PFAS-forurening gør andefugle uspiselige
Man skal ikke spise vildt nedlagt ved Harboøre Tange. Undersøgelser bekræfter koncentrationer på op til 37 gange over grænseværdien for polyfluorerede alkylstoffer.

Der er fundet høje koncentrationer af PFAS i fuglevildt ved den nordlige del af den jyske vestkyst.
Koncentrationerne af stofferne er så høje, at det udgør en sundhedsmæssig risiko at spise visse af de undersøgte arter vurderet ud fra EU’s grænseværdier.
I et nyt notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og energi ved Aarhus Universitet dokumenterer forskere, at både koncentrationer af en samlet mængde af PFAS og enkeltstofferne PFOS og PFOA er betydeligt højere i de undersøgte andefugle som krikand og gråand indsamlet ved Harboøre Tange og Agger Tange i forhold til andre undersøgte områder i Danmark.
Naturstyrelsen besluttede i 2022 ikke at forlænge jagtlejemålet i området, og Fødevarestyrelsen anbefalede ligeledes at undgå at spise nedlagt vildt derfra. Nu viser ny forskning, at begge dele var en god idé.
Dyr fra to områder dominerer statistikken
I undersøgelsen indgik 188 nedlagte fugle fordelt på seks jagt- eller reguleringsbare arter indsamlet i efteråret og vinteren 2023-2024 fra 14 lokaliteter i Danmark.
Der blev påvist betydelige geografiske forskelle for de tre arter krikand, gråand og grågås mellem de undersøgte lokaliteter. Ingen andre steder fandt forskerne så høje koncentrationer som ved Harboøre og Agger Tange.
De højeste koncentrationer af de fire PFAS-stoffer PFOS, PFOA, PFNA og PFHxS blev fundet i brystkød fra fugle fra Harboøre Tange, hvilket tyder på en lokal kilde på denne halvø. De næsthøjeste koncentrationer blev fundet ved Agger Tange få kilometer nord for Harboøre Tange.
Den højeste målte koncentration for de fire PFAS-stoffer fra en krikand fra Harboøre Tange var 24 gange højere end den maksimalt accepterede EU-grænse for PFAS, og 37 gange højere for enkeltstoffet PFOS.
En undersøgelse af PFAS i råvildt, kron- og dådyr er i gang, og resultaterne forventer forskerne at have klar i slutningen af i år.
Læs notatet ”PFAS i jagtbare fugle i Danmark 2023-2024” her.
For yderligere information, kontakt venligst DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved professor Rune Dietz, Institut for Ecoscience, +45 21254035 eller rdi@ecos.au.dk.
Nøgleord
Kontakter
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:93508434mis@dce.au.dkDCE - Nationalt Center for Miljø og Energi
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi er indgangen for myndigheder, erhverv, interesseorganisationer og offentligheden til Aarhus Universitets faglige miljøer inden for natur, miljø og energi.
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi leverer uvildig rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og bidrager dermed til den nationale og internationale samfundsudvikling. Aarhus Universitets væsentligste kontrakter er indgået med Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum