Dyreorganisationer raser: Ny handelsaftale er dræbende for EU's dyrevelfærd
Dyreorganisationer kalder aftale om kød-import fra sydamerikanske industrifarme ødelæggende for Europas køer og kyllinger.
"Det underminerer dyrevelfærden i hele EU," siger World Animal Protection DK.
En ny aftale mellem EU og de såkaldte Mercosur-lande, (Brasilien, Argentina, Paraguay og Uruguay samt Bolivia, der blev godkendt i år) er netop godkendt af EU-kommissionen.
Ifølge aftalen vil de sydamerikanske lande kunne øge deres eksport af kyllinge- og oksekød til EU-landene massivt. Med henholdsvis 96 % og 42 % i forhold til niveauet i 2023.
I alt er der lagt op til en forøgelse af kød-importen fra Sydamerika på næsten 280.000 ton kød.
“I forvejen har EU-kommissionen svært ved at overholde deres løfter om bedre dyrevelfærd, over for Europas borgere, og den ny aftale vil gøre det endnu sværere, at få indført den forbedrede dyrevelfærd som EUs politikere højt og helligt har lovet ad flere omgange,” siger Pernille Fraas Johnsen, phd, og landbrugsfaglig konsulent i World Animal Protection Danmark.
I forvejen importerer EU meget store mængder kød fra Mercosur-alliancen, der er den sydamerikanske pendant til EU.
I 2023 drejede det sig om 186.446 ton kød fra kyllinger og 136.856 ton kød fra okser.
Den ny aftale forøger kvoten med 180.000 ton toldfrit kyllingekød, og 99.000 ton oksekød, hvoraf en del er med nedsatte told-tariffer.
“Det er dybt problematisk fordi der ikke er nogen som helst minimumskrav til dyrevelfærd. De fleste af de her produkter kommer fra industrilandbrug, der både er dårlige for dyrene samt for miljø og klima. Hvis aftalen gennemføres, risikerer EU at miste sin førerposition inden for dyrevelfærd og samtidig svække sin evne til at bekæmpe klimakrisen”, siger Pernille Fraas Johnsen, World Animal Protection DK
“EU-Kommissionen ignorerer både deres egne løfter og borgernes forventninger til langt bedre dyrevelfærd. Samtidig underminerer aftalen EU’s miljø- og velfærdsmål og vil føre til endnu mere pres mod dyr i det intensive landbrug”, siger Reineke Hameleers, direktør for den fælles-europæiske paraplyorganisation, Eurogroup for Animals i Bruxelles.
Både World Animal Protection og EuroGroup For Animals opfordrer EU-landene og Europa-Parlamentet til blankt at afvise aftalen i dens nuværende form, og understreger samtidig, at nationale parlamenter bør have mulighed for at godkende aftalen.
Nøgleord
Kontakter
Kenan SeebergPressechefWorld Animal Protection Danmark
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder
Om World Animal Protection Danmark
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Nepal genoptager sport, hvor elefanter mishandles23.12.2024 09:00:00 CET | Nyhed
Protester hagler ned over Nepals regering, der nu giver grønt lys til at genoptage en række sportsarrangementer, hvor elefanter mishandles før, under og efter konkurrencerne.
Nye dødsfælder truer Brasiliens sjældne dyr18.12.2024 06:00:00 CET | Nyhed
Et ukendt antal truede dyr på den brasilianske savanne, bliver dræbt i kunstige vandingskanaler, der leverer vand til dyrkning af svinefoder på den afbrændte savanne, der ryddes i endnu højere tempo end den tilstødende regnskov i Amazonas.
Dyreorganisation om rystende svine-dokumentar: Danske landmænd er blevet 'staldblinde'.11.12.2024 13:14:20 CET | Pressemeddelelse
"Dyremishandling", konkluderer World Animal Protection op til TV2s dokumentar om den rystende mangel på dyrevelfærd i Danmarks konventionelle svinestalde. Dyreorganisationen frygter, at mange landmænd i landets industri-landbrug, er blevet blinde overfor de graverende dyrevelfærdsproblemer, der afdækkes ved Fødevarestyrelsens kontroller år efter år.
10 kendte taler dyrenes sag3.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
World Animal Protection Danmark er stolte over at præsentere ti kendte danskere som dyreorganisationens ambassadører - også kaldet Animal Protectors.
Slut med skind fra vilde dyr på London Fashion Week29.11.2024 14:48:16 CET | Nyhed
Som den første af de fire store modeuge-events, har Londons modeuge indført totalforbud mod brug af skind fra vilde dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum