Ny evaluering: MindU klæder konfirmander på til livets bølgedale
Folkekirken og headspaces værdier og metoder mødes i initiativet MindU, som er et projekt under Det Sociale Netværk forankret i landets headspace-centre. Her lærer unge i forbindelse med konfirmationsforberedelsen om eksistens, tanker, følelser og trivsel.
Og måske er en ældre institution som Folkekirken faktisk en del af nøglen til at løse en af nutidens store udfordringer med flere og flere, som unge kæmper med deres mentale helbred.
En ny evaluering viser i hvert fald, at MindU inspirerer de unge konfirmander til at handle på deres egen og andres trivselsudfordringer. De får samtidig blik for, at livet byder på bølgedale, og lærer strategier til at håndtere de følelser, der følger med i svære perioder.
Særligt de unge, som har de største trivselsudfordringer, har gavn af MindU, viser evalueringen. Resultaterne glæder direktør for Det Sociale Netværk/headspace Danmark, Trine Hammershøy:
"I løbet af ens liv står man både over for store og små livsspørgsmål – bare i konfirmations-forberedelsen er de unge midt i en alder, hvor teenageårene hurtigt kan blive mere udfordrende end nødvendigt. Det er fantastisk, hvis kirken kan være med til at tilbyde støtte og samtaler, så der kan skabes bedre plads til vores unge og en forståelse for det medmenneskelige, samt hvad det vil sige at være menneske på et mere eksistentielt niveau. Kirken kan være med til at give den ro, som mange i dag måske efterspørger."
Hvad de unge har fået ud af MindU:
- Øget bevidsthed: 7 ud af 10 unge har fået en større forståelse af, at sårbarhed er en naturlig del af livet.
- Inspiration til handling: 59 % af konfirmanderne er blevet inspireret til at hjælpe andre unge gennem svære perioder.
- Styrket åbenhed: 86 % angiver, at de har fået lyst til at tale mere om mental sundhed med andre.
Evalueringen er baseret på svar fra 2.234 konfirmander og 95 præster, der har deltaget i initiativet i perioden 2021-2024.
En måde at nå de unge i en afgørende livsfase
Kirkeminister Morten Dahlin har for nylig meldt ud, at han har en ambition om at styrke kirkesamfundets sociale arbejde og blandt andet hjælpe unge i mistrivsel.
Her har MindU-samarbejdet vist sig som en effektiv vej til at nå unge i en afgørende periode af deres liv og etablere trygge samtalerum i undervisningen – rum, som ikke alle unge møder andre steder i deres dagligdag:
”Jeg kan virkelig mærke, at de unge lytter, når der bliver talt om de her emner på en anden måde. Det gør en forskel at høre det fra en, der ikke er en del af skolen eller kirken.”
Sådan lyder det fra en af de 95 præster fra alle landets 10 stifter, der har deltaget i projektet.
En fordel med forankring i headspace – også for præsterne
I den seneste projektperiode er MindU blevet forankret i headspace, hvilket gør det nemt at udvide initiativet til stifterne omkring headspaces 36 centre og nå endnu flere unge lokalt.
Fokus fremover er på at videreudvikle MindU og udvide samarbejdet med kirker og andre aktører for at sikre, at endnu flere børn og unge kan få hjælp på et vigtigt tidspunkt i deres liv. Et tidspunkt, hvor bevidstheden om, hvad der er tegn på dårligt mentalt helbred, og hvad der blot er livsomstændigheder, kan være afgørende for deres trivsel.
Nadia Kamper Aarø, ungeinddragelseskonsulent i headspace, mener, at det er en stor fordel, at MindU-initiativet er forankret i headspace – også for de lokale præster:
"Hvor headspace ligger i de lidt større byer, kommer vi med MindU ud i de mindre sogne. Vi rækker ud og har samtaler med præster og unge, som vi ellers ikke ville nå ud til. Kirkerne ligger ofte i de små byer og har små lokalsamfund. Kirkerne og de lokale præster hjælper headspace med at skabe rum og dialog med de unge. Sammen prøver vi at blive klogere på de følelser, der er på spil for unge i dag, og samtidig arbejder vi med de unges handlemuligheder, så de får øjnene op for, at der er hjælp og muligheder, hvis de mistrives. De lærer også, hvordan de kan bruge kirken og præsten som en ekstra voksen i deres liv, hvis der ikke er et headspace eller et andet tilbud i nærheden."
MindU er støttet af midler fra Ole Kirk's Fond.
Kontakter
Thomas FaarupPressemedarbejderDet Sociale Netværk
Tlf:92923731thf@detsocialenetvaerk.dkVedhæftede filer
MindU
mindU er headspace Danmarks undervisningskoncept for konfirmander og har med sin særegne kombination af tro og trivsel altid haft en særlig plads i både Det Sociale Netværks og headspaces hjerte. Siden projektets begyndelse i 2015 har mindU været under konstant udvikling, og i den seneste periode fra 2021 til 2024 er projektet blevet forankret under headspace.
mindU er et tilbud til unge i konfirmationsalderen (13-15 år) og består af en udgående trivselsintervention, der møder de unge i konfirmandundervisningen. Projektet indeholder en workshop og undervisningsmateriale, der kan bruges enten forud for eller i forlængelse af workshoppen og indeholder forslag til, hvordan præsterne kan arbejde videre med temaerne psykisk sårbarhed og mental trivsel. Workshoppen varer minimum to undervisningslektioner og består blandt andet af oplæg fra unge med selvoplevet psykisk sårbarhed, gode råd, refleksion og diskussion samt øvelser, der aktiverer og engagerer konfirmanderne.
Fokus i indsatsen er ikke diagnoser, men på de tanker og følelser, der ligger bag. Ved behov for støttende samtaler brobygges de kommende konfirmander til anonym og gratis rådgivning i et af headspace Danmarks 32 lokale rådgivningscentre, hvor frivillige og lønnede rådgivere står klar til at fortsætte samtalen med de unge i samarbejde med fremskudte medarbejdere fra psykiatrien og kommunerne.r
Følg pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk
Seks kommuner og lokale foreninger går sammen: Frivillige peers skal styrke mental sundhed med evidensbaseret indsats16.12.2024 13:04:23 CET | Pressemeddelelse
Overalt i landet leder man efter måder at knække kurven for dårligt mentalt helbred. Også i kommunerne Vejen, Ishøj, Aalborg, Langeland, Odder og Silkeborg, hvor man nu er gået sammen med lokale frivilligcentre og SIND-afdelinger om indsatsen ”Vejen til hverdagslivet”. Det særlige ved dette gruppeforløb for voksne over 18 år er, at frivillige peers med egne erfaringer med psykisk sårbarhed leder grupperne. Netop denne model har i et forudgående pilotprojekt vist at have en markant positiv effekt på deltagernes recovery og livskvalitet. Derfor vækker udbredelsen af ”Vejen til hverdagslivet” også glæde hos MF Camilla Fabricius, der er socialordfører for Socialdemokratiet: ”Det er glædeligt at se, hvordan så mange kommuner og civilsamfund har fundet sammen om at løse udfordringen med psykisk mistrivsel. Arbejdet med psykisk sårbare mennesker er en utroligt vigtig dagsorden i vores danske velfærdssamfund, for kan vi hjælpe psykisk sårbare med deres udfordringer, så tager vi samtidig noget
Nyt tilbud til psykisk sårbare med lokale frivillige vender sårbarhed til styrke25.9.2024 09:35:02 CEST | Pressemeddelelse
Frivillige gruppeledere med egne erfaringer med psykisk sårbarhed er kernen i nyt gruppeforløb for psykisk sårbare i Kolding, København, Fredericia og Rødovre. Forskning har vist, at det skaber bedring og livskvalitet, når man i fællesskab vender sårbarheder til styrker.
H.M. Dronningen og sundhedsministeren deltager denne weekend i åbningen af årets største samtale om psykiatrien23.9.2024 10:13:35 CEST | Pressemeddelelse
Lørdag d. 28. september samles over 1.000 brugere, fagpersoner og debattører til Psykiatritopmødet 2024 i Imperial Bio i København. Her vil de nye vinde, der blæser inden for psykiatrien, blive analyseret og taget op til debat.
Ny rapport kortlægger den oplevede værdi af behandlingspsykiatrien, det specialiserede voksenområde og deltagelse i civilsamfundet24.6.2024 11:33:04 CEST | Pressemeddelelse
Alle med psykisk mistrivsel og psykisk lidelse kan møde god behandling og støtte. Men oftest står man alene med det, som egentlig er vanskeligt – også når man er omgivet af medarbejdere. Det viser en ny rapport fra Peer-Partnerskabet, der bygger på interviews med mennesker, som har førstehåndserfaring med psykiatrisk behandling, kommunal støtte og frivillighed.
Nyt kursusforløb fra Københavns Professionshøjskole og Peer-Partnerskabet styrker peers i socialpsykiatrien som del af regeringens 10-årsplan22.11.2023 14:20:08 CET | Pressemeddelelse
Peer-støtte er internationalt erklæret til at være den bedste praksis til at hjælpe mennesker med psykisk sårbarhed videre i deres tilværelse. Fra det nye år kan kommuner få kurser i at styrke deres arbejde med peer-støtte. Kurserne er udviklet i et samarbejde mellem Københavns Professionshøjskole og Peer-Partnerskabet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum