Ny EPX-uddannelse rummer gode muligheder for at styrke ungdomsuddannelserne
Regeringens nye EPX-uddannelse tilbyder et stærkt alternativ til eksisterende ungdomsuddannelser med fokus på erhvervsrettet og praktisk undervisning. Formændene for både lederforeningen og bestyrelsesforeningen i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier roser initiativet, men understreger vigtigheden af at bevare succeserne fra de nuværende uddannelser og sikre, at alle unge får de bedste muligheder for at finde deres rette vej.
Regeringens seneste udspil om ny EPX-uddannelse rummer store muligheder for fremtidens unge. Det afgørende er, at udbuddet af ungdomsuddannelser bevarer en mangfoldighed, der imødekommer de forskelligartede behov og ambitioner hos alle unge i Danmark, så ingen unge falder mellem to stole.
Allan Kortnum, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne, ser positivt på initiativet:
- Det er et stærkt signal fra regeringen, at de vil investere i ungdommens fremtid. En ny EPX-uddannelse er en kærkommen tilføjelse, som tilbyder endnu flere unge et stærkt alternativ til de eksisterende muligheder. Vi skal sikre, at vi giver alle unge chancen for at finde den rette vej – og her kan en uddannelse som EPX være lige det, der er brug for. Det kræver dog et nyt didaktisk udgangspunkt, hvor erhvervsrettet og praktisk undervisning står i centrum for at være et markant og nyskabende tilbud.
For Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier er det centralt at huske, at der ikke er én løsning, der passer til alle unge. Mange unge søger særlige ungdomsmiljøer, hvor de kan udfolde sig fagligt og socialt.
- Regeringen har haft stort fokus på at sikre, at alle unge skal have adgang til et ungdomsmiljø, der kombinerer fællesskab og ungdomsliv efter folkeskolen. Det bakker vi 100 procent op om. Men man skal også huske, at ikke alle unge ønsker det samme. Der er en stor gruppe, som bevidst vælger de miljøer, der findes på for eksempel HTX og erhvervsuddannelserne, hvor der tilbydes en praksisnær og teknisk tilgang til læring – og hvor de finder ro og selvtillid i en anden form for fællesskab end det man finder på STX og HHX gymnasier, påpeger Allan Kortnum.
Bo Sejer Frandsen, formand for Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne, er enig og understreger vigtigheden af at bygge videre på de eksisterende succeser:
- Vi må ikke smide barnet ud med badevandet. De nuværende uddannelser som HTX og erhvervsuddannelserne fungerer rigtig godt for mange unge, og den succes skal vi bygge videre på. Den nye EPX-uddannelse skal ses som en måde, hvorpå vi kan udbygge det gode, der allerede fungerer i dag. Derfor er vi også glade for, at ministeren lægger op til, at han gerne vil fremtidssikre HTX’ens stærke STEM-profil og ser frem til dialogen.
Ifølge Bo Sejer Frandsen har forskellige unge forskellige behov, og det er en styrke, at vi i Danmark har en bred vifte af ungdomsuddannelser, der kan tilgodese både faglige og personlige præferencer.
- EPX-uddannelsen har potentiale til at tiltrække unge, der søger nye veje i uddannelsessystemet. Det kan blive et vigtigt skridt i retning af at sikre, at ingen unge falder mellem to stole. Regeringens udspil er derfor et positivt skridt, som vi ser frem til at følge tæt. Vi bidrager gerne med både viden og erfaring, men vil samtidig understrege vigtigheden af at huske de unge, der ønsker at gå direkte fra folkeskolen til en erhvervsuddannelse. De skal også sikres et attraktivt og relevant tilbud. Ligesom de unge, der kommer direkte fra EPX’en og de voksne, der vil være faglærte, skal have gode kvalitetsuddannelser, siger Bo Sejer Frandsen.
Selvom udspillet nu er på bordet er der meget, der endnu skal afklares, supplerer Allan Kortnum:
- Der er lagt op til en stor reform og der er fortsat mange ting, der skal afklares inden alle detaljer er på plads. Det gælder også økonomien. Det ser heldigvis ud til, at ministeren er klar til at inddrage sektoren, når detaljerne skal på plads. Det glæder vi os til, og vi vil som altid gerne bidrage til at vi får nye attraktive erhvervsrettede uddannelser. Heldigvis har vi et godt udgangspunkt at arbejde videre med.
Nøgleord
Kontakter
Allan KortnumFormand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Lederne
Allan er formand og en del af Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier–Ledernes bestyrelse.
Bo Sejer FrandsenFormand Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier – Bestyrelserne
Bo Sejer Frandsen er konstitueret til formand for DEG-B. Han er desuden formand for bestyrelsen på AARHUS TECH.
Links
Om Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier:
Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, i daglig tale DEG, er forening for de erhvervsrettede uddannelser, hhx, htx, eud, eux og amu. DEG består af de to foreninger DEG–Lederne og DEG–Bestyrelserne, som arbejder for at skabe de bedst mulige forhold for de erhvervsrettede uddannelser til gavn for eleverne og kursisterne. DEG varetager medlemsskolernes uddannelsespolitiske interesser over for arbejdsmarkedets parter, øvrige interessenter og politikere.
Følg pressemeddelelser fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier
Finanslovsaftale 2025: Mere ligestilling i A-fagstaxameter, men udfordringer for mange erhvervsgymnasier består22.11.2024 11:33:49 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, SF og Radikale Venstre har landet finanslovsaftalen for 2025, som bl.a. indeholder en tilskudsomlægning på gymnasieområdet.
Brugsen Vesløs er Årets Læreplads 20245.11.2024 14:45:42 CET | Pressemeddelelse
Brugsen i Vesløs er blevet kåret til Årets Læreplads 2024, takket være en indstilling fra Lærke Lichtenberg Madsen, der er elev i butikken. Lærke har fra begyndelsen af sin læretid fået stort ansvar og opbakning til at udvikle sig i takt med både sine evner og ambitioner.
Vinderne af DM i Erhvervscase 2024 er kåret!9.10.2024 16:33:12 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks skarpeste HHX-elever imponerede med kreative løsninger for fremtidens fitnessmarked.
Erhvervsskoler, lærere og elever kræver mindre bureaukrati og hurtigere adgang til støtte for elever med særlige behov20.8.2024 07:40:54 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsskoler, lærere og elever efterspørger mindre bøvl og bureaukrati, når der søges om ekstra støtte til de elever, der har behov for fx ordblindestøtte eller mentorstøtte på ungdomsuddannelserne. Seks forslag til et bedre SPS-system skal sikre rettidig støtte og mindre administrativt bureaukrati til gavn for eleverne.
Nyt grønt udspil understreger vigtigheden af faglærte for den grønne omstilling26.5.2024 10:31:52 CEST | Pressemeddelelse
Nyt udspil fra regeringen skal sikre flere faglærte til den grønne omstilling. Der afsættes blandt andet midler til investeringer i tidssvarende udstyr og grønne lærerkompetencer, mens planerne om tre klimaerhvervsskoler videreføres og syv ud af 10 videnscentre gøres permanente.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum