Ny forskning afdækker arbejdsulykker på certificerede arbejdspladser
En ny undersøgelse viser, at der generelt er godt styr på sikkerheden i virksomheder, som får certificeret arbejdsmiljøindsatsen. Men når virksomhederne får det officielle arbejdsmiljøcertifikat, fører det ikke nødvendigvis til yderligere nedbringelse af alvorlige arbejdsulykker.

Har en virksomhed et arbejdsmiljøcertifikat hængende på væggen, er arbejdsmiljøindsatsen generelt allerede på et højere niveau end virksomheder uden certificering.
Det viser ny forskning fra Det National Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), SDU og TeamArbejdsliv.
Her ses dog også, at risikoen for alvorlige arbejdsulykker ikke blev yderligere reduceret i tre år efter certificeringstidspunktet.
- Vores forskning viser, at det primært er de bedste arbejdspladser målt på forekomsten af arbejdsulykker, der bliver certificeret. Der er en sammenhæng mellem arbejdsmiljøcertificering og lavere risiko for arbejdsulykker, men ikke nødvendigvis en direkte sammenhæng, siger seniorforsker på NFA Johnny Dyreborg, der står bag den nye forskningsartikel.
Allerede gode før certificering
De arbejdsmiljøcertificerede virksomheder havde 14 procent lavere risiko for alvorlige arbejdsulykker allerede to år inden certificeringen, i forhold til sammenlignelige virksomheder uden certificering.
- Det tyder på, at det er virksomheder med en lavere risiko for arbejdsulykker, der vælger at få certificeret deres arbejdsmiljøledelsessystem. Det kan både skyldes, at virksomhederne forbedrer deres sikkerhed i forberedelsen hen imod certificering, eller at de allerede havde en velfunderet systematisk arbejdsmiljøindsats, inden de valgte certificering, siger Johnny Dyreborg.
Som en del af undersøgelsen har forskerne set på data for arbejdsulykker fra over 10.000 virksomheder i perioden 2010-2018.
Handler om indsats før og efter
Den nye forskning er interessant for virksomhederne, da mange ifølge Johnny Dyreborg ser arbejdsmiljøcertificeringen som et redskab til at forbedre sikkerheden.
- Vores forskning peger på, at der skal være et vedvarende og systematisk fokus på arbejdsmiljøindsatsen – også i perioden efter en eventuel certificering – hvis vi skal nedbringe arbejdsulykkerne, siger Johnny Dyreborg.
NFA udvikler løbende forskningsbaserede materialer og værktøjer til brug for arbejdsmiljøarbejdet på danske arbejdspladser. Det kan for eksempel være spørgeskemaer, procesguider og manualer.
På NFA’s hjemmeside kan du finde værktøjer til for eksempel:
- Safety Observer App: En gratis app, som gør det nemmere at undersøge arbejdsrelaterede sikkerhedsforhold og sikkerhedsadfærd på en arbejdsplads. https://nfa.dk/vaerktoejer/andre-vaerktoejer/safety-observer-app
- Sikkerhedskassen: En samling af praktiske redskaber, som kan bruges til at skabe bedre sikkerhed på arbejdspladsen. https://nfa.dk/vaerktoejer/andre-vaerktoejer/sikkerhedskassen
- Toolbox-træning: Et træningsforløb rettet mod formænd i byggebranchen, der introducerer forskellige planlægnings- og kommunikationsværktøjer, som formændene kan bruge direkte i hverdagen. https://nfa.dk/vaerktoejer/andre-vaerktoejer/toolbox-talks-i-byggebranchen/toolbox-traening/
FAKTA
- Et arbejdsmiljøledelsessystem er en dokumenteret og struktureret beskrivelse af, hvordan arbejdspladsen sikrer, at der skabes et sikkert og sundt arbejdsmiljø i form af politikker, procedurer og guidelines.
- Et arbejdsmiljøledelsescertifikat udstedes af Den Internationale Standardiseringsorganisation (ISO), og i disse år ses der en stigning i udbredelsen af certificeringerne både i Danmark og udlandet.
Kontakter
NFA's pressetelefon (modtager ikke SMS)
Tlf:+45 39 16 52 10Om Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA)
Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) forsker, formidler, uddanner forskere og rådgiver myndigheder for at bidrage til et sundt og sikkert arbejdsmiljø.
NFA er en uafhængig sektorforskningsinstitution under Beskæftigelsesministeriet (BM) og den største forskningsinstitution på arbejdsmiljøområdet i Danmark. Vi vægter faglighed og nytænkning højt, og er anerkendt både nationalt og internationalt for at udføre forskning indtil højeste internationale niveau. Vi har næsten 200 videnskabelige publikationer årligt, og ca. 70 procent bliver offentliggjort i toptidsskrifter, der er relevante for NFA's forskningsområder.
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø
Højt sygefravær i første job hænger sammen med risiko for langtidssygemeldinger senere i arbejdslivet27.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Unge med hyppigt sygefravær i starten af arbejdslivet er i risiko for langtidssygefravær senere i deres arbejdsliv, viser ny forskning.
Svamp på museet: Nysende medarbejdere fik forskere til at kigge forbi24.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra NFA finder skimmelsvampe på Aarhus Søfartsmuseum, hvor medarbejdere fortæller om blandt andet irritation i luftvejene. Det kræver dog mere forskning at kunne fastslå en direkte sammenhæng.
Motivation, fleksibilitet og netværk styrker ledige seniorers jobmuligheder19.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det forbedrer chancerne for at finde nyt job for ledige seniorer, hvis de er motiverede, villige til at ændre retning i karrieren og har et stærkt personligt netværk. Det viser ny forskning.
Nyt værktøj hjælper med at skabe et sundere psykosocialt arbejdsmiljø16.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Problemer med stress, arbejdspres eller dårlig trivsel? I et nyt studie kortlægger forskere fra NFA, hvordan man mest effektivt kommer psykosociale arbejdsmiljøproblemer til livs. Det er blevet til en ny model, der skal gøre det lettere for arbejdspladser at navigere i den viden, som findes på området.
Arbejdsrelaterede ulykker og sygdomme koster samfundet omkring 50 milliarder kroner om året9.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ulykker og sygdom på grund af arbejdet koster samfundet dyrt. En ny rapport viser, at regningen årligt løber op i cirka 50 milliarder kroner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum