Usikkerhed kan forstærke følelsen af smerte
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at når hjernen ikke ved, hvad den kan forvente, oplever vi smerten som værre. Studiet kan være med til at udvikle mere effektive måder at håndtere smerte på i fremtiden.

Når vi ved et uheld rører ved noget velkendt, som for eksempel en varm pande, ved vores hjerne allerede, hvilken følelse den kan forvente, og hvor ondt det kan gøre. Men hvis du havde bind for øjnene og ikke vidste, at du rørte ved en varm pande, ville smerten føles mere intens – selvom panden ikke var varm nok til at skade dig. Et nyt studie fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet viser, at det, at man ikke ved, hvad man kan forvente, ændrer, hvordan hjernen fortolker smerte, hvilket får smerten til at føles værre, selv når der ikke er nogen reel fare.
I studiet designede forskerne et eksperiment, hvor deltagerne skulle forudsige, om de ville opleve en varm eller kold fornemmelse på deres underarm. Men nogle gange blev de udsat for både varme og kolde stimuli samtidig, hvilket udløste en følelse af brændende smerte – et gådefuldt fænomen kendt som den termiske grillillusion, forklarer Francesca Fardo, lektor på Aarhus Universitet.
“Tidligere forskning har vist, at vores forventninger former den måde, vi oplever smerte på. I dette studie ønskede vi at finde ud af, om usikkerhed i forhold til disse forventninger, eller når hjernen ikke har en klar forudsigelse, også kunne øge smerten. Ved at udnytte det mærkværdige fænomen kaldet den termiske grillillusion kunne vi vise, at selv når der ikke er nogen risiko for skade, får det os på en eller anden måde til at føle en ret stærk smerte, når vi ikke ved, hvad vi kan forvente.”
Kan ændre, hvordan vi håndterer smerte
I studiet kombinerede forskerne avanceret hjernebilleddannelse med computermodellering hos 300 deltagere. Dette gjorde det muligt for dem at se, hvordan usikkerhedsreaktionerne er knyttet til specifikke dele af hjernen.
“Vores resultater viser, at usikkerhed, og ikke kun forventning, spiller en vigtig rolle, når det kommer til smerte. Tidligere forskning i placebo- og nocebo-effekter har vist, at en forventning om lindring kan reducere smerten, mens en forventning om skade kan forværre smerten. Vores resultater tilføjer et nyt lag: Når hjernen er usikker på, hvad den kan forvente, og støder på tvetydige signaler, vælger den at være på den sikre side og intensiverer smerten mere end nødvendigt,” forklarer Francesca Fardo.
Og det kan have indflydelse på, hvordan vi behandler smerte og ængstelige patienter.
“På kort sigt kan disse resultater hjælpe smerteforskere med bedre at forstå, hvordan disse processer fungerer, og de kan også bidrage til at vejlede sundhedspersonale i, hvordan de bedre kan skræddersy strategier til smertehåndtering, for eksempel ved at give klarere information eller sætte præcise forventninger, så patienterne føler sig mindre usikre på, hvad der kommer til at ske,” siger hun.
Francesca Fardo sigter nu mod at gentage studiet med mennesker, der lider af kroniske smerter, og undersøge, om psykologiske faktorer som depression og angst også spiller en rolle i forhold til, hvordan vi opfatter smerte.
Bag om forskningsresultatet:
- Studietype: Grundforskning
- Samarbejdspartnere: Professor Micah Allen and the Embodied Computation Group, med Professor Chris Mathys på Aarhus Universitet.
- Finansiering: Supported by the European Research Council and the Lundbeck Foundation.
- Læs mere i den videnskabelige artikel: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adq0261
Kontakt:
Francesca Fardo, lektor
Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab, Institut for Klinisk Medicin, Health, Aarhus Universitet
E-mail: Francesca@cfin.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum