5 gode råd til at skabe en god jul på trods af psykisk sygdom
Julen er kendt for at være en hyggelig og rar tid. Dog er det ikke alle, der oplever den sådan. Julen kan være overvældende og stressende og fuld af forventninger. Særligt hvis man har psykisk sygdom inde på livet. Liza Johnson, der er psykoterapeut og leder af Psykiatrifondens rådgivning, giver her gode råd til at håndtere netop dette.
Selvom julen byder på samvær med familie og venner, god julemad, julegaver, æbleskiver og gløgg, kommer den også med udfordringer for nogle.
”Det, vi oplever i vores rådgivning, er, at en del har mange forventninger til julen – at den skal være noget særligt. Især ift. at der ofte er flere sociale aktiviteter og flere gøremål end normalt. Og en del, især unge, skriver til vores chatrådgivning om, at det kan være svært at leve op til både ens egne forventninger og ens omgivelsers forventninger,” siger Liza Johnson og fortsætter:
”Det bliver simpelthen for meget for nogle, og det kan være stressende og overvældende. Mange oplever, at en del af en har lyst til at deltage, mens en anden del måske oplever angst ved tanken om alt det, der skal ske og sørges for. Det gør, at man i stedet har brug for at skrue ned for både forventningerne og aktiviteterne, og det kan være svært. For hvordan får man lige sagt til f.eks. sine forældre, at man tror, det bliver for meget at deltage i alt det, der virker som om, at alle andre bare glæder sig til og hygger sig med?”
Sådan bliver det en jul for alle
Liza Johnson pointerer, at det kræver åbenhed, empati, forståelse, overbærenhed og forventningsafstemning at skabe en juletid med plads til hinanden og efter alles behov. Men det kan være lettere sagt end gjort, selvom man har gode intentioner. Derfor giver hun her fem råd, alle kan bruge:
1. Lav klare aftaler
Et godt råd er at lave aftaler om, hvilke aktiviteter man kan deltage i, og hvilke man bliver nødt til at springe over, fordi det bliver for meget. Det kan også være, at man har brug for at tage tidligere hjem. I den forbindelse kan det være en hjælp at aftale et slags signal til, hvis bægret er ved at flyde over. Man kan f.eks. også lave aftaler om, hvor meget fokus der skal være på julegaver i år, eller lignende ting.
2. Invitér til samtale og skab tryghed
Som forælder, partner eller anden slags pårørende kan det være en god idé at invitere til samtale om netop julen. Man kan enten lade personen, det handler om, selv komme med sine betragtninger og forslag til mulige løsninger eller selv komme med forslag. Det vigtigste er selvfølgelig at tale med hinanden om det, der kan være svært, og at hensigten er at imødekomme behovet hos personen, det handler om.
3. Meld ud og vær ærlig
Vi kender alle følelsen af lettelse, når man får sagt tingene højt. Tydelighed kan hjælpe rigtig meget. Derfor kan det være en god idé at melde ud til f.eks. familien eller vennerne inden et arrangement, at det kan være, at man får brug for at trække sig lidt undervejs, eller at man måske tager tidligere hjem. Man vil heldigvis oftest opleve at blive mødt med forståelse, og det kan være enormt rart i sig selv.
4. Acceptér at julen ikke er, som den plejer at være
Som med alle mulige andre situationer er det også her vigtigt at sige, at det er den voksne, der har ansvaret for at finde løsninger, som bedst muligt skaber gode rammer for alle. Måske skal julen i år holdes med færre mennesker end normalt. Måske er der behov for, at man deler sig op, tager tidligere hjem eller holder arrangementerne hjemme i vante rammer. Som forælder til et barn eller en ung med psykisk sygdom, skal man være åben over for, at julen måske ikke bliver, som den altid har været, eller som man havde troet, den skulle være. Det er vigtigt at være overbærende over for, at ens barn har nogle behov, som måske kolliderer med ens egne behov eller nogle søskendes behov. Det gælder ikke kun forældre, men alle pårørende.
5. Start selv samtalen, hvis ikke andre gør det
Hvis man er ung, og ens forældre ikke lige får spurgt ind og åbnet op for snakken, vil det være rigtig godt, hvis man selv kan gøre det. Simpelthen sige ”jeg har gjort mig nogle tanker om julen, og hvordan jeg bedst kan være i den, og det har jeg brug for at snakke om” eller noget i den stil. Vi chatter med mange unge, som synes, det kan være lidt sårbart at invitere ind til sådan en snak, og en del af dem fortæller os, at det kan være nemmere at tale om på f.eks. en gåtur, hvor man ikke sidder overfor hinanden, eller måske under en køretur i bilen. Det kan også være en fordel at have skrevet det, man vil sige, ned inden for at sikre sig, at man får det sagt. Og så skal man huske på, at bare fordi det kan være svært at åbne samtalen, betyder det ikke, at man skal lade være. Tværtimod.
Åben rådgivning hver dag over jul og nytår
Udover de fem gode råd kan du altid gøre brug af Psykiatrifondens rådgivningstilbud, hvis du har behov for hjælp og vejledning. Både chatten og telefonen holder åbent alle dage i julen og nytårsaften. Se de særlige åbningstider nedenfor.
Chatrådgivningens åbningstider jul og nytår 2024/2025:
Mandag den 23. december klokken 14-18 og 22-02
Tirsdag den 24. december klokken 14-18 og 22-02
Onsdag den 25. december klokken 14-18 og 22-02
Torsdag den 26. december klokken 14-18 og 22-02
Fredag den 27. december klokken 14-04
Lørdag den 28. december klokken 14-04
Søndag den 29. december klokken 14-04
Mandag den 30. december klokken 14-04
Tirsdag den 31. december klokken 12-16
Onsdag den 1. januar klokken 14-18 og 22-02
Torsdag den 2. januar klokken 14-18 og 22-02
Fredag den 3. januar klokken 14-18 og 22-02
Lørdag den 4. januar klokken 12-16 og 22-02
Søndag den 5. januar klokken 12-16 og 22-02
Telefonrådgivningens åbningstider jul og nytår 2024/2025:
Du kan kontakte Rådgivningen på telefon 39 25 25 25
Mandag den 23. december klokken 10-18
Tirsdag den 24. december klokken 10-16
Onsdag den 25. december klokken 10-18
Torsdag den 26. december klokken 10-16
Fredag den 27. december klokken 10-18
Lørdag den 28. december klokken 10-18
Søndag den 29. december klokken 10-18
Mandag den 30. december klokken 10-16
Tirsdag den 31. december klokken 10-16
Onsdag den 1. januar klokken 14-18
Torsdag den 2. januar klokken 10-18
Fredag den 3. januar klokken 10-18
Lørdag den 4. januar klokken 10-18
Søndag den 5. januar klokken 10-18
Læs mere om Psykiatrifondens rådgivningstilbud her.
Nøgleord
Kontakter
Lars HübertzKommunikationsdirektør
Tlf:29291211lh@psykiatrifonden.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Udredningsret er blevet til tomme løfter13.12.2024 13:29:56 CET | Pressemeddelelse
Nye tal viser, at børn og unge i Danmark endnu engang ikke bliver udredt til tiden. Selvom der de seneste år endelig er kommet penge til en nødlidende psykiatri, har knap 7.000 børn og unge fået brudt deres patientrettigheder i 2024. Det tyder på, at 2024 bliver det værste år nogensinde. Det har enorme konsekvenser for børnene, de unge og deres familier. Vi ser et systemsvigt af dem, der har allermest brug for akut hjælp, mener Psykiatrifonden.
Psykiatrifondens rådgivning: Nedbrud vækker uro29.11.2024 13:57:28 CET | Pressemeddelelse
Psykiatrifondens rådgivere har talt med flere mennesker, der følte angst og uro i forbindelse med nedbruddene, der har forstyrret togtrafik og telefoni.
Psykiatrifondens rådgivning: Nedbrud vækker uro29.11.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Psykiatrifondens rådgivere har talt med flere mennesker, der følte angst og uro i forbindelse med nedbruddene, der har forstyrret togtrafik og telefoni.
Blind vinkel på mænds psykiske problemer19.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Når mænd græder, er der ingen, der ser det. Når mænd har det psykisk svært, får de ofte lov til at gå alene, og for tre gange flere mænd end kvinder ender det på den værste måde – med selvmord. I dag er det Mændenes Internationale Dag, og for Psykiatrifonden er det afgørende, at vi får bedre data om mænds psykiske helbred, for lige nu handler vi i blinde.
Lykkes sammenlægningen af somatik og psykiatri, redder den liv15.11.2024 13:39:04 CET | Pressemeddelelse
En sammenlægning af somatik og psykiatri kan blive det afgørende opgør med årtiers ulighed og overdødelighed, mener Psykiatrifonden efter at sundhedsreformen i dag blev præsenteret. ”Den virkelige patient fejler ofte noget fysisk og psykisk på samme tid, og det skal fremtidens sundhedsvæsen indrettes efter. Integrationen skal være så gennemgribende, at somatikken og psykiatrien helt naturligt behandler de samme patienter - sammen”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum