Landdistrikter: Styrket grundlag for ungdomsuddannelser i hele landet med ny EPX-uddannelse, mens øget karakterkrav er uønsket
Den nye EPX-uddannelse skaber grundlaget for et bredere ungdomsuddannelsestilbud på tværs af landet, herunder i land- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd. Den store uddannelsesreform skal sikre grundlaget for, at unge kan få ungdomsuddannelser i hele landet trods mindre ungdomsårgange og en uønsket stigning i karakterkravene.

Opdateret version kl. 12.02 den 19.02.2025
Regeringen, SF og DF har præsenteret en aftale for den store uddannelsesreform, som der længe har været forhandlet om politisk. Den nye EPX-uddannelse og nye investeringer i uddannelse og faciliteter i landdistrikterne er meget positive for uddannelsesdækningen fremadrettet i disse områder. Dog bekymrer det øgede karakterkrav på de gymnasiale uddannelser, da det kan få konsekvenser for en række gymnasier i landdistrikterne.
EPX-uddannelsen skal være i hele landet
Den nye ungdomsuddannelse, EPX, er en af reformens bærende elementer. Uddannelsen udbydes, ifølge undervisningsminister Mattias Tesfaye, alle steder, hvor der i dag er en STX.
- Det er positivt, at man med etableringen af EPX har haft fokus på at få den ud i hele landet. Det bør naturligvis også indebære, at EPX-uddannelsen udbydes dér, hvor de uddannelser, der indgår i EPX, allerede foregår i dag, hvilket vil betyde flere end 87 udbudssteder, siger Steffen Damsgaard og fortsætter:
- Vi havde for eksempel gerne set, at man gav mulighed for at oprette en ø-EPX i de fem ø-kommuner; Ærø, Samsø, Fanø, Læsø og Langeland. For en nedlæggelse af 10. klasse vil tvinge unge til at flytte væk fra kommunen endnu tidligere. Det vil gøre det mindre attraktivt at bosætte sig i en ø-kommune, hvis uddannelsesmulighederne bliver forringet.
Placeringen af EPX skal tage højde for og understøtte det geografiske udbud af gymnasieuddannelser og erhvervsuddannelser udenfor de større byer. Aftalepartierne skal i den kommende tid drøfte kriterierne for udbudsplacering af EPX’en.
- Det er helt afgørende, at ungdomsuddannelserne opretholdes, og at den nye EPX-uddannelse bliver mere tilgængelig for unge i land- og yderkommuner. For enhver lukning af en uddannelsesinstitution vil gøre det mindre attraktivt at bo, leve, arbejde og uddanne sig i hele landet. Så vi kommer til at følge sagen og forsøge at præge placeringen af EPX-uddannelsen, udtaler Steffen Damsgaard.
Øget karakterkrav
I aftalen lægges der op til at karakterkravet til de gymnasiale uddannelser hæves fra 5 til 6.
- At hæve karakterkravet til de gymnasiale uddannelser STX og HHX fra 5 til 6 kan få negative konsekvenser for de mindre gymnasier og ungdomsuddannelsesinstitutioner, da det rammer geografisk skævt, herunder de unges muligheder for en gymnasial uddannelse.
- Vi kan forstå, at aftalepartierne har haft fokus på at værne om de mindre, lukningstruede gymnasier i landdistrikterne. Så midt i de mange gode tiltag og investeringer i uddannelse i reform-aftalen, så undrer det øgede karakterkrav, da den del ikke bidrager til at sikre et land i bedre geografisk balance, afslutter Steffen Damsgaard.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkJulie Ronge LaursenPolitisk KonsulentLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:53850124jrl@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum