Millionbevilling skal styrke det tværfaglige samarbejde om den grønne omstilling
Novo Nordisk Fonden har bevilget 15 millioner til et nyt projekt, der skal styrke tværfagligt samarbejde i forskningen til gavn for den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer. Bag projektet står landets otte universiteter.
I 2022 gik landets universiteter sammen i et nyt forskningscenter, START, der skal styrke det tværfaglige samarbejde blandt danske forskere for at accelerere den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevareproduktion. Centret, der lige nu forbinder mere end 300 forskere i ti forskellige forskningshubs med hvert deres grønne tema, har netop modtaget 15 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til et nyt projekt, der har fået navnet Ag-Food Connect:
”Jo bedre vi samarbejder, jo bedre løser vi de komplekse udfordringer, vi står overfor i den grønne omstilling. Det er den vision, der ligger i det nye projekt, som vi nu kan søsætte med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Projektet vil gå ind og give nye redskaber til tværfagligt samarbejde, danne nye netværk blandt danske og europæiske forskere og derudover sikre nye muligheder for den yngre generation af forskere, siger Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences ved Aarhus Universitet.
Han fortsætter:
”Samtidig giver det nye projekt os mulighed for at bygge videre på den platform, START kan tilbyde som samlingssted for alle interessenter omkring den grønne agenda.”
Konkret vil det nye projekt facilitere en række netværksaktiviteter som f.eks. sommerskoler for yngre forskere, workshops og årsmøde med deltagelse af forskere, politikere, industri og det øvrige samfund fra ind- og udland. Alt sammen for at styrke og udbrede den interdisciplinære forskning, der skal bidrage til, at vi når vores målsætninger omkring den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer.
”Der er brug for initiativer, der kan være med til at skubbe til udviklingen af vores landbrugs- og fødevareproduktion, så den bliver mere bæredygtig. Med støtten til Ag-Food Connect ønsker vi at tilbyde tværfaglige aktiviteter, der kan fremme samarbejdet mellem alle videnskabelige discipliner og interessenter, der er nødvendige for at løfte den grønne omstilling af landbrugs- og fødevaresektoren,” siger Sisse Marquina-Jongberg, Senior Scientific Lead i Novo Nordisk Fonden.
Om START
START (Centre for SusTainable AgRifood sysTems) er en forskningsbaseret, akademisk og tværfaglig samarbejdsplatform skabt af de otte danske universiteter. START gennemfører aktiviteter, der styrker det tværfaglige forskningssamarbejde inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora med det mål at accelerere den grønne omstilling inden for landbrugs- og fødevareproduktion.
Nøgleord
Kontakter
Jannie True HansenKommunikationsrådgiverAarhus Universitet
Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Kan forsyningssikkerhed og klimapolitik gå hånd i hånd?22.1.2025 13:34:30 CET | Pressemeddelelse
Ja. Ny forskning fra Aarhus Universitet viser, at det for en 10% merpris faktisk er muligt at sikre en stabil og driftssikker energiforsyning i et fremtidigt vedvarende europæisk energisystem, som samtidig giver en netto-nul CO2-udledning.
Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad14.1.2025 08:36:56 CET | Pressemeddelelse
Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed.
Nyudnævnt professor vil forhindre os i at få allergi14.1.2025 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
For ti år siden ankom Edzard Spillner til Aarhus Universitet for at forske i allergi. Et årti senere er han professor og leder sin egen forskningsgruppe med flere lovende allergi-patenter i rygsækken.
Regenerativt landbrug er en bevægelse fyldt med både håb og bekymring - forstå hvorfor13.1.2025 09:33:40 CET | Pressemeddelelse
Regenerativt landbrug præsenteres i øjeblikket som løsningen på mange af landbrugets klimaproblemer. Men der er ingen konsensus om, hvad det dækker over, og der er stor usikkerhed om, hvad effekterne vil være.
Aarhus-professor: Græs og biogas er den eneste vej til mere økologi inden 20306.1.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum