Danmark har mulighed for at blive storleverandør af grøn brint
Danmark har takket være sin geografiske placering gode muligheder for at producere grøn brint til konkurrencedygtige priser. I 2050 vil vi kunne levere 11 procent af Europas samlede forbrug af grøn brint, viser en analyse fra Green Power Denmark. Det samlede salg af strøm og brint kan til den tid give os eksportindtægter på over 50 milliarder kroner om året.
Havvindmøller i Nordsøen skal levere en stor del af den strøm, som vi i fremtiden skal omdanne til grøn brint. Det floppede udbud af havvindmøller vil forsinke arbejdet, men mulighederne er stadig store, viser analysen ”Danmarks potentiale for konkurrencedygtig grøn brintproduktion”, som Green Power Denmark står bag.
- Danmark har betydelige muligheder for at producere grøn brint, som kan bidrage til at forbedre den europæiske konkurrenceevne og energiuafhængighed og samtidig skabe vækst og arbejdspladser herhjemme, siger Camilla Holbech, direktør for vedvarende energi, PtX og internationalt samarbejde i Green Power Denmark.
De store havarealer med en næsten konstant vind giver Danmark mulighed for at producere enorme mængder vedvarende energi. Den grønne strøm er hovedingrediens i grøn brint, som er nødvendig i omstillingen af den tunge industri, flyene og skibene.
I 2050 vil Danmark kunne producere omkring 2,5 millioner ton brint om året - svarende til 25 GW elektrolysekapacitet. Det vil kunne dække op til 11 procent af Europas samlede forbrug af brint, viser analysen. Der er dog et meget stort udfaldsrum alt efter, hvordan politikerne prioriterer grøn brint og markedet udvikler sig.
- Vi ligger rigtigt placeret i forhold til både produktion og forbrug. Det store tyske marked er lige syd for os, og det giver os nogle konkurrencefordele. Men det er selvfølgelig afgørende, at vi forstår at udnytte mulighederne, siger Camilla Holbech.
Grøn brint er stadig væsentligt dyrere end de fossile alternativer. Det skyldes blandt andet, at industrialiseringen og storskalaproduktionen endnu ikke er kommet i gang. Virksomhederne venter stadig på, at der bliver truffet politisk beslutning om at bygge et brintrør og få de øvrige vilkår på plads.
Grøn brint koster i dag omkring 5-7 euro per kilo i Europa. Men ifølge analysen vil det være muligt at få produktionsprisen i Danmark ned på omkring 2 euro per kilo i 2040. Og det vil være en konkurrencedygtig pris set i et europæisk perspektiv.
- Vi har mulighed for at blive storleverandør af grøn brint til Europa. Men udviklingen kommer ikke af sig selv. Politikerne skal hjælpe med at skubbe udviklingen i gang – for eksempel ved at bygge et brintrør til Tyskland og finde plads på land og havet til flere vindmøller, siger Camilla Holbech.
Ifølge analysen kan de samlede indtægter fra salg af strøm og brint blive på hele 50 milliarder kroner om året i 2050.
Nøgleord
Kontakter
Claus Kaae-NielsenSenior presserådgiver
Tlf:35 30 04 02Tlf:23 32 68 29ckn@greenpowerdenmark.dkVedhæftede filer
Green Power Denmark
Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.
Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark
New Partnership with Ukrainian Wind Association to Boost Country’s Green Transition and Ensure Energy Security8.4.2025 10:52:16 CEST | Pressemeddelelse
The Danish and Ukrainian wind industry associations are establishing a strategic partnership to significantly expand wind energy in war-torn Ukraine. By signing a joint declaration, the two organizations aim to strengthen the country’s energy security and support its green transition.
Nyt partnerskab med Ukraines vindbranche skal booste landets grønne omstilling og sikre forsyningssikkerheden8.4.2025 10:52:13 CEST | Pressemeddelelse
De danske og ukrainske brancheforeninger for vindenergi etablerer et strategisk samarbejde om at udbygge meget mere vindenergi i det krigshærgede Ukraine. Sammen har de underskrevet en fælles erklæring, der også har til hensigt at styrke landets forsyningssikkerhed.
Forbrugerne slipper for useriøse elleverandører3.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen præsenterer i dag ni initiativer, som skal gøre tilværelsen vanskeligere for de useriøse elleverandører. Forslagene vil føre til en markant forbedring af forbrugerbeskyttelsen, mener Green Power Denmark, som længe har efterspurgt strammere regler.
Danmark og Tyskland kan blive førende i verden indenfor grøn brint24.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheder kan producere store mængder konkurrencedygtig grøn brint, og tyske virksomheder har brug for en fremtidssikret forsyning af energi. Der er altså en stærk interesse for at skabe et fælles marked for grøn brint i Europa. Green Power Denmark, Dansk Industri og Dansk-Tysk Handelskammer etablerer derfor et samarbejde mellem virksomheder i begge lande. De vil arbejde for, at der fra 2030 er en produktion og et forbrug af grøn brint.
Energiparker vil skabe vækst og arbejdspladser13.3.2025 08:07:19 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har udpeget den første statslige energipark, som skal ligge i Idomlund ved Holstebro. Det er en beslutning, som vil skabe vækst og føre til nye arbejdspladser i Vestjylland. Det er glædeligt, at energiparkerne nu kommer på landkortet, men hvis vi skal udnytte mulighederne fuldt ud, bør regeringen og Folketinget tage fat på anden fase af brintrøret op til Idomlund, mener Green Power Denmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum