Aarhus Universitet: Science and Technology

Innovativ forskning fra Aarhus Universitet baner vejen for fremtidens biostimulanter til landbruget

Del

Forskere fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik på Aarhus Universitet har i et nyt studie undersøgt det symbiotiske forhold mellem proteinafgrøden hestebønne og symbiotiske jordbakterier. Resultaterne, som er offentliggjort i det internationale tidsskrift Nature Communications, peger på gode muligheder for udvikling af bæredygtige og effektive biostimulanter.

Institut for Molekylærbiologi og Genetiks forsøgsmark med hestebønner
Institut for Molekylærbiologi og Genetiks forsøgsmark med hestebønner Marcela Mendoza Suárez Marcela Mendoza Suárez

Forskningsprojektet, ledet af Marcela Mendoza-Suarez og Turgut Akyol fra Stig Uggerhøj Andersens forskningsgruppe, brugte et stort datasæt til at undersøge, hvordan forskellige stammer af symbiotiske jordbakterier kaldet rhizobium påvirker plantevækst. De symbiotiske bakterier hjælper bælgplanter med at fiksere kvælstof fra luften til en form, som planterne kan bruge som næringsstof, hvilket reducerer behovet for kunstgødning i landbruget.

Ved at analysere, hvilke bakteriestammer der findes i planternes rodknolde, fandt forskerne frem til de mest gavnlige stammer. Derudover identificerede de forskellige grupper af rhizobium-bakterier og koblede deres sammensætning til planternes genetik. Deres arbejde giver nye muligheder for at designe bedre biostimulanter og forædle planter, så de optimerer deres samarbejde med gavnlige bakterier.

Forskningen viser, at øget diversitet af rhizobium-stammer kan forbedre hestebønners vækst og kvælstoffiksering markant. Dettr er særligt relevant for bæredygtigt landbrug, da det giver et naturligt og miljøvenligt alternativ til kunstgødning. Ved at udnytte kvælstoffiksering gennem biologiske processer kan biostimulanter forbedre jordens sundhed og øge udbyttet af afgrøder med reduceret brug af kunstgødning.

Aarhus Universitets spin-out: Fra laboratoriet til marken

Med afsæt i denne banebrydende forskning har forskere fra Aarhus Universitet etableret spin-out-virksomheden SymbioMatch, som arbejder på at kommercialisere biostimulanter. Virksomheden vil bringe de videnskabelige fremskridt fra laboratoriet ud til landmændene og tilbyde effektive og bæredygtige løsninger til at forbedre afgrødeproduktion.

"Vores forskning viser potentialet i at udnytte mikrobiologisk diversitet til at forbedre dyrkningspraksis," siger Marcela Mendoza-Suárez. "Ved at udvikle skræddersyede og dermed effektive bioløsninger kan vi give landmændene et stærkt værktøj til at forbedre deres udbytter på en naturlig og bæredygtig måde."

"Jord er et meget komplekst miljø med en stor mangfoldighed af mikroorganismer, og hver jordtype er unik," tilføjer professor Stig Uggerhøj Andersen. " Det er en vigtig udfordring af forstå, hvordan denne kompleksitet påvirker designet af biostimulanter, og vore nye resultater bringer os et skridt videre.”

Den videnskabelig artikel i Nature Communications:

"Increased diversity of beneficial rhizobia enhances faba bean growth". Marcela Mendoza-Suárez, Turgut Yigit Akyol, Marcin Nadzieja & Stig U. Andersen. Nature Communications (2024)1 5:10673  doi.org/10.1038/s41467-024-54940-5

Kontakter

Professor Stig Uggerhøj Andersen - sua@mbg.au.dk
Assistant Professor Marcela Mendoza Suárez - marcela@mbg.au.dk
Institut for Molekylærbiologi og Genetik, Aarhus Universitet

Links

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Science and Technology

Klar til elektriske lastbiler? Så langt er forskerne med de teknologier, der skal gøre vores tunge transportsektor grøn2.6.2023 12:40:27 CEST | Pressemeddelelse

Hvordan får vi vores største lastbiler over på el? Og kan det overhovedet lade sig gøre at udvikle et økonomisk rentabelt alternativ til den dieseldrevne varetransport? Forskere fra Aarhus Universitet står i spidsen for nogle af EU’s største investeringer i udvikling af ny teknologi til grønne lastbiler, og her forklarer de, hvor langt de er kommet.

Ny metode til at aktivere receptorkomplekser åbner nye perspektiver i den grønne omstilling20.1.2023 13:35:07 CET | Pressemeddelelse

Forskere fra Aarhus Universitet har nu defineret det receptorkompleks, der er afgørende for, at der igangsættes en symbiose mellem bakterier og bælgplanter. Opdagelserne er offentliggjort i Science, og her beskriver forskerne en ny teknik, der bruger nanobodies fra lamaer til at undersøge receptorkomplekser i planter. Til forskernes overraskelse kunne teknikken også identificere bygreceptorer med en lignende funktion, hvilket åbner et helt nyt perspektiv. Resultaterne gør det måske muligt at opbygge symbiosen i vigtige kornafgrøder og derved understøtte den grønne omstilling og sikre en mere bæredygtig fødevareproduktion i fremtiden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye