Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.

Næsten hele befolkningen i Ittoqqortoormiit får op til 13 gange så meget PFAS i deres mad gennem ringsæler og isbjørn i forhold til den internationalt fastsatte grænse for ugentligt indtag.
PFAS (perfluoralkylstoffer) bruges mange steder i industrien og de produkter vi omgiver os med og findes derfor overalt i miljøet, inklusiv dyr og mennesker. Stofferne bliver transporteret til Arktis med hav- og luftstrømme. De er vanskelige at nedbryde og findes derfor i havpattedyr og de mennesker, der spiser dem.
I en netop udgivet videnskabelig artikel i Cell Reports Sustainability har forskere fra Aarhus Universitet, Institut for Ecoscience beregnet, hvordan eksponering via føden af fire udvalgte langtransporterede PFAS stoffer for perioden 2006-2020 i det østgrønlandske fangersamfund Ittoqqortoormiit (Scoresbysund).
Den langvarige forhøjede eksponering med PFAS i det Østgrønlandske inuit-samfund over det næste århundrede kan påvirke befolkningens immunsystem. Dette er vigtigt i forbindelse med vaccinationsprogrammer, men også for forekomsten af hjerte-kar-sygdomme, kræft og nedsat fertilitet.
Beregningerne er udført på baggrund af analyser af den traditionelle marine føde, dvs. ringsæl og isbjørn og sammenlignes med maksimalt ugentlig indtages for risiko for effekter på immunsystemet på nanogram pr. kilo kropsvægt.
Ved at bruge de tidsmæssige trends for fund af PFAS i isbjørne og ringsæler fra 2006-2020 anslår forskerne de fremtidige belastninger for Inuit-befolkningen i Ittoqqortoormiit i fremtiden. Her vil den gennemsnitlige indbygger fortsat overskride grænseværdierne indtil år ca. 2090.
Ifølge forskerne bag artiklen understreger resultaterne behovet for yderligere regulering af PFAS og udvikling af ikke-toksiske bæredygtige forbindelser gennem fortsat internationalt samarbejde, blandt andet gennem Stockholm-Konventionen.
Læs artiklen (OBS: Link effektivt fra 11. marst kl 17.00):Ubiquitous global use of persistent PFAS threaten Arctic Indigenous people for decades to come".
Forskningen er udført med støtte fra DANCEA og EU's Horizon-program.
For yderligere oplysninger, kontakt venligst Aarhus Universitet, Institut for Ecoscience ved professor Christian Sonne cs@ecos.au.dk eller tlf.: (+45)30783172.
Nøgleord
Kontakter
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:93508434mis@dce.au.dkBilleder

Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Klimabekymringer ser ikke ud til at påvirke vores mentale helbred11.7.2025 10:30:44 CEST | Pressemeddelelse
Helt modsat hvad tidligere studier har fundet frem til, viser ny forskning fra Aarhus Universitet, at unge voksnes klimabekymringer ikke ser ud til at føre til et dårligere mentalt helbred.
Han kæmper for at bringe forskning ud i virkeligheden: Aarhus-professor modtager international hæder11.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Peter Gorm Larsen har bygget broer mellem forskning og industri i fire årtier. Nu bliver han hædret som æresdoktor for sit banebrydende arbejde med digitale tvillinger og internationalt forskningssamarbejde.
Flere vil uddanne sig til ingeniør på Aarhus Universitet5.7.2025 16:27:39 CEST | Pressemeddelelse
Ingeniøruddannelserne oplever en stigning i antallet af kvote-1-ansøgere på seks procent. På de akademiske landbrugsuddannelser er der både fremgang og tilbagegang.
Positiv dyrevelfærd: AU-forsker er med til at sætte retningen på nyt forskningsområde4.7.2025 09:35:22 CEST | Pressemeddelelse
Tidligere i år udgav en række førende forskere fra hele verden en banebrydende artikel, der definerer begrebet positiv dyrevelfærd. En af forskerne er professor ved Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab, Margit Bak Jensen.
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum