Nye metoder til at beskytte afgrøder mod gæs
Kan fugleskræmsler, gaskanoner, hylere eller regulering holde gæs væk fra landmandens marker?

Landmænd oplever stigende gåseskader på afgrøder, og en ny rapport har nu undersøgt effekten af afværgemidlerne.
På grund af bedre beskyttelse, færre naturlige fjender og gunstige overvintringsforhold, stiger antallet af gæs i Europa. Den udvikling har samtidig ført til, at der nu er flere gæs, som søger føde på danske marker.
Som følge af det, oplever et stigende antal landmænd store skader på deres afgrøder. Det er især store flokke af bramgæs, der giver problemer. Derfor er der brug for effektive metoder til at mindske eller forhindre skader på afgrøderne.
En ny videnskabelig rapport, som DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har udarbejdet for Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, har kortlagt landmændenes erfaringer med forskellige afværgemidler. Konklusionen på rapporten er, at det med en kombineret indsats af aktive og passive metoder og tæt samarbejde imellem landmænd og jægere er muligt at begrænse skaderne fra gæs mere effektivt.
Rapportens resultater er genstand for en temadag om afværgemidler i forhold til gæs - Hvordan afværges gåseskader mest effektivt? Den afholdes den 25. april i Bøvlingbjerg i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Naturstyrelsen, Task Force Vildt og Naturpark Nissum Fjord.
Skræmmemetoder virker kun kortvarigt
I forbindelse med rapporten har DCE gennemført målrettede interviews med et udvalg af 59 erfarne landmænd i forskellige regioner i Danmark. Her er de mest anvendte afværgemetoder passive skræmmemetoder som fugleskræmsler, flag og poser. Men undersøgelsen viser, at medmindre man opsætter skræmmemidler med meget høj tæthed, har det kun effekt i mindre end en uge, før gæssene vænner sig til dem.
Aktive metoder såsom at jage gæssene væk med biler eller hunde virker på større områder, men effekten er kortvarig. Auditive midler som skræmmeskud og gaskanoner kan have en længere virketid, men de medfører samtidig støjgener, hvilket gør dem til en diskutabel løsning.
Målrettet jagt og aflastningsmarker kan begrænse skader
Flere landmænd oplever, at en kombination af reguleringsjagt og aflastningsmarker er den mest effektive og brugbare løsning. Aflastningsmarker er marker, hvor gæssene får lov til at få næring i form af mindre sårbare afgrøder som græs, spildsæd eller roespild. Det kan reducere presset på de vigtigste afgrøder på omkringliggende marker.
Samtidig viser undersøgelsen, at landmænd, der har klare aftaler med jægere om regulering og hjælp til bortskræmning, oplever større succes med at holde gæssene væk.
Rapporten peger på, at en koordineret indsats blandt landmænd og jægere kan øge effekten af afværgetiltag. Mange landmænd investerer tid og penge i at holde gæssene væk, men uden et fælles system kan effekten være begrænset. Derfor understreger rapporten behovet for, at landmænd får bedre vejledning i, hvordan de kan optimere brugen af afværgemidler.
Læs rapporten ”Afværgemidler i forhold til gæs” her. For yderligere oplysninger, kontakt venligst DCE ved videnskabelig assistent Sandie Lohse Sørensen på sandie@ecos.au.dk eller tlf. 40 45 48 10 eller professor Jesper Madsen på jm@ecos.au.dk eller tlf. 29 44 02 04, Institut for Ecoscience, Aarhus Universitet.
Nøgleord
Kontakter
Michael StrangholtDCE - Nationalt Center for miljø og Energi, Aarhus Universitet
Tlf:87151354Tlf:93508434mis@dce.au.dkLinks
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi er indgangen for myndigheder, erhverv, interesseorganisationer og offentligheden til Aarhus Universitets faglige miljøer inden for natur, miljø og energi.
DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi leverer uvildig rådgivning og viden om natur, miljø og energi baseret på forskning af høj kvalitet og bidrager dermed til den nationale og internationale samfundsudvikling. Aarhus Universitets væsentligste kontrakter er indgået med Miljø- og Fødevareministeriet, Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet samt Miljøstyrelsen for Råstofområdet i Grønland.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ukraines landbrugsminister besøger AU Viborg9.5.2025 10:33:52 CEST | Presseinvitation
Ministeren kommer for at se særlig teknologi, der kan gøre en stor forskel for genopbygningen af landet. Et bioraffinaderi, der kan forvandle græs til foder, fibre og brændstof.
Maskiner, der kan se forskel på frø6.5.2025 13:25:46 CEST | Pressemeddelelse
Fremtidens landbrug er ikke kun store traktorer og droner i luften. Nu er også den ydmyge frøanalyse på vej ind i den digitale tidsalder. Et nyt studie fra Aarhus Universitet og TystofteFonden viser, hvordan kunstig intelligens og billedgenkendelse kan revolutionere en af landbrugets mest manuelle discipliner.
Arvesølvet i grænselandet6.5.2025 13:22:12 CEST | Pressemeddelelse
Et krigsår, fire marker og en idé, der voksede frem af den sandede jord i det sydligste Jylland. I dag – mere end 80 år senere – står markforsøget i Jyndevad stadig som et monument over tålmodig videnskab. Og det er mere aktuelt end nogensinde.
Danske elever undersøger jordens sundhed i Astras Masseeksperiment 202528.4.2025 13:15:02 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan har jorden det egentlig? Det spørgsmål dykker tusindvis af danske skoleelever ned i, når de i år deltager i Astras Masseeksperiment 2025 – et landsdækkende projekt, hvor teori og praksis mødes i jordhøjde.
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum