Nyt udspil om kollektiv trafik: Danmark skal hænge sammen
Det skal være attraktivt at bo, leve, arbejde, uddanne sig og drive virksomhed i alle dele af landet. Det skal den kollektive trafik være med til at understøtte. Derfor foreslår KL en helt ny model, hvor kommunerne og staten er ene om at have ansvaret.
En stigende urbanisering, faldende passagertal, klimaudfordringer, rigide rammer.
Udfordringerne for den kollektive trafik er i dag store. Og den nuværende model for kollektiv trafik kan ikke løse dem.
”Selvom Danmark er et lille land, er der forskellige behov for kollektiv transport i alle landsdele. Selv ned på de enkelte bysamfund kan behovene variere. Og danskernes behov er også forskellige. Det løses ikke ved at centralisere og standardisere den kollektive trafik. Løsningen er, at den kollektive trafik besluttes af dem, der er tættest på borgerne, kender deres hverdag og de lokale behov,” siger Johannes Lundsfryd Jensen, formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.
Derfor kommer KL nu med et udspil til en model for fremtidens kollektive trafik. Udspillet har 3 overordnede anbefalinger:
- Den kollektive trafik skal besluttes af dem, der er tættest på borgerne
- Kommunerne skal have friere rammer til at tilpasse transportmulighederne til de behov, som borgerne har lokalt
- Trafikselskaberne skal have friere rammer til at tænke i nye løsninger og udnytte ny teknologi bruge innovative transportformer
”Vi foreslår, at kommunerne sammen med staten får ansvaret for at drive den kollektive transport i Danmark. Staten skal have ansvaret for alt det, der kører på skinnerne, bortset fra metro og letbaner. Mens kommunerne – i samarbejde med trafikselskaberne og på tværs af kommunegrænser – får ansvaret for resten. Kun sådan kan vi sikre, at der kommer transportformer helt ud i alle afkroge af landet – og at transportformerne er tilpasset borgernes behov,” siger Johannes Lundsfryd Jensen og fortsætter:
”Planlægningen af den kollektive trafik skal foregå nært. For det er lokalt, man fx ved, hvornår eleverne har brug for at blive bragt til og hentet fra den lokale folkeskole. Det er lokalt, man ved, om der i et socialt udsat område er behov for særlige transportløsninger for at fastholde borgerne i job, uddannelse eller at deltage i sociale arrangementer. Og det er lokalt, man kan tænke den kollektive transport sammen med byplanlægning, de grønne løsninger og det lokale butiksliv.”
Johannes Lundsfryd Jensen peger på, at det er vigtigt, at kommuner og trafikselskaber sættes fri fra rigide regler, så de kan udnytte ny teknologi og teste lokale løsninger.
”Vi skal ikke nødvendigvis have almindelige busser kørende rundt i alle yderområder. Men kommunerne skal have mulighed for lokalt at finde ud af, hvordan man vil sikre, at alle borgerne kan komme rundt – hvad end de skal i skole, på arbejde eller til stolegymnastik. Det kan fx være med delebiler og elcykler, med skolebusser, som også kan tage andre passager med, med førerløse busser eller med busser betjent af frivillige.”
Kontakter
KL's pressevagt
Tlf:33703333Links
Om KL
KL er interesseorganisation for de 98 kommunalbestyrelser og arbejder for, at kommunerne har de bedst mulige rammer til at prioritere velfærd og økonomi og til at udvikle kommunen lokalt. KL bidrager til – sammen med kommunerne – at videreudvikle det danske kommunestyre og lokaldemokrati. KL er samtidig arbejdsgiverorganisation og forhandler overenskomster for kommunernes ca. 500.000 ledere og medarbejdere.
Læs mere: www.kl.dk
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
Nærhed til borgerne er afgørende for fremtidens kollektive trafik13.3.2025 15:37:19 CET | Pressemeddelelse
Vi skal indrette vores kollektive trafik, så det hjælper danskerne med at få hverdagen til at hænge sammen – uanset hvor i landet, de bor. Derfor er det afgørende, at beslutningerne træffes af dem, der er tættest på borgerne, lyder det fra KL i en kommentar til ekspertrapport om modeller for organisering af den lokale kollektive transport.
KL om Trivselskommissionens rapport: Der er brug for, at vi løfter i flok25.2.2025 09:54:52 CET | Pressemeddelelse
Trivselskommissionen har i dag fremlagt sine anbefalinger til, hvordan man kan forebygge og afhjælpe mistrivsel blandt børn og unge. I KL tager formand for Børne- og Undervisningsudvalget Christina Krzyrosiak Hansen godt imod rapporten og opfordrer til et bredt samarbejde om udfordringerne.
Afgørende vigtigt med attraktive ungdomsuddannelsestilbud til alle unge i hele landet19.2.2025 14:58:19 CET | Pressemeddelelse
Unge i hele landet skal have adgang til attraktive ungdomsuddannelser, som viser dem en bredere vifte af muligheder for videre uddannelse. Derfor er det rigtig godt, at der langt om længe bliver set grundlæggende på ungdomsuddannelsessystemet, lyder det fra KL.
Friere rammer i beskæftigelsesindsatsen skal ikke ledsages af massive besparelser6.2.2025 10:48:31 CET | Pressemeddelelse
Ja tak til omfattende forenkling og afbureaukratisering på beskæftigelsesområdet. Men en voldsom besparelse på tre mia. kr. kan ikke undgå at gå ud over den hjælp, både borgere og virksomheder kan få, lyder det fra KL.
Officielt: De 23 lokale treparter er nu nedsat1.2.2025 06:40:36 CET | Pressemeddelelse
Kommunerne har den 1. februar officielt nedsat de 23 lokale treparter, der skal omsætte Den Grønne Trepart til konkrete forandringer i det danske landskab. Man har også udpeget de 23 kommuner, der skal stå i spidsen for det lokale arbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum