedste måde at undgå smitte er at holde sig hjemme, hvis man har symptomer, samt huske at lufte ud og vaske hænder,” siger Bolette Søborg.
Ligesom for influenza er smittet for andre luftvejssygdomme som Mycoplasma og RS-virus ligeledes faldende, og covid-19-smitten er fortsat på et lavt niveau.
SSI følger udviklingen for luftvejsinfektioner og andre sygdomme fra uge til uge og giver opdateringer på SSI.dk hver onsdag.
Kontakter
Statens Serum Instituts pressetelefon
Tlf:+45 2260 1123presse@ssi.dkOm Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Invitationsbreve øger vaccinetilslutningen blandt danske børn3.4.2025 12:44:24 CEST | Pressemeddelelse
Et aktivt påmindelsessystem, hvor forældre modtager invitationsbreve via e-Boks før børnevaccination, øger både tilslutningen og rettidigheden, viser en ny undersøgelse fra Statens Serum Institut. Undersøgelsen omfatter Pentavac-vaccinerne ved 3, 5 og 12 måneder samt MFR-vaccinen ved 15 måneder. Effekten er størst for de sidst givne af disse vaccinationer, viser undersøgelsen, der ikke omfatter vaccinationer til 4-, 5- og 12-årige.
Forskere kortlægger genetikken bag kroppens evne til at styre saltbalancen1.4.2025 10:14:41 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie ledet af Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet har kortlagt 31 genvarianter, der har betydning for kroppens evne til at regulere saltbalancen. Resultaterne giver ny indsigt i, hvordan en lille kirtel i hjernen spiller en central rolle.
Nyt studie: Graviditet med diabetes kan påvirke barnets hjerte31.3.2025 13:02:24 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende dansk forskningsprojekt viser, at babyer født af mødre med diabetes har små forskelle i hjertets opbygning, som muligvis kan øge deres risiko for hjertesygdom senere i livet.
Influenzasmitte: Høj tilslutning og ny vaccine har beskyttet de sårbare28.3.2025 10:05:38 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen 2024/2025 har været en af de mest intense i mange år. Heldigvis har en høj tilslutning til influenzavaccination samt introduktionen af en ny, mere effektiv vaccine bidraget til at beskytte de mest sårbare grupper.
SSI-direktør fem år efter ’patient 0’: Pandemien har rustet os26.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Da en hidtil ukendt virus dukkede op, fulgte en dramatisk og ressourcekrævende tid, der samtidig gav vigtige erfaringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum