Lederne: Helt rigtigt med forenkling af EU-regler, men lederes rolle glemmes igen
Lederne glæder sig over en række forslag i dag fra EU-kommissionens formand, som vil forenkle danske virksomheders arbejde med bæredygtighed. Men vi er stadig langt fra det konkrete værktøj lederne har brug for.

Nye forslag til EU-lovgivning om virksomheders arbejde med bæredygtighed kan blive et godt ledelsesværktøj, hvis de udformes på den rigtige måde. Sådan er reaktionen fra Lederne på en række nye politiske forslag inden for bæredygtighed, som EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, præsenterede i dag i form af det såkaldte Omnibus-direktiv.
Den nye lovgivning indeholder bl.a. en forenkling af det såkaldte CSRD-direktiv, som er den ramme, virksomheder skal afrapportere deres ESG-indsatser på gennem op mod 1.100 datapunkter.
Det er ledere og ledelse, der kan sikre, at ESG-dagsordenen bliver værdiskabende for virksomhederne. Men selvom det nye forslag leverer de nødvendige forenklinger, er lederens rolle i implementeringen fraværende.
Og det er ærgerligt, for i en ny undersøgelse fra Lederne efterspørger en stor del af de privatansatte ledere i Danmark en forenkling af den meget omfattende EU-lovgivning. Og de peger samtidig på, at kravene, hvis de udformes på den rigtige måde, kan blive et brugbart redskab.
”Vores medlemmer fortæller os, at finder man det rette leje med de nye krav til bæredygtighed, kan det blive en positiv game changer for deres arbejde med at understøtte EU’s bæredygtige omstilling på en måde, der også styrker konkurrencekraften. Derfor opfordrer vi Parlamentet og Rådet til i den kommende proces yderligere at tydeliggøre reglerne, så de bliver mere anvendelige for ledere og fungerer optimalt ude i virkeligheden, også på lang sigt,” siger Anders Nolting Magelund, klimapolitisk chefkonsulent hos Lederne, og uddyber:
”Det er altafgørende, at rapporteringen er værdiskabende for den enkelte virksomhed, at den kan skabe fremdrift, og at den er nem at gå til – fx via samtænkningen med kunstig intelligens.”
Eksempelvis har Lederne, sammen med Danske Bank og EY, udviklet ESG Profilen, der er et strategisk og gratis ledelsesværktøj, som netop hjælper med dette.
Bæredygtighed båret af ledelse
Han peger på, at et større fokus på det strategiske i lovgivningen kan sikre, at ledere og ledelse kommer til at spille en central rolle i at omsætte bæredygtige krav til værdi.
”Dermed kan vi undgå at arbejdet med at efterleve lovkrav om bæredygtighed ender som en papirtiger, der ikke fører til bæredygtig forandring eller økonomisk værdi for virksomhederne,” siger Anders Nolting Magelund.
Undersøgelsen fra Ledernes medlemmer viser, at godt 20 procent af danske ledere er involveret i arbejdet med CSRD på et eller andet niveau. 62 procent af de ledere, der er omfattede af CSRD-direktivet, svarer i undersøgelsen, at direktivet er for tidskrævende, mens 45 procent mener, at der er brug for en forenkling af direktivet.
Samtidig vurderer 35 procent af lederne dog, at arbejdet med direktivet giver en række fordele i forhold til fx kunder, investorer og leverandører. 23 procent mener, det hjælper dem med at identificere risici og muligheder, og 37 procent arbejder allerede strategisk med direktivet.
Nøgleord
Kontakter
Jesper MelgaardPressechef
Tlf:27694569jem@lho.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Fædres barsel tager fart: Vigtigt skridt mod mere ligestilling11.4.2025 10:03:58 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at mænd tager næsten 78 procent flere dages barselsorlov efter nye regler om øremærket barsel. Hos Lederne er der begejstring over udviklingen.
Politisk mod i ny reform af beskæftigelsesindsatsen9.4.2025 12:41:59 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen, LA, Radikale, Konservative og DF præsenterede i dag en aftale om fremtidens beskæftigelsesindsats. Den omfatter en tiltrængt afbureaukratisering og sikrer samtidig lediges ret til uddannelse.
Lederne: Solidt 7-tal til ny uddannelsesreform26.3.2025 15:15:55 CET | Pressemeddelelse
Højere kvalitet i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne, flere internationale studerende og fri efteruddannelse. Lederne glæder sig over det meste i ny uddannelsesaftale, men kortere uddannelser må ikke give ringere kompetencer.
Kvindelige ledere tjener 8.100 kroner mindre om måneden end deres mandlige kolleger8.3.2025 11:27:36 CET | Pressemeddelelse
Selvom afstanden er blevet mindre, er der stadig stor forskel på lønningerne for mænd og kvinder på ledelsesgangene ude i landets virksomheder.
Lederne: Løft til erhvervsuddannelser kan mindske frafald5.3.2025 12:01:36 CET | Pressemeddelelse
Regeringens udspil til en styrkelse af EUD-området er ikke kun godt nyt for erhvervsuddannelserne men også for de ledere ude på landets arbejdspladser, som mangler flere kvalificerede medarbejdere både nu og de kommende år.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum