Dyreorganisation om rystende svine-dokumentar: Danske landmænd er blevet 'staldblinde'.
"Dyremishandling", konkluderer World Animal Protection op til TV2s dokumentar om den rystende mangel på dyrevelfærd i Danmarks konventionelle svinestalde.
Dyreorganisationen frygter, at mange landmænd i landets industri-landbrug, er blevet blinde overfor de graverende dyrevelfærdsproblemer, der afdækkes ved Fødevarestyrelsens kontroller år efter år.
Grise med brækkede ben, udskudte endetarme brok, klovbylder, smertende sår og blodforgiftning.
Det er bare nogle af de mange eksempler på grisenes lidelser, som går igen i rapporterne fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg i de danske svinebesætninger, som TV2 viser i en rystende dokumentar torsdag d. 12 december.
”Det er fortvivlende at se de barske billeder af grise med brækkede ben, afbidte haler, blodige skader og ubehandlede infektioner. Det er dyremishandling og helt uacceptabelt, at grise med så alvorlige skader er blevet ignoreret eller overset af dem, som har deres daglige gang i grisestaldene,” siger Pernille Fraas Johnsen, dyrevelfærdsekspert og seniorrådgiver World Animal Protection Danmark.
Bl.a. fremgår det af rapporterne, at i hver tredje af de kontrollerede stalde har landmændene fået sanktioner for ikke at overholde dyrevelfærdsloven. Og der er ikke tale om et nyligt opstået problem. Kontrolrapporterne er fra de sidste tre år (2022, 2023 og 2024).
”De veterinære myndigheder finder hvert år alvorlige overtrædelser af dyrevelfærdslovgivningen i en tredjedel af de kontrollerede grisebesætninger. Sådan har det været i årevis, og nu sætter TV 2 billeder på statistikken,” konstaterer Pernille Fraas Johnsen, phd. i dyreadfærd, World Animal Protection DK.
”Dyrevelfærdsloven gælder for det enkelte dyr, også i grisebesætninger med mange grise. Det er derfor ekstra bekymrende, hvis såkaldt 'staldblindhed', hvor landmanden, der passer grisene, vænner sig til at kigge på de syge grise og ender med at acceptere ting, som ikke er i orden. Det kan godt være, at det er en forklaring, men det er på ingen måde en undskyldning”.
I 40 % af de 515 rapporter er noteret, at en eller flere grise var så syge, at de blev aflivet under kontrolbesøget. Disse grise burde allerede have været aflivet inden besøget, men i halvdelen af rapporterne fremgår det, at dyrene ikke har fået den rette behandling – eller slet ingen behandling.
”Det kan ikke undgås, at der opstår skader i besætninger med mange grise på begrænset plads. Men vi må i det mindste forlange, at der bliver hånd om de syge og tilskadekomne dyr, så de ikke udsættes for unødig lidelse,” siger Pernille Fraas Johnsen og slutter:
"Derfor er det helt afgørende, at vi kan regne med, at de personer, der tjener penge på grisene, rent faktisk også passer på dem.”
Kontakter
Kenan SeebergPressechefWorld Animal Protection Danmark
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder
Om World Animal Protection Danmark
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Michelin guide dropper delfinunderholdning20.1.2025 11:58:10 CET | Pressemeddelelse
Michelins rejseguide vil ikke længere anbefale eller omtale delfinarier. Shows med vilde dyr flugter ikke med de værdier, som Michelin vil forbindes med, siger den franske guides direktør. Vigtigt skridt, mener World Animal Protection DK.
Dyreorganisation advarer danske turister efter dødsulykke7.1.2025 15:22:20 CET | Pressemeddelelse
”Respekter dyrene og hold afstand – for deres og jeres egen sikkerheds skyld," lyder opfordringen fra World Animal Protections wildlife ekspert.
Nepal genoptager sport, hvor elefanter mishandles23.12.2024 09:00:00 CET | Nyhed
Protester hagler ned over Nepals regering, der nu giver grønt lys til at genoptage en række sportsarrangementer, hvor elefanter mishandles før, under og efter konkurrencerne.
Nye dødsfælder truer Brasiliens sjældne dyr18.12.2024 06:00:00 CET | Nyhed
Et ukendt antal truede dyr på den brasilianske savanne, bliver dræbt i kunstige vandingskanaler, der leverer vand til dyrkning af svinefoder på den afbrændte savanne, der ryddes i endnu højere tempo end den tilstødende regnskov i Amazonas.
Dyreorganisationer raser: Ny handelsaftale er dræbende for EU's dyrevelfærd6.12.2024 17:38:45 CET | Nyhed
Dyreorganisationer kalder aftale om kød-import fra sydamerikanske industrifarme ødelæggende for Europas køer og kyllinger. "Det underminerer dyrevelfærden i hele EU," siger World Animal Protection DK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum