Nyt forskningsprojekt skal bekæmpe ulighed i børns institutionsliv
Partnerskab for Børneforskning har bevilget 12 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, der skal give børn mere lige adgang til institutionslivets fællesskaber.

Et nyt forskningsprojekt ledet af Maja Røn-Larsen fra Roskilde Universitet sætter fokus på at skabe mere lige muligheder for børns deltagelse og trivsel i vuggestuer og børnehaver.
Projektet undersøger, hvordan ulighed i børns adgang til sociale ressourcer og deltagelse i institutionslivets fællesskaber opstår – og hvordan pædagogisk faglighed kan bidrage til at reducere denne ulighed.
"Ulighed i børns institutionsliv kan få betydning for deres trivsel, udvikling og læring. Vi ved, at ikke alle børn har de samme muligheder for at deltage i fællesskaberne, men vi mangler viden om, hvordan vi konkret kan arbejde med disse udfordringer i praksis. Det er netop her, vores projekt kan gøre en forskel," siger lektor i socialpsykologi Maja Røn-Larsen.
Forskningsprojektet bygger på et tæt samarbejde mellem forskere, pædagogisk personale og kommunale aktører som PPR og forvaltninger. Gennem feltarbejde og analyser vil de skabe et forskningsfællesskab, hvor resultaterne bruges direkte i praksis.
Projektet er særligt relevant for pædagoger, ledere og studerende inden for professionsbachelor- og kandidatuddannelser, men også for beslutningstagere på børneområdet. Med arbejdet håber forskerne at skabe nye indsigter og værktøjer, der kan gavne alle børn – uanset baggrund.
Fakta:
Bevilling: 11.954.656 kr.
Projekttitel: ’Ulighedens sorte boks - Børns deltagelsesmuligheder i deres institutionelle hverdagsliv’
Projektets samarbejdspartnere:
Projektet er forankret i et partnerskab mellem forskere fra Roskilde Universitet, Københavns Professionshøjskole, VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd samt forskellige daginstitutioner, der arbejder med ulighedsproblematikker i Køge, Københavns og Holbæk Kommune.
Projektets forskere:
-
Maja Røn-Larsen, ph.d., lektor (projektleder), Roskilde Universitet - Institut for Mennesker og Teknologi
-
Crisstina Munck, ph.d., docent og Lærke Testmann, ph.d., lektor - Institut for Pædagoguddannelse, Københavns Professionshøjskole
-
Solmai Mikladal, ph.d.-studerende, Roskilde Universitet/Københavns Professionshøjskole
-
Bente Bjørnholt, ph.d., seniorforsker og Mikkel Giver Kjær, Senioranalytiker, VIVE
-
Charlotte Højholt, ph.d., professor - Roskilde Universitet - Institut for Mennesker og Teknologi
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Billeder

Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Ny forskning: Danske medier holdes i ørerne i et avanceret netværk – men etikken er både til forhandling og under pres26.6.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske medieverden rummer en række redskaber til at sikre ansvarlige medier, men medieansvaret og presseetiske grænser er hele tiden til forhandling. Og under pres, konkluderer studielektor Maria Bendix Wittchen i sin ph.d.-afhandling.
Roskilde Universitet bliver base for nyt videnskabeligt tidsskrift om bæredygtighed26.6.2025 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
RUC skal stå for at udgive The Journal of Sustainability og styrker dermed universitetets profil inden for forskning i bæredygtighed.
Ny forskning: Hvad vil det sige at føle sig værdig som ledig?25.6.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere undersøger, hvordan arbejdsløse i udkantsområder i Danmark, Frankrig og USA oplever værdighed i deres hverdag. Forskningen viser, at mennesker uden for arbejdsmarkedet finder værdighed i hverdagsrutiner og fællesskaber.
Ny forskning skal kortlægge samfundseffekterne af elbilers ladeinfrastruktur23.6.2025 05:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Roskilde Universitet undersøger, hvordan placeringen af ladestandere påvirker mobilitet, energiforbrug og borgernes accept – og hvordan kunstig intelligens kan bruges til at optimere løsningerne.
Ny undersøgelse: Opbrud i brugen af nyhedsmedier, men ikke i Danmark17.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I andre lande står sociale medier og videoplatforme for en stadig større del af nyhedsforbruget, men de fleste danskere får stadig deres nyheder fra traditionelle medier, som de også har stor tillid til. Faktisk faldt brugen af sociale medier til at finde nyheder i Danmark i 2025, viser ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum