Psykiatrifonden

Anne er mor og har en psykisk sygdom: Åbenhed er svær, men rigtig

Del

Forældreparret Anne og Michael har to børn i skolealderen. De har valgt at være åbne om Annes psykiske sygdom og hvordan den påvirker deres familie. De fortæller deres historie i en ny podcast.

Tegning i grønne og sorte nuancer af barn eller ung, der ser skråt ned foran sig, med teksten: Psykisk sygdom i familien
Anne og Michael er forældre til to børn i skolealderen og har valgt at være åbne om hendes psykiske sygdom. Psykiatrifonden

At være åben kan være svært, fordi psykisk sygdom stadig er tabuiseret, men det har været det eneste rigtige for Anne og Michael og deres to børn. Det fortæller de i en ny podcast fra Kombu, Det nationale kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom, som Psykiatrifonden driver. 

Åbenhed gør vejen kortere mellem børn, forældre, pædagoger, lærere og bedsteforældre. Jo mere, man ved, jo bedre kan man forstå det – fx hvis børnene en dag reagerer lidt ekstra kraftigt på noget, de ellers plejer at have let ved at håndtere, mener forældrene. 

"Det var vigtigt for os at fortælle børnene det, for ellers kan de føle, at de er forkerte, eller at det, de føler, er forkert," siger Anne. 

Åbenheden gjorde det også lettere for hende og Michael fx at sige til børnene, at "mor har brug for en pause". Og henad vejen blev børnene involveret og fik forklaret lidt mere. 

"Det skulle ikke være tabu. Det var vigtigt, at de kunne være åbne om, at der var noget med deres mor. De skulle ikke skjule noget," siger Michael.

Måtte tage sine egne følelser senere
Annes sygdom begyndte med en stresssygemelding, som senere udviklede sig, og hun var indlagt i en periode. Da stod Michael meget alene. 

"Jeg måtte bare være der for børnene og tage mine egne følelser senere", siger han. 

Han tænkte på, om børnene ville kunne rumme det, der skete – om de nu havnede i flere skænderier i skolen, fx. Og der var det en hjælp, at pædagoger og lærere omkring børnene vidste besked. Det var nemmere for dem at regne ud, hvorfor måske børnene reagerede på en anden måde, end de plejede. De slap for at gætte sig frem, mener Michael.  

Vilde fejlopfattelser af psykisk sygdom
Åbenheden var ikke let: "Det var grænseoverskridende at fortælle om min sygdom. Frustrerende. Det er stadig meget stigmatiseret at have en psykisk sygdom, og folk har nogle vilde fejlopfattelser af, hvad diagnoser betyder", siger Anne. 

Hun var især bekymret for, om nogle af børnenes nære kammeraters forældre ville sige, at nu måtte deres børn ikke komme hjem til Anne og Michael, men heldigvis har der kun været positive tilbagemeldinger. 

"Nogle trådte lige et halvt skridt tilbage og sundede sig lidt, men så har alt været fint igen", siger hun.  

Mere end 300.000 børn og unge vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom.

Ny podcastserie om livet i familien med psykisk sygdom

Den nye podcastserie har tre afsnit:

Kombu - Det nationale kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom
Psykiatrifonden driver Kombu. Kombu er Det nationale kompetencecenter for børn og unge i familier med psykisk sygdom. Kombu leverer viden og værktøjer og tilbyder uddannelse til fagfolk omkring familier med psykisk sygdom, fx "Fagligt Fyrtårn", e-learning mv. Læs mere om Kombu her.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Opvækst i kaos: Ny podcast til unge om at have en forælder med psykisk sygdom7.2.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mere end 300.000 børn og unge vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. De lever med en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast fortæller Signe på 22 år og Marie på 18 om, hvor kaotisk, det kan være at vokse op med en forælder, som har en psykisk sygdom. De deler ud af deres erfaringer for at hjælpe andre.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye