Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
I hver sit studie har Jakob Grauslund, professor i øjensygdomme, og Anton Pottegård, professor i lægemidler, undersøgt alle danske brugere af Ozempic med to forskellige metoder.
Begge de nye registerstudier fra SDU bekræfter en bekymring, som tidligere i år blev rejst i et mindre amerikansk studie. Her observerede man, at Ozempic mere end fordoblede risikoen for den sjældne sygdom NAION, som giver skader på øjets synsnerve.
Jakob Grauslund og hans forskerkollegaer har efterprøvet det amerikanske studie i Danmark, hvor lægemidlet Ozempic bliver brugt af 106.454 patienter til behandling af type 2 diabetes.
-Vi har undersøgt data fra alle 424.152 danskere med type 2 diabetes. Vi fandt, at Ozempic mere end fordobler risikoen for NAION. NAION er skader på øjets synsnerve, som skyldes pludseligt stop af blodforsyningen til synsnerven. Det er en sygdom, som kan medføre svært og varigt synstab, siger Jakob Grauslund, professor i øjensygdomme ved Klinisk Institut, SDU, og Øjenafdeling E, Odense Universitetshospital.
-I studiet fandt vi, at risikoen er fordoblet. Samtidig har vi i klinikken bemærket, at siden Ozempic kom på markedet i 2018, er antallet af NAION-tilfælde i Danmark steget, forklarer Jakob Grauslund.
-Hvor vi før så 60-70 tilfælde af NAION om året, ser vi nu op til 150. Desuden har vi bemærket, at det nu oftere er patienter med type 2 diabetes, der kommer på hospitalet på grund af NAION.
I Jakobs Grauslunds studie har forskerne inddelt patienterne i to grupper: De som blev behandlet med Ozempic, og de som fik anden behandling. De har desuden i de statistiske analyser taget højde for alder, køn, blodsukker og en lang række andre sygdomme.
Samme fund med en anden metode
Anton Pottegård og hans forskergruppe, der er eksperter i brug af lægemidler, har set nøjere på et mindre, men mere specifikt udsnit af gruppen af patienter med type 2 diabetes. De har sammenlignet nye brugere af Ozempic med brugere af et andet lægemiddel, som bruges mod diabetes på samme stadie af sygdommen. Dette sikrer en meget ligeværdig og direkte sammenligning. Og dette har de gjort både i Danmark og Norge.
-Vi har sammen med Folkehelseinstituttet i Norge set på alle danske og norske diabetespatienter, der begynder i behandling med Ozempic, og sammenlignet dem med folk, der begynder i behandling med et andet præparat. Vi finder ligesom Jakob Grauslund en fordobling i risikoen for at udvikle NAION, hvis man får Ozempic, forklarer Anton Pottegård, professor i lægemidler ved Institut for Sundhedstjenesteforskning.
En fordobling i risiko
Begge studier fra Syddansk Universitet viser, ligesom det amerikanske studie, at Ozempic øger risikoen for NAION, og at dette gør sig gældende blandt alle med type 2 diabetes og ikke blot de patienter, som i forvejen er meget syge.
-Ifølge vores studie er antallet, der bliver ramt heldigvis lavere, end det amerikanske studie viser, men der er stadig en fordobling i antallet af tilfælde af NAION blandt de personer, som får Ozempic, siger Jakob Grauslund.
Det højere antal tilfælde i det amerikanske studie kan skyldes, dels at man har set på en lille gruppe patienter, dels at de amerikanske data har en række begrænsninger, som man ikke har i de skandinaviske sundhedsregistre.
-Det amerikanske studie rejser en hypotese om en mulig sammenhæng, så det var vigtigt at undersøge, om det kunne bekræftes i opfølgende studier med bedre datakilder. Datakilder, som dem vi har adgang til i Norden, forklarer Anton Pottegård.
-Det er de registre, vi nu har brugt til at bekræfte denne mistanke.
Fører muligvis til et skift i behandling
Ubehandlet kan diabetes føre til andre forandringer og komplikationer i øjnene. De er mindre alvorlige end NAION’s skader på synsnerven, men til gengæld langt mere hyppige. Det er derfor ikke Jakob Grauslunds og Anton Pottegårds ærinde at anbefale diabetespatienter at standse deres behandling.
-Der er tale om en alvorlig, men meget sjælden bivirkning. Den slags lærer vi ofte først om, når et nyt lægemiddel har været på markedet nogle år, ligesom det her er tilfældet med Ozempic. Det skal understreges, at det hverken er mere alvorligt eller mere hyppigt end sjældne bivirkninger til mange andre lægemidler, som vi fortsat bruger. Det er så at sige blot en ny brik i puslespillet til, hvordan dette lægemiddel virker, forklarer Anton Pottegård.
-Vi håber, at vores resultater kan bruges af læger og patienter til at drøfte fordele og ulemper ved behandling med Ozempic, uddyber Jakob Grauslund.
Kurt Højlund er professor i diabetes ved Steno Diabetes Center Odense, SDU og Odense Universitetshospital. Han møder hver dag patienter med type 2 diabetes og er ansvarlig for at vælge den bedste behandling til dem. Kurt Højlund er en del af forfattergruppen bag det ene studie, og uddyber:
-Det er ekstremt vigtigt at behandle type 2 diabetes, men man skal overveje om den lille øgede risiko for svært synstab ved at bruge Ozempic betyder, at man først skal anvende et af de andre nye præparater, der beskytter mod nyre- og hjertekarsygdom. Det er helt i tråd med de nye retningslinjer, der trådte i kraft den 25. november. Vi kan endnu ikke med sikkerhed udpege patienter med særlig stor risiko. Man bør dog stoppe behandlingen med Ozempic, hvis der påvises NAION på det ene øje. Langt de fleste patienter kan være trygge ved behandlingen med Ozempic, da den absolutte risiko er så lav, men nogle vil måske i samråd med deres læge foretrække et behandlingsalternativ.
Danske og internationale myndigheder er orienteret om fundene. Lægemiddelstyrelsen har i det europæiske samarbejde igennem det seneste halve år haft fokus på NAION som en mulig bivirkning ved semaglutid, der er det aktive indholdsstof i Ozempic. De vil tage de nye studier med i det videre arbejde.
Faktabokse:
Hvad er NAION?
NAION er skader på øjets synsnerve. Det er en irreversibel sygdom, det vil sige, at den ikke kan behandles, og den ikke bedres over tid. NAION kan medføre svært og varigt synstab.
NAION finder sted, når blodtilførslen til øjets synsnerve pludselig aflukkes. Den dårlige eller manglende blodgennemstrømning medfører svære og uhelbredelige skader på synsnerven, som oftest giver udslag i tab af skarpsynet eller betydelig indskrænkning af synsfeltet.
Det er ofte patienter i særlig risiko for hjertekarsygdomme, som udvikler sygdommen. Risikofaktorerne er diabetes, forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol. Patienterne som rammes af sygdommen har ofte også nogle fysiske forhold i øjet, som kan være den udløsende faktor.
Om studierne:
Jakob Grauslund: "Once-weekly semaglutide doubles the five-year risk of nonarteritic anterior ischemic optic neuropathy in a Danish cohort of 424,152 persons with type 2 diabetes".
- I studiet har forskerne undersøgt samtlige 424.152 danskere med type 2 diabetes, som blev inddelt i to grupper, hvoraf 106.454 havde været i behandling med Ozempic og 317.698 blev behandlet med andre lægemidler: Forskerne har i de statistiske analyser taget højde for forskellige faktorer, som for eksempel alder, køn, blodsukker og systemiske sygdomme.
- Det gennemsnitlige årlige antal af førstegangs-NAION-tilfælde i Danmark steg fra 67,6 til 148,0 efter introduktionen af Ozempic i 2018. Man taler om gennemsnit, fordi antallet svinger en smule fra år til år.
- Ozempic medfører en 2,19 gange større relative risiko for at udvikle NAION. Det vil sige, at hvis en patient med type 2 diabetes tager Ozempic, så har de mere end dobbelt så stor risiko for at få NAION end dem, som ikke bruger Ozempic.
- Studiet er antaget i tidsskriftet International Journal of Retina and Vitreous, men er endnu ikke tilgængeligt online. Find det accepterede manuskript her(PDF).
Anton Pottegård: "Use of semaglutide and risk of non-arteritic anterior ischemic optic neuropathy: A Danish-Norwegian nationwide observational study".
- I studiet har forskerne undersøgt, hvor mange af de patienter i henholdsvis Danmark og Norge, som er startet i behandling med Ozempic efter 2018, der har udviklet NAION, sammenlignet med folk, der starter anden ny medicin mod diabetes. Forskerne har altså undersøgt henholdsvis Danmark og Norge med samme metode, for at se, om de får samme resultater.
- Ozempic medfører en 2,81 større relativ risiko for at udvikle NAION. Det vil sige, at hvis en patient med type 2 diabetes tager Ozempic, så har de næsten en tre gange så høj risiko for NAION, end dem, som ikke bruger Ozempic.
- Studiet er under fagfællebedømmelse og er offentligt tilgængeligt som præ-print på medrxiv. Læs studiet her.
Begge de danske studier viser, at risikoen for at udvikle NAION for den enkelte patient i behandling for Ozempic kun er 0,2 promille per år, hvilket heldigvis er væsentligt lavere end i det amerikanske studie. NAION er som udgangspunkt en sjælden sygdom, og den ekstra risiko er derfor lav. Forskerne vurderer, at der for hver 10.000 behandlede i et år vil ses mellem 1,5 og 2,5 ekstra tilfælde.
Hvad er Ozempic?
Ozempic bliver brugt til behandling af type 2 diabetes. Lægemidlet i Ozempic hedder Semaglutid. Semaglutid er indholdet i Ozempic, men af tilsvarende medicin er også Rybelsus, som er tabletformen af Ozempic samt Wegowy, som bruges til behandling af svær overvægt.
Det har ikke været muligt at lave en formel analyse af Wegowy, fordi det har været kortere tid på markedet, og der er brug for en vis længde observationstid. Anton Pottegård forklarer dog, at man kan se, at der også forekommer tilfælde af NAION blandt Wegowy-brugerne. Risikoen er dog væsentligt mindre ud fra de foreløbige observationer.
Behandling af type 2 diabetes
Mad, motion og medicin er de knapper, der kan skrues på i behandlingen af type 2 diabetes.
Den medicinske behandling består af enten tablet-behandling, som for eksempel præparatet Metformin, eller injektioner, som for eksempel insulin eller Ozempic.
Kontakter
Jakob GrauslundProfessor i øjensygdommeKlinisk Institut, SDU, og Øjenafdeling E, Odense Universitetshospital.
Tlf:+45 2127 1877jakob.grauslund@rsyd.dkAnton PottegårdProfessor i lægemidlerInstitut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet og Sygehusapotek Fyn, Odense Universitetshospital
Tlf:+45 2891 3340apottegaard@health.sdu.dkNana Olejank HansenKommunikationsmedarbejder Klinisk Institut/Institut for Regional Sundhedsforskning
Tlf:65 50 30 64nolejank@health.sdu.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
9 ud af 10 patienter med hoftebrud får hjælp af pårørende6.12.2024 11:07:04 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at patienter efter hoftebrud modtager mere hjælp fra de pårørende på tre måneder end de modtager fra kommunale hjemmehjælp på seks måneder. Omfanget overrasker forskerne.
SDU får to nye kandidatuddannelser4.12.2024 14:16:00 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at udbyde to nye kandidatuddannelser. Begge vil blive udbudt på SDU’s campus i Sønderborg.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum