Nyt forskningsprojekt skal bekæmpe ulighed i børns institutionsliv
Partnerskab for Børneforskning har bevilget 12 mio. kr. til et nyt forskningsprojekt, der skal give børn mere lige adgang til institutionslivets fællesskaber.
Et nyt forskningsprojekt ledet af Maja Røn-Larsen fra Roskilde Universitet sætter fokus på at skabe mere lige muligheder for børns deltagelse og trivsel i vuggestuer og børnehaver.
Projektet undersøger, hvordan ulighed i børns adgang til sociale ressourcer og deltagelse i institutionslivets fællesskaber opstår – og hvordan pædagogisk faglighed kan bidrage til at reducere denne ulighed.
"Ulighed i børns institutionsliv kan få betydning for deres trivsel, udvikling og læring. Vi ved, at ikke alle børn har de samme muligheder for at deltage i fællesskaberne, men vi mangler viden om, hvordan vi konkret kan arbejde med disse udfordringer i praksis. Det er netop her, vores projekt kan gøre en forskel," siger lektor i socialpsykologi Maja Røn-Larsen.
Forskningsprojektet bygger på et tæt samarbejde mellem forskere, pædagogisk personale og kommunale aktører som PPR og forvaltninger. Gennem feltarbejde og analyser vil de skabe et forskningsfællesskab, hvor resultaterne bruges direkte i praksis.
Projektet er særligt relevant for pædagoger, ledere og studerende inden for professionsbachelor- og kandidatuddannelser, men også for beslutningstagere på børneområdet. Med arbejdet håber forskerne at skabe nye indsigter og værktøjer, der kan gavne alle børn – uanset baggrund.
Fakta:
Bevilling: 11.954.656 kr.
Projekttitel: ’Ulighedens sorte boks - Børns deltagelsesmuligheder i deres institutionelle hverdagsliv’
Projektets samarbejdspartnere:
Projektet er forankret i et partnerskab mellem forskere fra Roskilde Universitet, Københavns Professionshøjskole, VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd samt forskellige daginstitutioner, der arbejder med ulighedsproblematikker i Køge, Københavns og Holbæk Kommune.
Projektets forskere:
-
Maja Røn-Larsen, ph.d., lektor (projektleder), Roskilde Universitet - Institut for Mennesker og Teknologi
-
Crisstina Munck, ph.d., docent og Lærke Testmann, ph.d., lektor - Institut for Pædagoguddannelse, Københavns Professionshøjskole
-
Solmai Mikladal, ph.d.-studerende, Roskilde Universitet/Københavns Professionshøjskole
-
Bente Bjørnholt, ph.d., seniorforsker og Mikkel Giver Kjær, Senioranalytiker, VIVE
-
Charlotte Højholt, ph.d., professor - Roskilde Universitet - Institut for Mennesker og Teknologi
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon (ml. 09.00 og 16.00 i hverdagene)
Tlf:2887 0027Billeder
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Folkehuset Absalon styrker fællesskabet i København – ”en måde at forlade ensomheden på”19.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Forsker fra Roskilde Universitet har undersøgt, hvad der gør Folkehuset Absalon på Vesterbro til et attraktivt sted for mange mennesker. Absalon holder i øvrigt åbent hver dag hele året - også juleaften.
Ukrainsk forsker: 'Et privilegium og en ære at besøge Danmark og RUC'9.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Alla Fridrikh er postdoc på Institut for Mennesker og Teknologi, hvor hun har tilbragt næsten et år. Hun kommer fra Ukraine, flygtede fra krigen og har haft muligheden for at fortsætte sin forskning i Danmark.
RUC modtager millionbevilling til forskning i ensomhed blandt ældre20.11.2024 09:05:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget midler til 7 nye forskningsprojekter om ensomhed - et af projekterne er fra Roskilde Universitet.
Ny ph.d.-afhandling: Selvstyrende teams i ældreplejen skaber større arbejdsglæde - og nye dilemmaer4.11.2024 05:45:00 CET | Pressemeddelelse
Implementeringen af selvstyrende teams i ældreplejen i Danmark rummer udfordringer og dilemmaer, viser ny forskning fra Roskilde Universitet.
Skal kropsvægt afgøre prisen på din flybillet?29.10.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse
Er det rimeligt at opkræve flypassagerer betaling for den samlede vægt, de medbringer ombord, inklusive deres kropsvægt? Forsker fra Roskilde Universitet har undersøgt rejsendes holdning til emnet, og de fleste er drevet af egeninteresse frem for bæredygtighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum