Præparat kan måske modvirke muskeltab og knogleskørhed efter hurtigt vægttab

Del

Et hurtigt vægttab går ud over muskelmassen, og det kan øge risikoen for knogleskørhed. Men nu er der godt nyt til dem som fx bruger vægttabsmedicin og dermed kan være i risikogruppen. Et nyt studie fra Aarhus Universitet tyder nemlig på, at præparatet Bimagrumab kan modvirke bivirkningerne.

Ph.d.-studerende Frederik Duch Bromer (tv.) og postdoc Andreas Lodberg
Ph.d.-studerende Frederik Duch Bromer (tv.) og postdoc Andreas Lodberg Privatfoto

Vægttabsmedicin har taget verden med storm og hjulpet mange overvægtige med at tabe sig. Men for nogle kommer det store vægttab også med en svækkelse af muskelmassen, og det kan samtidigt føre til en øget risiko for knogleskørhed.

Nu peger ny forskning på, at præparatet Bimagrumab måske kan afhjælpe noget af den risiko, fortæller Ph.d.-studerende, Frederik Duch Bromer, og postdoc, Ph.d. Andreas Lodberg fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, som står bag studiet.

”Vi har, som de første i verden, undersøgt, hvordan visse lægemidler påvirker knoglerne, og resultaterne viser, at midlet Bimagrumab er i stand til at øge mængden af knoglevæv samtidig med, at det opbygger muskelmassen, og det kan have stor betydning for de mange mennesker, som i dag er på vægttabsmedicin.”

Bimagrumab er udviklet til at behandle muskeltab, men øger samtidig fedtforbrændingen, derfor kan det blive en del af de næste vægttabspræparater på markedet, hvis det bliver godkendt. Derfor er det relevant at forske i, hvordan netop denne patientgruppe reagerer på præparatet, siger Andreas Lodberg.

”Man anslår, at der i 2035 vil være to milliarder mennesker, der kan kategoriseres som overvægtige, derfor er det også vigtigt, at vi forsker i de præparater, som kommer på markedet til netop den her patientgruppe, så vi får en bedre forståelse af deres langsigtede indvirkning på kroppen.”

Knogleskørhed kan koste patienter og samfund dyrt

Patienter på vægttabsmedicin har ofte haft forløb, hvor vægten er gået op og ned, og det kan bidrage til udviklingen af knogleskørhed. Når knogler bliver skøre, stiger risikoen for alvorlige brud, som både koster patienter og samfund dyrt.

Derfor kan forskningsresultaterne være godt nyt for patienter på vægttabsmedicin. Og ifølge Frederik Duch Bromer viser studiet, at Bimagrumab ikke bare modvirker nedbrydningen af knogle- og muskelvæv, men faktisk også fremmer opbygningen af begge dele.

”Bimagrumab giver en let øgning af kalkindholdet i knoglerne og fremmer dannelsen af ny knogle i det, vi kalder skallen (cortex) i de lange rørknogler. Samtidig så vi også en markant opbygning af knoglevæv i området omkring lårbenshovedet, og det er typisk her, mange ældre får deres brud.”

Ifølge Frederik Duch Bromer viste resultaterne også, at Bimagrumab ikke påvirker blodet. Tilsvarende præparater har ellers tidligere vist sig at øge dannelsen af røde blodlegemer, og det øger risikoen for blodpropper.

Studiet er baseret på mus med både knogleskørhed og nedsat muskelmasse, og præparatet er ved at blive afprøvet i adskillige kliniske fase 2-forsøg. Andreas Lodberg understreger, at der skal mere forskning til.

”Vores studie viser, at Bimagrumab på mange områder skiller sig positivt ud, men vi har også indikationer af, at præparatet kan have andre bivirkninger, og det vil vi nu undersøge nærmere, så vi får et mere klart billede af implikationerne af at bruge præparatet til patienterne.”

Andreas Lodberg og Frederik Duch Bromer håber derfor at kunne fortsætte med yderligere forskning, som skal undersøge både de positive resultater og mulige bivirkninger nærmere.

 

Bag om forskningsresultatet:

Studietype: Grundforskning. Forskerne har benyttet en dyremodel for knogleskørhed i kombination med tab af muskelmasse (osteosarcopeni) i mus.

Ekstern finansiering: Riisfort Fonden

Eventuel interessekonflikt: Andreas Lodberg er videnskabelig konsulent for flere biotechvirksomheder inden for forskningsfeltet.

Direkte link til den videnskabelige artikel, som medieomtalen bygger på: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jcsm.13718

 

Kontakter

Postdoc Andreas Lodberg
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
andreas@biomed.au.dk
Telefon: 53659060

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye