Det Sociale Netværk

Ny rapport kortlægger den oplevede værdi af behandlingspsykiatrien, det specialiserede voksenområde og deltagelse i civilsamfundet

Del

Alle med psykisk mistrivsel og psykisk lidelse kan møde god behandling og støtte. Men oftest står man alene med det, som egentlig er vanskeligt – også når man er omgivet af medarbejdere. Det viser en ny rapport fra Peer-Partnerskabet, der bygger på interviews med mennesker, som har førstehåndserfaring med psykiatrisk behandling, kommunal støtte og frivillighed.

"Rapporten er vigtig, fordi den forholder sig til behovene hos dem, som står og har brug for hjælp til deres psykiske vanskeligheder. Uden den viden risikerer vi som samfund at spilde de ressourcer, vi har til psykiatriområdet," siger Mia Kristina Hansen, der er forperson for Peer-Partnerskabet, en forening stiftet af Det Sociale Netværk og SIND Landsforeningen for psykisk sundhed.

Ny rapport fra Peer-Partnerskabet kortlægger den oplevede værdi af behandling og støtte under og efter en psykisk krise samt værdien af deltagelse i civilsamfundet. Konklusionen er, at den måde, hjælpesystemerne er indrettet på, ikke svarer til måden, mennesker oplever kriser og kommer sig på. Rapporten kalder på mere fleksible løsninger, der i højere grad har mulighed for at handle på aktuelle behov i forbindelse med psykisk mistrivsel eller psykisk lidelse.

Rapporten tager udgangspunkt i ti personers erfaringer med psykiatrisk behandling, kommunal støtte og frivillighed samt den aktuelle forskning på området og er udarbejdet for at styrke forståelsen af forskellige sektorers mest værdifulde bidrag til mennesker i psykisk mistrivsel eller med psykisk lidelse.

Der beskrives mange erfaringer med virksom behandling og støtte, men virkningen mistes ofte på grund af manglende sammenhæng og lav fleksibilitet i forhold til de foranderlige behov, der følger med psykiske vanskeligheder. Grundet dette vil man ofte stå alene med det, som egentlig er vanskeligt, når man har en psykisk lidelse. Rapportens fund bekræfter mange af de centrale temaer i den internationale forskning i recovery.

”Rapporten afspejler, at mange af de nuværende systemer har vanskeligt ved at ændre deres rammer og arbejdsgange, selvom man fagligt godt ved, at de nuværende strukturer ikke altid er hensigtsmæssige. Det kalder på nye løsninger, som er bedre forbundet og har fokus på den værdi, der skabes for mennesker med psykiske lidelser," siger Mia Kristina Hansen.

Særligt for rapporten er, at den udelukkende bygger på førstehåndserfaringer med at være i psykisk krise og søge hjælp samt at ønske at genopbygge sin tilværelse i de perioder, hvor det er muligt.

"Det, som rapporten belyser, er blot endnu et eksempel på, at levede erfaringer er værdifulde og en del af fremtidens løsninger. På samme måde som med peer-støtte. Der er brug for de levede erfaringer, hvis vi skal undgå at sidde fast i dengang, man tænkte, at en gang syg, altid syg. Vi skal finde en ny vej sammen," siger Mia Kristina Hansen.

Rapporten 'Gennem øjnene af psykiske kriser' kan downloades på www.peerpartnerskabet.dk

Nøgleord

Kontakter

For yderligere information, kontakt:
Klavs Serup Rasmussen, projektleder i Peer-Partnerskabet, mob. +45 23 96 49 53, ksr@detsocialenetvaerk.dk
Mia Kristina Hansen, Landsformand, SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, Tlf. 3089 5804, e-mail: miakh@live.dk

Billeder

Mia Christina Hansen, formand i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Mia Christina Hansen, formand i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Download
Mia Christina Hansen, landsformand i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Mia Christina Hansen, landsformand i SIND - Landsforeningen for psykisk sundhed
Download

Links

Om Peer-Partnerskabet og gruppeforløbet ”Vejen til hverdagslivet”
Det forebyggende 10-ugers gruppeforløb ”Vejen til hverdagslivet” er udviklet i dialog med kommunerne København, Helsingør og Fredericia. Forskningen sætter fokus på, hvad der kan opnås, når civilsamfundet og kommuner går nye vejen sammen, så det store antal borgere med psykisk mistrivsel ikke udvikler mere alvorlige og behandlingskrævende psykiske lidelser.

Forskningsindsatsen er en del af projektet ’Håb og Selvbestemmelse i hverdagslivet,’ der drives af foreningen Det Sociale Netværk og SIND i Peer-Partnerskabet. Effektmålingen gennemføres af Forskningsenheden på Psykiatrisk Center København, der har bidraget med international viden om peer-støtte ind i projektet. VELUX FONDEN er eneste bidragsyder for metodeudviklings- og forskningsprojektet i den treårige periode.

Følg pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Sociale Netværk

Nyt kursusforløb fra Københavns Professionshøjskole og Peer-Partnerskabet styrker peers i socialpsykiatrien som del af regeringens 10-årsplan22.11.2023 14:20:08 CET | Pressemeddelelse

Peer-støtte er internationalt erklæret til at være den bedste praksis til at hjælpe mennesker med psykisk sårbarhed videre i deres tilværelse. Fra det nye år kan kommuner få kurser i at styrke deres arbejde med peer-støtte. Kurserne er udviklet i et samarbejde mellem Københavns Professionshøjskole og Peer-Partnerskabet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye