Efter Nordic Waste-sagen: Her er udvalget, der skal gennemgå miljøskadereglerne
Miljøminister Magnus Heunicke har nu udpeget medlemmerne af miljøskadeudvalget, der skal gennemgå miljøskadereglerne og komme med forslag til ændring af reglerne.
Siden miljøskadeloven trådte i kraft i 2008 har den været anvendt i to sager. Den seneste sag var jordskredet ved Nordic Waste i Ølst, som medførte en overhængende fare for en miljøskade på den nærliggende Alling Å.
I lyset af sagen nedsætter miljøminister Magnus Heunicke nu miljøskadeudvalget, der har fået til opgave at gennemgå miljøskadereglerne og komme med forslag til ændring af regler, herunder at se på mulighederne for at styrke princippet om, at forureneren betaler. Formålet med arbejdet er at sikre, at reglerne er gode nok til at imødegå og forhindre lignende sager i fremtiden.
Miljøminister Magnus Heunicke har i dag udpeget medlemmer til udvalget, der består af 15 medlemmer, inklusiv formand, fra myndigheder, interesseorganisationer, universiteter og advokatbranchen, der nu kan starte arbejdet med at se på reglerne.
"Nordic Waste-sagen har med al tydelighed vist, at der er behov for en grundig gennemgang af vores miljøskaderegler. Det er helt afgørende, at lovgivningen er indrettet, så vi bedst muligt kan forhindre og håndtere sager som den, vi har været vidne til ved Ølst. Vi skal sikre, at forureneren lever op til sine forpligtelser og betaler regningen, hvis skaden sker. Nu går udvalget i gang med det vigtige arbejde, og jeg ser frem til at modtage deres anbefalinger," siger miljøminister Magnus Heunicke.
Miljøministeren har udpeget dr. jur. Rasmus Grønved Nielsen fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet som formand for miljøskadeudvalget.
”Jeg ser frem til at sætte mig i spidsen for arbejdet i miljøskadeudvalget og til samarbejdet med udvalgets medlemmer, der alle har væsentlige erfaringer og kompetencer inden for området. Der venter os en stor og vigtig opgave med at håndtere de komplekse problemstillinger, som miljøskadereglerne rummer, og finde brugbare løsninger, der kan styrke reglerne til gavn for både borgere og samfundet,” siger formand for miljøskadeudvalget, Rasmus Grønved Nielsen.
Udvalgets medlemmer er:
- Dr. jur. Rasmus Grønved Nielsen (formand), Københavns Universitet
- Advokat Henriette Soja, Horten
- Advokat Ellen Skodborggaard, Accura
- Professor Peter Pagh, Københavns Universitet
- Advokat Håkun Djurhuus, Lundgrens
- Miljøpolitisk rådgiver Susanne Svenné, Danmarks Naturfredningsforening
- Underdirektør Karin Klitgaard, Dansk Industri
- Advokat Marcus Elskær Mollerup, Plesner
- Juridisk chef Pernille Christensen, KL
- Afdelingsleder Anette Christiansen, Landbrug & Fødevarer
- Kontorchef Christine Aggerstrøm Hansen, Finansministeriet
- Konstitueret kontorchef Sophie Ødgaard Blæsbjerg, Erhvervsministeriet
- Kontorchef Morten Schaumburg-Müller, Justitsministeriet
- Vicedirektør Isabelle Navarro Vinten, Miljøstyrelsen
- Teamleder Rune Bæk Krogh, Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Udvalget forventes så vidt muligt at afslutte arbejdet inden udgangen af 2025.
Læs kommissoriet for udvalget her.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Dansk-ukrainsk samarbejde skal sikre rent vand i krigshærgede områder i Ukraine2.5.2025 14:12:31 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke og den ukrainske miljøminister Svitlana Grynchuk har underskrevet en samarbejdsaftale om hjælp til genopbygningen af kritisk vandinfrastruktur i Ukraine. Danmark skal bl.a. hjælpe den ukrainske by Mykolaiv, som har fået ødelagt sin vandforsyning af russiske angreb.
Drikkevandsbeskyttelse: To nye grundvandsdannende områder er nu kortlagt2.5.2025 09:14:32 CEST | Pressemeddelelse
Kortlægningen af områderne Mølleåen og Jammerbugten giver nu kommuner og lokale grønne treparter bedre mulighed for at beskytte de områder, hvor grundvandet dannes. Det styrker drikkevandsbeskyttelsen for nuværende og fremtidige generationer.
Nordic Waste-sagen: Advokatundersøgelse af Randers Kommune er nu afsluttet1.5.2025 21:16:34 CEST | Pressemeddelelse
Den uvildige advokatundersøgelse viser, at der er sket fejl og forsømmelser i kommunens sagsbehandling, men advokatfirmaet finder ikke grundlag for at kritisere kommunens handlinger i forhold til at imødegå risikoen for jordskredet.
Nu bliver PFAS i brandskum forbudt i hele EU30.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Al brandslukningsskum med PFAS bliver forbudt i hele EU. Det står klart, efter medlemslandene i EU med dansk opbakning har vedtaget et forslag om at forbyde al anvendelse af PFAS-holdigt brandslukningsskum.
Nye regler skal reducere mikroplastforurening24.4.2025 09:37:23 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år bliver der alene i EU-landene tabt mellem 52.000 og 184.000 tons plastgranulat i miljøet. Det udgør 7 procent af den samlede mikroplastforurening og sker fx ved, at det bliver tabt under transport. Det udgør en risiko for hav, natur og mennesker, og derfor skal nye EU-regler mindske tab og forurening af plastgranulat gennem strammere regler for transport, opbevaring og oprydning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum