Nyt forskningsprojekt bringer kvantevidenskab og kunstig intelligens ind i demokratiske beslutningsprocesser
European City Squared-projektet er et Horizon Europe-finansieret initiativ, der kombinerer kvantevidenskab, kunstig intelligens og innovative afstemningsmetoder for at forbedre demokratisk beslutningstagning. Et projekt, som Center for Humanities Computing på Aarhus Universitet koordinerer og bidrager til.
European City Squared (EC²)-projektet kombinerer de nyeste teknologier, som kvantevidenskab og kunstig intelligens, med moderne ideer om, hvordan man træffer demokratiske beslutninger. Projektet sigter mod at løse nogle af de største problemer i dagens demokratier, som for eksempel politisk polarisering og manglende tillid til regeringen.
En central del af projektet er en ny metode til at stemme kaldet Quadratic Voting (QV). Denne metode gør det muligt for folk at udtrykke, hvor meget de bekymrer sig om et emne. På den måde bliver det lettere at træffe beslutninger, der tilgodeser flest mulige mennesker på en fair måde.
Projektet anvender både ægte og kunstige data til at teste disse idéer i praksis, og alle data bliver håndteret forsvarligt for at sikre overholdelse af persondatareglerne (GDPR). Et af målene er at udvikle bedre beslutningsværktøjer, som kan bruges i virkeligheden – for eksempel i byer som Aarhus.
Kristoffer Nielbo, professor ved Center for Humanities Computing forklarer, hvordan dette kan ændre den måde, vi træffer beslutninger på i demokratier:
”Ved at kombinere kvantevidenskabelig og AI-forskning med agentbaseret modellering udvikler vi grundlaget for QV - i dag har QV udfordringer med skalering, brugeres strategisk manipulationer samt brugerforståelse af algoritmen - og skaber dermed en mere retfærdig og operationel QV model, der kan anvendes til at styrke konkret demokratisk beslutningstagning for eksempel i Danmark og Schweiz.”
”Udover at være projektkoordinator af EC², leder vi to arbejdspakker, der henholdsvis designer agentbaserede simulationer og udvikler kultursensitiv sprogteknologi til EC² for at øge simulationernes kompleksitet, forklarlighed og realisme. EC² anvender også vores cloud-infrastruktur samt data management services.”
Om Center for Humanities Computing (CHC)
CHC er et forskningscenter, der fokuserer på anvendelsen af teknologi og digitale metoder inden for humaniora. Centeret arbejder på tværs af fagområder for at integrere digitale værktøjer og metoder i humanistisk forskning, herunder dataanalyse, digital humaniora og computational social science.
Om European City Squared-projektet
European City Squared-projektet vil som svar på de presserende udfordringer, moderne demokratier står overfor, anvende både virkelige og syntetiske data sammen med de nyeste fremskridt inden for kvantevidenskab og klassisk beregningsorienteret samfundsvidenskab til at udvikle et agentbaseret computersimuleringsmiljø, der integrerer de nyeste videnskabelige og teknologiske fremskridt med social choice theory (teori om sociale valg). Projektet vil involvere førende forskere, myndigheder, universiteter, iværksættere og repræsentanter for civilsamfundet.
Projektet realiseres med bevilling fra Horizon Europe
Bevillingsstørrelse: 2 972 396,25 €
Omtale på baggrund af pressemeddelelse fra European Institute of Science in Management
Kontakt
Kristoffer Nielbo
Center for Humanities Computing
Institut for Kultur og Samfund
Aarhus Universitet
Mobil: +45 2683 2608
Mail: kln@cas.au.dk
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Historiker om kommende EU-formandskab: USA vender blikket mod Europa – igen19.6.2025 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025 i en tid med øget geopolitisk spænding. USA har igen fokus på Europa og efterlyser større ansvar fra sine allierede – et mønster, der ifølge professor i historie på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen, har rødder tilbage til 1973.
Ny forskning kortlægger buddhismens tilstedeværelse i Norden17.6.2025 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt fællesnordisk forskningssamarbejde kortlægger religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet sammen med kollegaer fra hele Norden buddhismens udvikling og mangfoldige udtryk. Resultaterne præsenteres i Buddhism in the Nordic Countries – den første samlede og sammenlignende analyse af religionens rolle i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.
Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse
Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum