Lederne

Lederne: Solidt 7-tal til ny uddannelsesreform

Del

Højere kvalitet i professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne, flere internationale studerende og fri efteruddannelse. Lederne glæder sig over det meste i ny uddannelsesaftale, men kortere uddannelser må ikke give ringere kompetencer.

Lars Bo Henriksen, politisk chef for uddannelse hos Lederne.
Lars Bo Henriksen, politisk chef for uddannelse hos Lederne. Foto: Lederne

I dag har regeringen, DD, SF, LA, KF, EL, DF og ALT indgået aftale om ”reform af professionsbachelor- og erhvervsakademiuddannelserne i Danmark”. Formålet er at styrke uddannelseskvaliteten, så flere unge får lyst til at blive lærer, diplomingeniør eller finansøkonom. Samtidig forkortes en stor del af uddannelserne med tre måneder, og det vækker bekymring hos Lederne, landets største faglige organisation for ledere.  

“Ingen kan være uenige i ambitionen om at styrke kvaliteten af disse uddannelser, som er helt centrale for vores samfund. Men kortere uddannelser kan føre til færre kompetencer og dermed mindre kvalificeret arbejdskraft for de ledere og virksomheder, der skal rekruttere dem. Det bør følges tæt,” mener Lars Bo Henriksen, politisk chef for uddannelse hos Lederne.  

Han ser dog samtidig et positivt og nødvendigt potentiale i aftalens 800 nye engelsksprogede studiepladser på professionshøjskolerne og erhvervsakademierne. Særligt fordi pladserne oprettes på de såkaldte STEM-uddannelser (naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik), hvor der er mangel på arbejdskraft.  

“Ledere og virksomheder har stærkt brug for medarbejdere med lige præcis disse uddannelser i ryggen. Derfor er det ubetinget godt, at der kommer flere engelsksprogede studiepladser. De internationale studerende er meget velkommen arbejdskraft. Det kræver bare, at vi er gode til at fastholde dem efter endt uddannelse,“ siger Lars Bo Henriksen.  

Aftalen rummer også nye efteruddannelsestilbud uden deltagerbetaling, så professionsbachelorer og erhvervsakademiuddannede senere i livet kan dygtiggøre sig indenfor deres fag. For Lederne er det glædeligt, at flere fremover får muligheder for at efteruddanne sig uden deltagerbetaling – men organisationen opfordrer til, at ledelse som fag bliver en del af de nye tilbud. For når professions- eller erhvervsakademiuddannede vender tilbage til skolebænken, kan de have fået mere ansvar.  

”Det er afgørende, at sygeplejersker, pædagoger, datamatikere og IT-teknologer også får adgang til efteruddannelse i fx konflikthåndtering og trivsel. Ledelse er et fag og ikke en mavefornemmelse, og ledere spiller en nøglerolle, når det gælder om at skabe gode arbejdspladser i alle brancher. Hos Lederne deltager vi derfor meget gerne i det kommende udviklingsarbejde, hvor de konkrete efteruddannelsesforløb skal udvikles,” siger Lars Bo Henriksen. 

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Lederne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lederne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye