Finanslovsaftale 2025: Mere ligestilling i A-fagstaxameter, men udfordringer for mange erhvervsgymnasier består
Regeringen, SF og Radikale Venstre har landet finanslovsaftalen for 2025, som bl.a. indeholder en tilskudsomlægning på gymnasieområdet.
Med aftalen videreføres A-fagstaxameteret på de almene gymnasiers naturvidenskabelige fag, som nu også udvides til HTX. Samtidig bliver de foreslåede besparelser for gymnasier med over 700 årselever reduceret fra 10 pct. til 7,5 pct., mens der indføres et udvidet kompenserende særtilskud til erhvervsskoler, der er beliggende i provinskommuner og som tidligere modtog særtilskuddet til små erhvervsskoler. Det er gode nyheder, men der er stadig væsentlige udfordringer, som ikke bliver løst.
”Vi er tilfredse med, at aftalepartierne anerkender, at A-fag på HTX skal støttes på samme niveau som STX. Det er en ligestilling, som giver god mening. Men vi mener dog ikke, at udfordringen med at harmonisere gymnasiesektoren er løst. Det afgørende er, at gymnasierne får samme vilkår for at tilbyde kvalitetsuddannelser, uanset hvilken gymnasieretning eleverne vælger ” siger Allan Kortnum, formand for DEG – Lederne.
Knækket på taxameteret er en håndsrækning – men ikke en løsning
Den foreslåede reduktion i undervisningstaksten for gymnasier med over 700 årselever bliver i den endelige aftale fastsat til 7,5 pct., hvilket er en forbedring i forhold til regeringens oprindelige forslag om 10 pct.
”Vi takker SF og Radikale Venstre for at afbøde de værste besparelser. Det vil uden tvivl komme en række erhvervsgymnasier i møde. Men det ændrer ikke på, at modellen stadig rammer skævt, fordi den fortsat straffer de skoler, der har fusioneret for at sikre gymnasier i yderområder,” forklarer Bo Sejer Frandsen, formand for DEG’s bestyrelsesforening.
Han uddyber:
”Fusioner er nødvendige for at opretholde uddannelsestilbud i tyndtbefolkede områder. At pålægge større besparelser på erhvervsgymnasier, som er en del af en fusioneret erhvervsskole, er dybest set en straf for at tage ansvar. Denne skævvridning er desværre ikke løst med finanslovsaftalen.”
Tak for viljen til dialog – men vi er ikke i mål
Mens den større ligestilling af A-fagstaxameteret er et vigtigt skridt, rammer besparelserne skævt og særligt mindre gymnasier i udkantsområder, hvis udbud understøttes af en erhvervsskole.
”Vi anerkender forbedringerne og siger tak for viljen til at møde os på nogle punkter. Men vi kan ikke se bort fra, at besparelserne stadig vil presse en række erhvervsgymnasier. De økonomiske byrder er ikke ligeligt fordelt, og vi er derfor fortsat ikke i mål med en harmonisering tilskuddene,” siger Allan Kortnum.
Begge formænd takker SF, Radikale Venstre og regeringen for indsatsen og intentionen med at sikre en ligestilling på de gymnasiale uddannelser, men opfordrer dog til en fortsat dialog om, hvordan vi sikrer et retfærdigt tilskudssystem, der understøtter både små og store gymnasier - i by og udkant – til gavn for eleverne i hele Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Allan KortnumFormand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne
Allan er formand og en del af Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier–Ledernes bestyrelse.
Bo Sejer FrandsenFormand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne
Bo Sejer Frandsen er konstitueret til formand for DEG-B. Han er desuden formand for bestyrelsen på AARHUS TECH.
Om Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier:
Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, i daglig tale DEG, er forening for de erhvervsrettede uddannelser, hhx, htx, eud, eux og amu. DEG består af de to foreninger DEG–Lederne og DEG–Bestyrelserne, som arbejder for at skabe de bedst mulige forhold for de erhvervsrettede uddannelser til gavn for eleverne og kursisterne. DEG varetager medlemsskolernes uddannelsespolitiske interesser over for arbejdsmarkedets parter, øvrige interessenter og politikere.
Følg pressemeddelelser fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Brugsen Vesløs er Årets Læreplads 20245.11.2024 14:45:42 CET | Pressemeddelelse
Brugsen i Vesløs er blevet kåret til Årets Læreplads 2024, takket være en indstilling fra Lærke Lichtenberg Madsen, der er elev i butikken. Lærke har fra begyndelsen af sin læretid fået stort ansvar og opbakning til at udvikle sig i takt med både sine evner og ambitioner.
Vinderne af DM i Erhvervscase 2024 er kåret!9.10.2024 16:33:12 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks skarpeste HHX-elever imponerede med kreative løsninger for fremtidens fitnessmarked.
Ny EPX-uddannelse rummer gode muligheder for at styrke ungdomsuddannelserne8.10.2024 11:19:39 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens nye EPX-uddannelse tilbyder et stærkt alternativ til eksisterende ungdomsuddannelser med fokus på erhvervsrettet og praktisk undervisning. Formændene for både lederforeningen og bestyrelsesforeningen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier roser initiativet, men understreger vigtigheden af at bevare succeserne fra de nuværende uddannelser og sikre, at alle unge får de bedste muligheder for at finde deres rette vej.
Erhvervsskoler, lærere og elever kræver mindre bureaukrati og hurtigere adgang til støtte for elever med særlige behov20.8.2024 07:40:54 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsskoler, lærere og elever efterspørger mindre bøvl og bureaukrati, når der søges om ekstra støtte til de elever, der har behov for fx ordblindestøtte eller mentorstøtte på ungdomsuddannelserne. Seks forslag til et bedre SPS-system skal sikre rettidig støtte og mindre administrativt bureaukrati til gavn for eleverne.
Nyt grønt udspil understreger vigtigheden af faglærte for den grønne omstilling26.5.2024 10:31:52 CEST | Pressemeddelelse
Nyt udspil fra regeringen skal sikre flere faglærte til den grønne omstilling. Der afsættes blandt andet midler til investeringer i tidssvarende udstyr og grønne lærerkompetencer, mens planerne om tre klimaerhvervsskoler videreføres og syv ud af 10 videnscentre gøres permanente.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum