Lif: Vigtig dag for Danmark og for dansk life science-industri
Stor ros til regeringen for den brede aftale om den nye life science-strategi. Den kan være med til at sikre Danmarks førerposition inden for området, mener Lif.
Med vedtagelsen af den nye life science-strategi har man for alvor sat ambitiøse mål for, hvor Danmark skal befinde sig inden for sundhed og innovation - både nationalt og på europæisk plan. Det er vigtigt for medicinalindustrien.
”Strategien viser en stærk forståelse for life science-sektorens centrale rolle. Det er en ambitiøs plan, der favner alt fra forskning og udvikling til implementering af nye løsninger i sundhedsvæsenet. Det er godt, at den nu er vedtaget med et bredt flertal bag sig,” siger Ida Sofie Jensen, koncernchef i Lif, og fortsætter:
”Danmark har formået at skabe en unik styrkeposition som eksportnation inden for life science og en central drivkraft for væksten i dansk økonomi. Lægemiddelindustrien alene stod i tredje kvartal 2024 for to tredjedele af Danmarks vækst. Den vækstmotor vil strategien hjælpe med at holde kørende,” siger Ida Sofie Jensen.
Strategien indeholder en række tiltag, som Lif ser som særligt vigtige, blandt andet et øget fokus på klinisk forskning, bedre adgang til sundhedsdata, fokus på kliniske forsøg og udvikling af avancerede terapier (ATMP). Samtidig er en analyse af spildevandsområdet, som medicinalindustrien særligt har efterspurgt, kommet med i den endelig aftale.
”Det har været vigtigt for os, at der udvikles bedre samarbejde om avancerede terapier mellem sundhedsvæsen og industri. Det har været vigtigt, at vi får et samlet kontaktpunkt for sundhedsdata, og at vi forsat har fuldt fokus på at skabe gode vilkår for kliniske forsøg, så vi beholder vores førerposition i Europa på det område. Det og meget mere tager strategien højde for, og det vil vi gerne rose” siger Ida Sofie Jensen.
Udfordringer med arbejdskraft og uddannelse
Trods roser til strategien udtrykker Lifs koncernchef dog bekymring for, om ambitionerne kan realiseres uden flere målrettede initiativer for at sikre kvalificeret arbejdskraft.
”Life science-industrien er dybt afhængig af højt specialiserede medarbejdere. Den nuværende foreslåede reform af universitetsuddannelserne ser desværre ikke ud til at løse udfordringerne – måske tværtimod. Vi har brug for nye initiativer, der matcher branchens behov, hvis vi skal lykkes med life science-strategien” siger Ida Sofie Jensen.
Lif understreger samtidig, at næste skridt bliver implementeringen af strategien, hvor blandt andet sundhedsinnovationsindekset kan blive et vigtigt redskab.
”Det er essentielt at sikre, at de nye løsninger og behandlinger indenfor blandt andet lægemidler når ud til patienterne. Sundhedsinnovationsindekset giver os en målestok for, om det faktisk sker. Nu handler det om at holde fokus og sikre, at strategiens ambitioner bliver til virkelighed,” siger Ida Sofie Jensen.
Lif er desuden glade for, at strategien sikrer, at Danmark tager lederskab for debatten om en europæisk life science-strategi - også som en prioritet under det danske formandskab.
Om life science-industrien:
Life science-industrien udgør en vigtig del af Danmarks økonomi og beskæftigelse.
Branchen stod i 2023 for en femtedel af Danmarks samlede vareeksport og beskæftiger over 60.000 medarbejdere. Medicinalindustrien alene står for en stor del af eksporten.
Danmarks Statistik har i november 2024 offentliggjort tal, der viser en markant fremgang i dansk økonomi i 3. kvartal 2024. Her har medicinalindustrien været den primære drivkraft. Faktisk kan hele to tredjedele af Danmarks samlede vækst tilskrives branchen.
Nøgleord
Kontakter
Marie Grabow WestergaardKommunikationschefLif
Tlf:+45 23 10 57 14mgw@lif.dkOm Lægemiddelindustriforeningen
Lif er brancheorganisation for de forskende danske og udenlandske lægemiddelvirksomheder i Danmark. Fællesnævneren er, at Lifs medlemmer alle udvikler nye innovative lægemidler til forebyggelse og behandling.
Når forskning, udvikling og innovation omsættes i sundhed, vækst, arbejdspladser og velstand er det til gavn for hele det danske samfund.
Lif arbejder derfor for, at foreningens medlemmer kan forske, udvikle, producere, markedsføre, distribuere og informere om nye og bedre lægemidler.
Følg pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lif Lægemiddelindustriforeningen
Kandidatreform risikerer at bremse væksten i dansk life science20.11.2024 15:46:11 CET | Pressemeddelelse
Der er brug for mange flere specialiserede og dygtige medarbejdere, hvis regeringens vækstmål for life science-industrien skal realiseres. Desværre er det tvivlsomt, at reformen af universitetsuddannelserne kommer til at bidrage – måske tværtimod, mener Lif.
Lif: Sundhedsstrukturreformen skaber bedre vilkår for kronisk syge og for sundhedsinnovation.15.11.2024 11:33:25 CET | Pressemeddelelse
Den nye sundhedsreform tager fat i en række af de udfordringer, sundhedsvæsnet står overfor. Det gør den til en vigtig brik i puslespillet for at komme problemerne til livs, mener Lif.
Danske patienter tilbydes færre innovative behandlinger end nordmænd og svenskere6.11.2024 11:04:21 CET | Pressemeddelelse
En ny opgørelse fra Medicinrådet viser, at der oftere bliver sagt nej til nye, innovative behandlinger i Danmark end i Sverige og Norge. Uacceptabelt, siger Lif.
Lif: Ny strategi sikrer Danmarks førerposition som life science-nation i fremtiden.1.11.2024 12:51:57 CET | Pressemeddelelse
Et stærkt fokus på ny infrastruktur for sundhedsdata, styrkede vilkår for klinisk forskning og at få nye lægemidler bedre i spil er bare nogle af de positive forslag i regeringens nye life science-strategi. Strategien er afgørende for at sikre Danmark som et af de førende lande inden for life science-området, mener Lif.
Tilfredshed med udmøntning af forskningsreserven1.11.2024 11:33:09 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om fordelingen af forskningsreserven, som er en del af det samlede forskningsbudget, vækker glæde hos Lif. Der er tale om en bred politisk aftale, der med en samlet forskningsreserve på 5,5 mia. kr. betyder, at det offentlige forskningsbudget ender på 30,3 mia. kr., svarende til én procent af BNP.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum