Prisen for oversvømmelser fra skybrud og stormfloder kan løbe op i 406 milliarder
Nye beregninger fra DTU viser, at de samlede oversvømmelsesskader på boliger, sommerhuse, erhvervsbygninger mv. efter alt at dømme vil løbe op i omkring 406 milliarder kroner over de næste 100 år. Beregningerne viser samtidig, at der er milliarder at spare, hvis Danmark sætter ind med ambitiøse klimasikringstiltag.
Gennem de seneste årtier har Danmark oplevet en række oversvømmelser forårsaget af skybrud og stormfloder. Hver gang med store omkostninger til følge.
Et stort skybrud i København i 2011 forårsagede skader for anslået fem milliarder kroner. Stormen Bodil oversvømmede i 2013 store områder ud til Isefjorden og Roskilde fjord, mens stormen i oktober 2023 oversvømmede store områder i det sydøstlige Danmark. Disse stormfloder kostede hver især over en milliard kroner.
DTU har stået for den første beregning for hele Danmark af, hvor store skader vi kan imødese fra skybrud og stormfloder i de næste 100 år, og hvor meget vi kan spare ved at investere massivt i klimasikring.
”Det kommer til at koste milliarder at klimasikre på landsplan, men det kan så afgjort betale sig,” fortæller Kirsten Halsnæs, professor i klimaøkonomi på DTU Management, der sammen med bl.a. klimaforsker Per Skougaard Kaspersen står bag en ny rapport, som de har udarbejdet for F&P – forsikrings- og pensionsbranchen og CIP Fonden.
Forskerne har beregnet oversvømmelsesscenarier for hele Danmark på et meget detaljeret niveau koblet til økonomiske modeller for konsekvenserne af oversvømmelser og har set på udgifter og gevinster ved klimasikring.
406 milliarder er et konservativt skøn
Rapporten viser, at i løbet af de næste 100 år vil de samlede forventede skader på boliger, sommerhuse, erhvervsbygninger, transport, landbrug og turisme blive omkring 406 mia. kr. omregnet til værdien i nutidspenge. Omkostningerne er fordelt med anslået 157 mia. kr. til skybrud og ca. 249 mia. kr. til stormfloder.
En række samfundsmæssige værdier som bl.a. sundhed, natur og den samlede produktion i erhvervslivet er ikke medregnet, da data er usikre. Så ifølge forskerne er de 406 milliarder et konservativt og lavt skøn over omkostningerne.
De har også beregnet hvad oversvømmelserne kan koste år for år.
”De forventede årlige omkostninger ved skybrud og stormfloder er i dag på omkring 7 mia. kr. om året. Men vi ved, at der vil komme flere og flere hændelser, så hvis der ikke etableres ambitiøse tiltag til klimasikring, vil omkostningerne ifølge vores beregninger stige til 12 mia. kr. årligt omkring 2050 og til ca. 27 mia. kr. om året om 100 år,” siger Per Skougaard Kaspersen.
Milliardinvesteringer i klimasikring kan betale sig
I rapporten foretages derudover en vurdering af, hvor langt Danmark som samfund bør gå for at sikre sig mod oversvømmelser. Overordnet står det klart, at relativt høje beskyttelsesniveauer kan betale sig, selvom det bliver dyrt.
”I de fleste tilfælde vil udgifterne til klimasikring være lavere end de forventede skadesomkostninger, så vi kan opnå betydelige besparelser ved allerede nu at investere i klimasikring. Men det er mange milliarder, der skal på bordet,” siger Kirsten Halsnæs.
For eksempel vil en effektiv sikring mod en 20 års skybrudshændelse koste 69 mia. kr., men til gengæld spare os for skadesomkostninger på 112 mia. kr. I tilfælde af en stormflod, som vi i dag ville se som en 100-årshændelse, vil sikringen koste 37 mia. kr., mens de potentielle skadesomkostninger er 67 mia. kr.
Forskerne bag rapporten understreger, at deres beregninger er udført som input til overordnede, nationale beslutninger. Der vil være lokale forskelle i de konkrete konsekvenser af oversvømmelser – f.eks. om det er marker eller huse, der oversvømmes - og om der kan opnås lokale fordele f.eks. ved naturbaserede løsninger som genetablering af vandløb.
-
Læs rapporten via linket herunder.
Kontakter
Kirsten HalsnæsProfessor i klimaøkonomiDTU Management
Tlf:4677 5112Tlf:2270 4112khal@dtu.dkPer Skougaard KaspersenDTU Management
pskk@dtu.dkVedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DTU - Danmarks Tekniske Universitet
DTU udpeger tre nye medlemmer til bestyrelsen22.1.2025 10:44:47 CET | Pressemeddelelse
Techleder, branchedirektør og kemiforsker. Det er noget af den erfaring DTU’s tre nye bestyrelsesmedlemmer trækker på og det ser bestyrelsesleder Margrethe Vestager som en styrke.
AI-designede proteiner neutraliserer stoffer i slangegift15.1.2025 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie i Nature af bl.a. DTU-forskere og sidste års nobelprismodtager i kemi afslører en mulig gamechanger i behandling af slangebid. De har ved hjælp af AI skabt nye proteiner, der neutraliserer dødelige toksiner i slangegift. Det kan potentielt give sikrere og mere effektive modgifte.
100 års klimahændelser kræver en 100 års plan13.1.2025 14:38:56 CET | Pressemeddelelse
De eksisterende planer for klimatilpasning skal revurderes og markant opgraderes for at kunne håndtere de kommende årtiers klimahændelser. Det er hovedbudskabet i et nyt forslag til en 100 års plan for klimatilpasning, der kommer fra DTU og forskernetværket Navigating 360.
Nyt center skal opbygge viden til at løse omfattende PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Universitetssamarbejde i et nyt PFAS-center skal levere forskning og viden om, hvordan myndighederne kan afværge, inddæmme og oprense omfattende forurening med PFAS.
Rektor om aftale for kandidatreform: Det er positivt, at der er blevet lyttet20.12.2024 08:50:44 CET | Pressemeddelelse
Aftalen om den kommende kandidatreform er blevet genforhandlet. For DTU betyder det, at et forslag om at oprette en alternativ erhvervskandidatordning bliver en realitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum