Femern Bælt-tunnelen kan give livet i havet nye muligheder

Del

Ny kyststrækning ved byggeriet af Danmarks største infrastrukturprojekt har potentiale til at efterlade naturen rigere i visse områder, end før byggeriet gik i gang.

Stensætninger ved byggeriet af Femern Bælt-tunnelen skaber nye levesteder i havet, som har potentiale til at øge biodiversiteten i området.
Stensætninger ved byggeriet af Femern Bælt-tunnelen skaber nye levesteder i havet, som har potentiale til at øge biodiversiteten i området. Sund & Bælt

Europæisk ål, atlantisk torsk og marsvin. Det er blot nogle af de marine arter, der lever i havet langs Lollands sydkyst, men som er i tilbagegang. Byggeriet af Femern Bælttunnelen, som Sund & Bælt anligger, kan vise sig at give dyre- og plantelivet bedre betingelser. For de nye ydermoler og stensætninger langs kysten, som byggeriet giver, er en mangelvare i de danske farvande, som naturen har stor glæde af. De nye stensætninger fungerer som en slags undersøiske revstrukturer med både leve-, yngle og skjulesteder til dyrelivet.

Derfor samarbejder Sund & Bælt med den danske rådgivningsvirksomhed DHI A/S, der over en længere periode har indsamlet videomateriale og analyseret vandprøver taget tæt på byggeriet af Femern Bælt-tunnelen. Det har de gjort som en del af et marint overvågningsprogram, der er tilknyttet byggeriet, for at blive klogere på arternes udvikling.

For at skabe et præcist billede af biodiversiteten i området benytter DHI en avanceret metode til at analysere DNA-spor i havvandet. Metoden kaldes eDNA og fordelen ved den er, at en enkelt vandprøve indikerer, hvilke dyr der lever i området. Det giver et mere nuanceret billede af, hvordan livet i havet ser ud langs kysterne, da metoden også opfanger arter, der er svære at finde ved traditionel overvågning, fordi de sjældent viser sig eller er fåtallige.

Det er ikke kun Sund & Bælt og DHI, der ønsker at blive klogere på området. Studerende fra DTU og RUC bruger undersøgelsens resultater til forskning inden for eDNA, og dermed bidrager dataindsamlingen allerede til vidensdeling.

Sund & Bælt udvider nu undersøgelsen til også at omfatte en ny kyststrækning, hvor det opgravede materiale fra tunnelrenden til Femern Bælt-tunnelen er genanvendt til en stor landvinding. Konkret er syv kilometer kystlinje flyttet cirka 500 meter længere ud i vandet, og der er anlagt nye stendiger. Konstruktionerne skaber nye levesteder i havet, som har potentiale til at øge biodiversiteten i området.

Tænketanken Hav ser det som en oplagt mulighed at skabe nye levesteder for en bred vifte af marine dyr og planter helt tæt på byggeriet af Femern Bælt-tunnelen. Det fortæller Søren Laurentius Nielsen, der er faglig programchef hos Tænketanken Hav, som har fokus på at øge kendskabet til det danske havmiljø.

I Tænketanken Hav vurderer vi, at forslaget til at monitorere habitaters påvirkning ved udbygningen af Femern-forbindelsen er fagligt velunderbygget og på flere måder anbefalelsesværdigt. Effektovervågning er en oplagt mulighed for at skabe viden og fokus på, hvordan biodiversiteten vender tilbage og indtager de nye levesteder, der opstår i forbindelse med menneskeskabte marine infrastrukturprojekter”, udtaler Søren Laurentius Nielsen.

DHI og Sund & Bælt vil følge udviklingen af de nye levesteder nøje både før og efter byggeriet af Femern Bælt-tunnelen for at afdække, hvorvidt det menneskeskabte kystområde bidrager positivt til havmiljøet og den blå biodiversitet i området.

Vi er meget tilfredse med de foreløbige resultater og ser frem til at fortsætte overvågningen af dyrelivet i havet. Det er afgørende for at sikre, at Femern-projektet bidrager positivt til det marine miljø og blå biodiversitet,” siger Lars Hansen, der er projektleder i Sund & Bælts Miljøteam.

Resultaterne forventes klar til foråret 2025 og vil herefter blive brugt som baseline for fremtidige overvågninger.

Kontakter

Billeder

Sund & Bælt
Download
Sund & Bælt
Download
Sund & Bælt
Download
Sund & Bælt
Download

Følg pressemeddelelser fra Sund & Bælt

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sund & Bælt

Stigende trafik og vigtige milepæle i projekterne27.3.2025 13:26:54 CET | Pressemeddelelse

I 2024 blev der sat ny rekord for trafikken på begge broer. På Storebæltsbroen var væksten især drevet af lastbiltrafikken, mens det på Øresundsbron var personbiltrafikken, der drev årets vækst. Trafikudviklingen bidrager positivt til resultatet, som lå over forventningerne for året. På Storebæltsbroen steg lastbiltrafikken med 3,0 pct, mens der var et mindre fald i personbiltrafikken på 0,2 i forhold til 2023. I gennemsnit passerede mere end 37.000 køretøjer forbindelsen i døgnet, og vejtrafikken satte ny årsrekord med knap 13,7 mio. køretøjer. Omsætningen fra vejtrafikken på Storebæltsforbindelsen var på 3.237 mio. kr. og steg med 2,6 pct. i forhold til 2023. På Øresundsbron steg personbiltrafikken med 3,8 pct., mens lastbiltrafikken endte med en stigning på 1,2 pct. Vejtrafikken satte ny årsrekord med 7,6 mio. køretøjer, og knap 21.000 kørte dagligt over forbindelsen i 2024. I delårsrapporten fra 3. kvartal var forventningen til årets resultat før dagsværdireguleringer og skat i stø

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye