Næsten 1 million kroner til forskning i rehabilitering af borgere med rygsmerter
Et forskningsprojekt i samarbejde mellem Aarhus Universitet, Regionshospitalet Gødstrup og Lemvig og Ringkøbing-Skjern kommuner skal føre til en tidligere og bedre indsats over for mange sygemeldte med lænderygsmerter.

Rygsmerter er en af de mest udbredte folkesygdomme i Danmark. Ifølge Sundhedsstyrelsens rapport fra 2023, ”Sygdomsbyrden i Danmark - Sygdomme”, er lænderygsmerter med 970.000 eksisterende sygdomstilfælde den sygdom, der rammer flest i befolkningen.
To nye bevillinger på 479.000 kroner fra Folkesundhed i Midten og 500.000 kroner fra Region Midtjyllands Sundhedsvidenskabelige Forskningsfond gør det muligt for ph.d.-studerende Katrine Schilling Andersen samt seniorforsker og lektor Marc Sampedro Pilegaard fra Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet og Socialmedicin og Rehabilitering på Regionshospitalet Gødstrup at gennemføre et eksisterende ph.d.-projekt i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og Lemvig Kommune med fokus på at udvikle en tidligere og bedre indsats over for langtidssygemeldte borgere med lænderygsmerter.
En folkesygdom med psykosocial slagside
I Danmark er den primære støtte til langtidssygemeldte forankret i de kommunale jobcentre, som suppleres med sundhedsfaglig rådgivning fra regionernes socialmedicinske afdelinger og forskellige kommunale sundhedstilbud. Men der mangler viden om, hvilke rehabiliteringsbehov de sygemeldte har, hvem der har behov for ekstra støtte og hvilke indsatser der kan tilrettelægges for at skabe den største effekt for den enkelte. Problemet kompliceres af, at psykosociale faktorer såsom stress, angst og depression ofte spiller ind.
- Mange af disse borgere har komplekse psykosociale udfordringer, der kræver en tværsektoriel og tværfaglig rehabiliteringsindsats. Men vi mangler evidensbaseret viden om, hvordan vi bedst støtter dem i at opretholde et meningsfuldt hverdags- og arbejdsliv, forklarer ph.d.-studerende Katrine Schilling Andersen om baggrunden for projektet.
Rehabilitering med fokus på det hele menneske
Målet med det tværsektorielle ph.d.-projekt er at få udviklet en intervention, der tager udgangspunkt i det hele menneske. Ved at undersøge samspillet mellem biologiske, psykologiske og sociale faktorer skal det være muligt at identificere borgerens behov for rehabilitering.
- Håbet er, at interventionen på sigt kan bidrage til at forebygge langvarigt sygefravær, sikre tilknytning til arbejdsmarkedet, modvirke social ulighed, sikre relevant brug af sundhedsydelser i både primær og sekundær sektor og hjælpe sygemeldte borgere med at opretholde den bedst mulige hverdag, siger seniorforsker og lektor Marc Sampedro Pilegaard Marc Sampedro Pilegaard.
Fakta om forskningsprojektet
Ph.d.-projektet WORK- IT- OUT blev påbegyndt i februar 2024 og gennemføres i et samarbejde mellem forskere fra Socialmedicin og Rehabilitering, Regionshospitalet Gødstrup og personale i jobcentre og sundhedstilbud i Lemvig og Ringkøbing-Skjern Kommuner. Projektet består af fire studier, der har til formål at:
- Indhente og skabe ny viden om sygemeldtes rehabiliteringsbehov.
- Identificere, hvem der har brug for ekstra støtte.
- Undersøge, hvilke indsatser en fremtidig rehabiliterende intervention bør bestå af for at imødekomme de sygemeldtes rehabiliteringsbehov.
- Undersøge, hvordan sådanne indsatser kan tilrettelægges i en kompleks tværsektoriel kontekst.
Yderligere information
Katrine Schilling Andersen, ph.d.-studerende
E-mail: katran@rm.dk
Marc Sampedro Pilegaard, seniorforsker og lektor
E-mail: masamp@rm.dk
Telefon: 2061 8218
Institut for Folkesundhed
Aarhus Universitet
Socialmedicin og Rehabilitering
Regionshospitalet Gødstrup
Nøgleord
Billeder

Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum