Lif: Nyt lovforslag om fortrolige rabatter vil ikke virke efter hensigten
Lif er positiv over for ideen om at afsøge nye måder at inddrage innovative lægemidler i tilskudssystemet, men påpeger i sit høringssvar til lovforslaget en række forhold, der gør, at virksomhederne får vanskeligt ved at bruge ordningen.
Ideen om en forsøgsordning, hvor der i en periode kan gives generelt tilskud og generelt klausuleret tilskud til lægemidler på baggrund af en forhandlet fortrolig pris, er god. Det mener Lif.
Men i høringssvaret til det udkast til lovforslag, som Indenrigs- og Sundhedsministeriet har sendt i høring, rejser Lif en række bekymringer i forhold til virksomhedernes incitamenter til at gøre brug af ordningen. Særligt to knaster står i vejen.
“Vi er grundlæggende meget positive overfor at afprøve nye måder, som kan sikre at flere innovative lægemidler kommer patienterne til gode,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif, og tilføjer:
“Desværre har vi ingen tro på, at lovforslaget, som det ser ud nu, vil kunne indfri de ambitioner. Vi tvivler stærkt på, at virksomhederne vil ansøge ordningen,” siger Ida Sofie Jensen.
Det var med den seneste økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner, at en forsøgsordning om forhandling af fortrolige rabatter i tilskudssystemet, så dagens lys. Ordningen træder i kraft 1. juli 2025 og skal fungere frem til 30. juni 2028.
En af knasterne i lovforslaget er, at der stilles krav til, at et tilskud til et nyt innovativt lægemiddel ikke må øge udgifterne til medicintilskud.
“Normalt vurderer Lægemiddelstyrelsen i det ordinære medicintilskudssystem lægemidler efter, om lægemidlets pris er i overensstemmelse med dets behandlingsmæssige værdi. Imidlertid synes lægemidler i den nye ordning med fortrolige priser at blive vurderet alene ud fra en sammenligning med prisen for den eksisterende behandling, og der tages således ikke højde for den ekstra værdi, nye lægemidler kan tilføre,” skriver Lif i høringssvaret.
I stedet opfordrer foreningen til, at man helt dropper kravet om, at nye lægemidler ikke må medføre en meromkostning, eller at man som minimum tillader at indregne merværdien ved nye lægemidler.
Desuden bekymrer det i høj grad Lif, at originalproducenterne skal kompensere regionerne for den andel af salget af lægemidler, der stammer fra parallelimport.
“Lif vil kraftigt fraråde, at modellen indeholder bestemmelser om, at nogle virksomheder skal medfinansiere andre virksomheders salg,” står der i høringssvaret:
“Der er ingen tvivl om, at det også vil være en afgørende barriere for, at virksomhederne ønsker at deltage i den foreslåede forsøgsordning med fortrolige priser,” står der yderligere og Ida Sofie Jensen uddyber:
“Det er ulige og unfair konkurrencevilkår, at nogle virksomheder kan pålægges at betale for andre virksomheders salg,” siger hun og refererer til en lignende bestemmelse i den nuværende forsøgsordning med generelt klausuleret tilskud på vilkår om risikodeling, som har været en afgørende årsag til, at ordningen aldrig er kommet rigtigt i brug.
”Lad os nu få en forsøgsordning, hvor vi kan høste de erfaringer, der skal til for, at vi på sigt kan få etableret en mere permanent ordning. Det vil være til gavn for alle - både for sundhedsvæsenet som får en rabat på de nye lægemidler, og for patienterne som får bedre adgang til den nyeste og bedste behandling,” siger Ida Sofie Jensen.
Kontakter
Marie Grabow WestergaardKommunikationschefLif
Tlf:+45 23 10 57 14mgw@lif.dkLinks
Om Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Ny aftale sænker priserne på sygehusmedicin19.12.2024 13:15:57 CET | Pressemeddelelse
Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen har indgået en ny aftale, der lægger loft over prisen på sygehusmedicin.
Gode rammevilkår kan sikre fortsat vækst i medicinalindustrien5.12.2024 12:15:26 CET | Pressemeddelelse
Medicinalindustrien står for halvdelen af BNP-væksten i Danmark i 2024. Hvis det skal fortsætte, er der behov for gode rammevilkår og bedre adgang til kvalificeret arbejdskraft, mener Lif.
Lif: Der bliver brug for flere kandidater i lægemiddelindustrien2.12.2024 13:14:31 CET | Pressemeddelelse
Næsten 50 pct. af de nyansatte i lægemiddelindustrien i 2022 og 2023 har en kandidatgrad eller en ph.d. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som Lif har fået trukket. Hos Lif frygter man, at den nye kandidatreform vil gøre det svært at fastholde væksten.
Lif: Vigtig dag for Danmark og for dansk life science-industri21.11.2024 14:17:36 CET | Pressemeddelelse
Stor ros til regeringen for den brede aftale om den nye life science-strategi. Den kan være med til at sikre Danmarks førerposition inden for området, mener Lif.
Kandidatreform risikerer at bremse væksten i dansk life science20.11.2024 15:46:11 CET | Pressemeddelelse
Der er brug for mange flere specialiserede og dygtige medarbejdere, hvis regeringens vækstmål for life science-industrien skal realiseres. Desværre er det tvivlsomt, at reformen af universitetsuddannelserne kommer til at bidrage – måske tværtimod, mener Lif.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum