Landdistrikternes Fællesråd står sammen med borgmestre om ny udligningsreform
I dag samles borgmestre og kommunaldirektører fra 40 af landets kommuner samt økonomiministeren til Landdistrikternes Fællesråds topmøde om en ny tilskuds- og udligningsreform. En reform, der skal rette op på en massiv skævhed i kommunernes økonomi, og som har afgørende betydning for borgernes velfærd.
I store dele af landet kæmper kommuner med at få de kommende års budgetter til at hænge sammen på grund af et skævt tilskuds- og udligningssystem. Det splitter kommunerne i et A- og et B-hold, hvor flere hovedstadskommuner står som de klare vindere.
Derfor samler Landdistrikternes Fællesråd i dag flere end 70 repræsentanter fra landets kommuner, primært borgmestre samt kommunal- og økonomidirektører, til et topmøde i Middelfart med fokus på en gentænkning af det kommunale tilskuds- og udligningssystem.
- Regeringen har varslet en ny udligningsreform i 2028, men vi ved af erfaring, at der ikke er nogen garanti for, at reformen rent faktisk retter op på den massive skævvridning i kommunernes økonomi, som vi aktuelt oplever. Derfor er det vigtigt, at de hårdest ramte kommuner står sammen om, at vi skal have et langt mere fair system. På dagens topmøde lægger vi grundstenene til det arbejde, udtaler formand Steffen Damsgaard, Landdistrikternes Fællesråd.
Fra regeringen deltager økonomiminister, Stephanie Lose (V) med et indlæg på topmødet.
I Landdistrikternes Fællesråd ser formanden frem til dagens drøftelser.
- Det bliver en dag med en masse gode input, og jeg håber, at økonomiministeren har notesblokken med, for det er en fælles opgave mellem regeringen, kommuner og relevante fagfolk at udtænke en ny tilskuds- og udligningsreform.
- Det vil først og fremmest kræve en dybdegående analyse af, hvad den skal rumme, så man sikrer et nogenlunde ensartet grundlag for service til borgerne på tværs af landets kommuner, og uden store forskelle i skatteprocenten, udtaler han.
Penge til kernevelfærd
Kommunernes økonomi afhænger i høj grad af tilskuds- og udligningssystemet, for det har betydning for, hvilken velfærd man kan tilbyde sine borgere.
- Lige nu står flere kommuner i en akut krise, hvor folk ender med at flytte fra lokalområder, hvis der skal spares yderligere på skoler, ældrepleje og børnepasning. Kombineret med udfordringer med ejendomsvurderinger, selvbudgettering og den kommunale medfinansiering giver det store forskelle i de kommunale budgetter, og i sidste ende en skævvridning af Danmark, siger Steffen Damsgaard.
Landdistrikternes Fællesråd, der tæller 55 medlemskommuner, har tidligere opfordret til, at der også laves en flerårig redningspakke for kommunernes økonomi, indtil en ny tilskuds- og udligningsreform kan træde i kraft.
- Vi skal stoppe blødningen, og det kræver en løsning i mellemperioden, gerne med fokus på land-, yder- og ø-kommuner, på minimum 3 milliarder kroner. Det er første skridt, indtil vi er klar til den store operation med den nye tilskuds- og udligningsreform, afslutter formanden.
Nøgleord
Kontakter
Helle VendelboPressechefLanddistrikternes Fællesråd
Tlf:31718938hve@landdistrikterne.dkFølg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Presseinvitation: Landdistrikterne samler borgmestre og økonomiministeren til topmøde om kommunernes økonomi9.12.2024 09:24:54 CET | Presseinvitation
Landdistrikternes Fællesråd holder topmøde torsdag d. 12. december 2024 kl. 09:30 om en gentænkning af det kommunale tilskuds- og udligningssystem.
Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse
Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.
Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse
Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.
Landdistrikter: Sundhedsaftale svækker regional udvikling i land- og yderområder16.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er et tab for udviklingen i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, at sundhedsreformaftalen vil afskaffe regionernes opgaver inden for regional udvikling. Det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, mener Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Vigtigt med mere nærhed og geografisk ligestilling i sundhed15.11.2024 14:47:05 CET | Pressemeddelelse
Ny sundhedsaftale kan få stor betydning for den nære sundhed i landdistrikterne, især i land-, ø- og yderkommuner, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer til bedre lægedækning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum