Ny vej til ungdomsuddannelse i udsatte områder virker
Unges adresse må ikke afgøre deres uddannelsesvalg. Derfor har Københavns Kommune i flere år arbejdet målrettet for at øge andelen af unge fra udsatte byområder, der fortsætter på en ungdomsuddannelse – og nu bærer indsatsen frugt.

STX, HHX eller en erhvervsuddannelse?
I denne uge træffer unge over hele landet et vigtigt valg: Hvilken ungdomsuddannelse skal de søge? For nogle er valget let, for andre kræver det støtte.
Derfor har Københavns Kommune siden 2017 arbejdet målrettet for at sikre, at alle unge får den nødvendige støtte og rådgivning til at vælge den uddannelse, de drømmer om.
Indsatsen Udsatte Byområder har haft stor effekt. Andelen af elever i udsatte områder, der er i gang med en ungdomsuddannelse 15 måneder efter 9. klasse, er steget fra 75,8 % i 2017 til 86,1 % i 2024.
- Det må bestemt ikke være de unges postnummer, der afgør deres fremtid. Vi skal give alle unge københavnere de bedste forudsætninger for at udleve deres drømme. Derfor er jeg særligt stolt af, at vores målrettede indsats i de udsatte byområder har åbnet dørene for endnu flere unge, udtaler børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (C).
Tæt opfølgning efter 9. klasse
En skole, hvor indsatsen tydeligt har båret frugt, er Tingbjerg Skole. Her har ungdomsuddannelsesvejleder Jeppe Johansen indført individuelle samtaler med alle elever i 8. og 9. klasse for at afklare deres videre uddannelsesforløb. Tidligere blev denne vejledning kun tilbudt til elever med øget risiko for at stå uden job eller uddannelse.
Succesen med skolens indsatser er ikke at tage fejl af. I 2022 fortsatte 100 % af skolens afgangselever på en ungdomsuddannelse. I 2023 var andelen stadig høj med 92,5 %.
- Det er en stærk udvikling, der viser, at vores arbejde lykkes. Den høje andel af elever, der er i gang med en ungdomsuddannelse, skal selvfølgelig være normen fremadrettet. Målet er, at de unge fastholdes i den uddannelse, de interesserer sig for, og som de har evnerne til at gennemføre, fortæller Jeppe Johansen.
For skolens vejleder handler det ikke kun om at få eleverne til at begynde på en ungdomsuddannelse – de skal også gennemføre den. Derfor stopper skolens indsats ikke ved afgangseksamen i 9. klasse.
Jeppe Johansen holder kontakten med afgangseleverne via SMS og telefonsamtaler 4-5 gange om året efter, at de har forladt Tingbjerg Skolen, for at sikre, at de trives og får den nødvendige støtte, hvis de har brug for at skifte uddannelse. Derudover har han en opsøgende forpligtelse over for de unge, der ikke er i gang med en uddannelse, eller som er i risiko for at falde fra.
Styrket fokus på faglig udvikling
Fra 2022-2025 investerer Børne- og Ungdomsforvaltningen ca. 42 mio. kr. årligt i at styrke skolernes faglige kvalitet og sikre flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Derudover støttes skolerne gennem pakken En varieret og inspirerende skoledag for alle, der bl.a. styrker feedbacksamtaler, erhvervspraktik og målrettet vejledning – især i udsatte områder.
Uddannelsesvejledning til alle
Alle skoleelever i Københavns Kommune har adgang til en uddannelsesvejleder. Afgangselever har en fast tilknyttet vejleder, mens øvrige elever kan finde hjælp på ung.unoung.dk eller ved at møde op til Åben vejledning på Korsgade 30, Nørrebro, uden tidsbestilling.
Nøgleord
Kontakter
PressetelefonenBørne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune
Tlf:29 45 40 73presse@buf.kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Skolen ved Dybbølsbro åbner efter påske28.3.2025 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
I en splinterny bygning i Kødbyen åbner Skolen ved Dybbølsbro efter påske. Indvielsen finder sted den 25. april med deltagelse af borgmestre, elever, forældre og medarbejdere. Skolen, der viderefører traditionerne fra Gasværksvejens Skole, har plads til 840 elever og rummer faciliteter, der også kan benyttes af lokalsamfundet.
Københavnsk skole får Nest-klasser fra næste sommer24.3.2025 09:43:01 CET | Pressemeddelelse
Lundehusskolen i København er udvalgt til et pilotprojekt med Nest-klasser fra sommeren 2026. Klasserne skal være med til at skabe bedre forudsætninger for, at flere børn kan blive en del af de almene børnefællesskaber.
Nyt tilbud skal styrke sundheden og trivslen i folkeskolen17.3.2025 07:35:00 CET | Pressemeddelelse
De kommende år vil de ældste elever på udvalgte folkeskoler i København nemt kunne få et “Sundhedstjek” som en del af et nyt pilotprojekt. Det vækker glæde hos Ungeråd KBH, der bragte forslaget til politikerne.
Københavns børne- og ungdomsborgmester ser gode elementer i Trivselskommissionens anbefalinger25.2.2025 11:06:57 CET | Pressemeddelelse
Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager, roser trivselskommissionens fokus på fællesskab, bevægelse og foreningsliv som vigtige faktorer for at styrke børns og unges trivsel. Borgmesteren håber, at anbefalingerne vil skabe en positiv udvikling og gøre en reel forskel.
Unge står ved en skillevej: Her er tre gode råd til at vælge ungdomsuddannelse15.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Det er fra i dag muligt at søge om optag på en ungdomsuddannelse. Ungdommens Uddannelsesvejledning i København har tre gode råd til, hvordan man træffer et godt valg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum