I København er vi godt i gang med at sikre høj kvalitet i byens dagtilbud
I København har vi høje ambitioner for den pædagogiske kvalitet, og vi ser derfor VIVE og EVA’s nye undersøgelse af kvaliteten i kommunale daginstitutioner som en tydelig bekræftelse af behovet for det arbejde, vi allerede gør for at styrke kvaliteten i hovedstadens daginstitutioner.

VIVE og EVA’s nye undersøgelse bekræfter, at Københavns Kommunes systematiske og målrettede indsats er rettet mod de rigtige områder for at styrke kvaliteten i dagtilbuddene.
- Undersøgelsen fra VIVE og EVA peger på en række væsentlige fokusområder – og det er også netop de områder, som vores dygtige ledere og pædagogiske personale har arbejdet målrettet med i flere år. Det bekræfter os i, at vi er på rette vej, siger Gitte Lohse, fagdirektør i Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Styrket ledelse gør en forskel
I 2021 begyndte ledere af byens dagtilbud på et toårigt forløb, som er udviklet i samarbejde med Aalborg Universitet. Uddannelsen styrker ledernes kompetencer til at lede den faglige, pædagogiske udvikling og sikre høj kvalitet i dagtilbud. Og resultaterne er i den grad til at føle på.
Der er gennemført KIDS-målinger på 63 daginstitutioner, hvis ledere har deltaget i uddannelsesforløbet – både før og efter forløbet. Før forløbet, i 2022, blev 44 % af institutionerne vurderet til at have god kvalitet. Efter forløbet, i 2023, var andelen steget til 68 %. Samtidig faldt andelen med utilstrækkelig kvalitet fra 3 % til 0 %.
Dagtilbudsledelsesuddannelsen bygger på KIDS-metoden (Kvalitet i Daginstitutioner), som også er den metode, som VIVE og EVA anvender til at analysere kvaliteten i landets daginstitutioner.
Fra tilsyn til udvikling
Det systematiske arbejde med kvaliteten sker blandt andet gennem et tilsyn, som ikke bare er kontrol, men et aktivt redskab til at få viden om, hvad der helt konkret sker ude på stuerne, og som ledere og medarbejdere herefter kan omsætte til god pædagogisk kvalitet i daginstitutionen.
Tilsynet består af både eksterne og interne observatører, og det er i stand hurtigt at finde ud af, hvor skoen trykker. Og det er nøglen til at sætte hurtigt ind med konkret rådgivning, hjælp og kompetenceløft til institutionerne.
– Der er ingen tvivl om, at dagtilbudsledelsesuddannelsen allerede har givet resultater i børnehøjde – vi oplever en øget faglighed, et forbedret samarbejde blandt personalet og ikke mindst en hverdag for børnene med mere ro og færre konflikter. VIVE og EVA’s undersøgelse bekræfter, at netop faglig ledelse og systematisk opfølgning er afgørende for kvaliteten, og det glæder mig, at det også stemmer overens med vores erfaringer i København, siger Gitte Lohse.
Fakta om dagtilbudsledelsesuddannelsen:
-
Dagtilbudsledelsesuddannelsen har været i gang siden 2021 og løber foreløbigt frem til 2026 og omfatter både kommunale og selvejende ledelsesteams.
-
Indtil nu har 273 pædagogiske ledere samt 44 klyngeledere gennemført eller er i gang med uddannelsen.
-
Dagtilbudsledelsesuddannelsen omfatter dagtilbud med cirka 21.700 børn i alderen 0-6 år.
Dagtilbudsledelsesuddannelsen spiller en central rolle i implementeringen af den styrkede pædagogiske læreplan og sikrer samtidig en systematisk tilgang til evaluering og løbende forbedring.
Uddannelsen er dog kun én del af en større, samlet indsats for at løfte kvaliteten i byens daginstitutioner.
Københavns Kommune arbejder desuden med:
-
Meritforløb for pædagogmedhjælpere, som skal sikre flere uddannede medarbejdere.
-
Kompetencepakker og efteruddannelse, som tilrettelægges efter fund fra tilsynet.
Læs mere om Dagtilbudsledelsesuddannelsen - kvalitetsforbedring gennem faglig ledelse.
Nøgleord
Kontakter
PressetelefonenBørne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune
Tlf:29 45 40 73presse@buf.kk.dkFølg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Børne- og Ungdomsforvaltningen
OL-ånden flytter ind på amagerskoler: Skole OL-finalen starter i morgen16.6.2025 14:33:33 CEST | Pressemeddelelse
Skole OL-finalen er igen tilbage i København efter en årrække i Jylland, og næsten 8000 skoleelever fra hele landet skal de kommende fire dage dyste på Sundby Idrætspark på Amager. Frivillige kræfter og to amagerskoler har sikret overnatning for de mange tilrejsende finalister.
Nyt initiativ giver Københavns 7. klasser indblik i fremtidens arbejdspladser10.6.2025 10:48:29 CEST | Pressemeddelelse
Den 11. juni fyldes København af omkring 4.000 nysgerrige 7.-klasseselever, der forlader klasselokalet for at opleve arbejdspladser rundt om i byen. Erhvervsdagen 2025 – inspireret af Kulturnatten og Motionsdagen – skal give eleverne et hands-on indblik i forskellige brancher og styrke koblingen mellem skole og erhvervsliv.
I dag spiser skoleelever første måltid fra nyt kæmpekøkken20.5.2025 12:33:13 CEST | Pressemeddelelse
Da tusindvis af københavnske skoleelever i dag satte sig til frokost, var det ikke bare dagens ret, de fik serveret – det var den allerførste, der er produceret i skolemadordningen EAT’s nye storkøkken.
Københavns første sidste skoledagsfestival løber af stablen på fredag14.5.2025 08:01:00 CEST | Pressemeddelelse
For at give folkeskolens afgangselever en tryg og festlig afslutning inviterer Københavns Kommune og UngEnrgi til byens første sidste skoledagsfestival – et pilotprojekt og alkoholfrit alternativ til uformelle fejringer.
Ny undersøgelse viser høj trivsel blandt medarbejderne i de københavnske skoler og dagtilbud – men særligt to forhold kalder på fokus6.5.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kommunens seneste trivselsundersøgelse viser, at der fortsat er høj trivsel i arbejdet blandt de ansatte i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Samtidig peger undersøgelsen på to områder, hvor der er behov for nysgerrighed og handling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum