Fonden for Entreprenørskab

En cykelpatrulje der skal skabe tryghed for de yngste elever og bæredygtig udlejning af tøj: Her er elevernes kreative ideer til Danmarks Entreprenørskabsfestival

Del

På en ellers helt normal novemberdag var der liv og glade dage i Spinderihallerne i Vejle, hvor flere end tusinde elever og deres lærere var samlet til Danmarks Entreprenørskabsfestival. Mød de seje og modige elever og læs om deres inspirerende ideer her.

 

1.- 2. og 3. pladsen i Projekt Edisons Landsfinale i Vejle
1.- 2. og 3. pladsen i Projekt Edisons Landsfinale i Vejle

Det sydede og boblede af kreativitet, innovation, samskabelse og fællesskab til årets entreprenørskabsfestival for grundskolen. Det var 6. og 7. klasses elever, deres lærere samt frivillige dommere, der fyldte Spinderihallerne, og her kulminerede det landsdækkende læringsforløb Projekt Edison med en festival, hvor de bedste ideer blev kåret. Årets Tema i Projekt Edison er ”din og min by i bevægelse”, og i år skal flere end 12.000 elever i 6.-7. klasse fra 35 kommuner finde på innovative og bæredygtige måder at udvikle vores byer på.  

1. pladsen i Projekt Edisons landsfinale Vejle gik til Freja, Thea, Vibeke, Clara og Sofie fra holdet Team CP fra Bording skole i Ikast-Brande Kommune. Holdets idé er en cykelpatrulje, hvor de hjælper de yngste elever med trygt at cykle i skole. Forældrene melder sig til ordningen og betaler 5 kr. pr. tur. Der laves opsamlingssteder i nærheden af, hvor de yngste elever bor. Holdet er dermed med til at løse udfordringer med infrastruktur i deres by.

Vi fangede de glade elever lige efter de havde modtaget prisen;

"Det er vildt nice. Det føles virkelig godt. Det var ikke noget, vi havde forventet overhovedet. Der var virkelig mange dygtige hold herude, så vi turde ikke håbe på det,” fortalte holdet, mens de strålede af glæde og fortsatte;

"Det har været virkelig fedt at være med, og vi har lært en masse af det. Vi er blevet meget tættere i gruppen. Det har været en virkelig god oplevelse."

2. pladsen gik til eleverne Johannes, Marius og Tobias fra holdet NLT Energi fra Vamdrup Skole afd. Vest i Kolding Kommune. Deres idé var at lave regnvand om til strøm via en turbine, der er placeret i nedløbsrøret på et hus.

3. pladsen gik til eleverne Erika, Noah og Agnes fra holdet Guldkornene fra Skibets Skole i Vejle kommune. Deres idé er en app, der hjælper mod ensomhed og til at få nye relationer samt sikrer bevægelse til deres brugere.

Det er Fonden for Entreprenørskab, der står bag Projekt Edison, og som led i programmet får lærere didaktiske kompetencer til at kunne fremme entreprenant dannelse. Adm. direktør i Fonden, Christian Vintergaard siger;

”Jeg er blæst bagover over energiniveauet og skaberkraften blandt de elever, der er med i Projekt Edison. De har virkelige noget på hjerte, og de brænder for deres ideer. Og så er det virkelig en fornøjelse at se alle de dygtige lærere bakke op om deres elever.”

Projekt Edison har i år Klima-, Forsyning og Energiministeriet som partner.

Det var dog ikke kun i Projekt Edison, at kreative og modige elever skulle dyste om den bedste idé. I samarbejde med den landsdækkende udbyder af miljøvedligeholdelsestjenester, Verdis Danmark, uddeltes særprisen, Verdis Bæredygtighedspris 2024. Det er første gang prisen uddeles, og dommerne har bl.a. kigget efter, hvor miljøbevidst elevernes idé er, hvilke materialer de har valgt at benytte for at skåne miljøet, samt om de har valgt at bruge genbrugsmaterialer til ideen.

Vinderen af Verdis Bæredygtighedspris 2024 blev eleverne James, Asta og Storm fra holdet Re Fit fra Andst Børne- og Skolecenter i Vejen kommune. Holdet har udviklet et nyt koncept til en tøjbutik, hvor de vil lave nyt tøj af brugt tøj. Hvis tøj f.eks. er gået i stykker eller er blevet smidt ud, så laver de nyt tøj ud af det. I stedet for at sælge tøjet, lejer de det ud. På den måde kan tøjet blive brugt længere, og det hjælpe til at løse problemet med, at tøjbranchen udleder for meget CO2.

"Det er første gang i mit liv, at jeg har været mundlam. Det kilder i maven, det er fedt. Men vi er meget imponeret over, at når vi har set de andre konkurrenter, vi var oppe imod, at det rent faktisk gik godt. Men altså, jeg er stadig helt i chok", siger James, da vi fanger holdet efter præmieoverrækkelsen.

Vi spurgte også, hvordan de var kommet på ideen;

"Det krævede en masse tid at tænke over det, men den rigtige idé kommer bare til en, når man har tænkt det godt igennem," siger James, og Storm supplerer: "Når man lige kommer på en idé og så udvikler på den, så kommer man åbenbart rigtigt langt."

Adm. direktør for Verdis Danmark, Stefan Olin, har sat følgende ord på;

”At se, hvordan unge mennesker arbejder med genbrug og miljøansvar, er både imponerende og inspirerende. De prisvindende projekter viser, hvordan dagens unge engagerer sig i at finde løsninger på nogle af tidens største udfordringer.”

Udover at finde vinderne til Verdis Bæredygtighedpris og i Projekt Edison, var Danmarks Entreprenørskabsfestival også en konference målrettet lærere under navnet INSPIRE. Her kunne man møde Svend Brinkmann, professor i psykologi og forfatter, der holdt et oplæg med fokus på, om entreprenørskab kan give perfekthedskulturen baghjul. Derudover kunne man høre Josefine Jack Eiby om at give slip på læringen. Som vært for hele festivalen var TV-vært Camilla Ottesen. 

Kontakter

Billeder

Vinder af Projekt Edison landsfinale i Vejle, Team CP
Vinder af Projekt Edison landsfinale i Vejle, Team CP
Download
3. pladsen i Projekt Edisons landsfinale i Vejle, Team Guldhornene
3. pladsen i Projekt Edisons landsfinale i Vejle, Team Guldhornene
Download
Vinder af Verdis Bæredygtighedspris 2024, ReFit
Vinder af Verdis Bæredygtighedspris 2024, ReFit
Download
2. pladsen i Projekt Edisons landsfinale i Vejle, Team NLT Energi
2. pladsen i Projekt Edisons landsfinale i Vejle, Team NLT Energi
Download

Om Fonden for Entreprenørskab

Danmarks Entreprenørskabsfestival

Danmarks Entreprenørskabsfestival er der, hvor idé, læring & innovation går hånd i hånd.

Vi samler elever og studerende, lærere og undervisere, iværksættere og rollemodeller, erhvervsliv og politikere og mange flere for at fejre idérigdom, læring og handlekraft. Festivalen skal også inspirere flere skoler og undervisere til at omfavne entreprenørskab i deres undervisning.

Det hele handler om og give børn og unge entreprenørielle evner i løbet af deres skole og uddannelse, fordi det giver dem livsforandrende muligheder for at skabe, forandre og gøre en forskel for dem selv og deres omverden.

Om Fonden for Entreprenørskab

Fonden for Entreprenørskab vil inspirere børn og unge og give dem evnen til at tænke og agere entreprenant og innovativt, så de kan lykkes i en global og omskiftelig verden. Det gør Fonden ved at hjælpe skoler og uddannelser med at fremme entreprenante og innovative evner hos elever og studerende. Fonden fungerer desuden som nationalt videncenter for opsamling, udvikling og udbredelse af viden om entreprenørskabsundervisning på alle niveauer af uddannelsessystemet

Følg pressemeddelelser fra Fonden for Entreprenørskab

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fonden for Entreprenørskab

Danmarks Entreprenørskabsfestival samlede hundredevis af dygtige entreprenører: "Vi har været igennem en storm i forhold til vores idéer"14.11.2024 16:40:41 CET | Pressemeddelelse

Danmarks Entreprenørskabsfestival bød på stribevis af gode ideer, neglebidning og kæmpe jubel, da det var studerende fra korte og mellemlange videregående uddannelser i Østdanmarks tur til at pitche deres ideer foran dommere og hundredevis af publikummer. Vinderne kom fra KEA, Professionshøjskolen Absalon og Cphbusiness

Dragt til hjemløse, vandtætte fodboldstøvler og kølepude til kørestolsbrugere: Her er de talentfulde unge vindere til Danmarks Entreprenørskabsfestival12.11.2024 17:03:15 CET | Pressemeddelelse

K.B. Hallen var fyldt med dygtige unge elever fra landets ungdomsuddannelser, da idérigdom, læring og handlekraft blev fejret til den helt nye Danmarks Entreprenørskabsfestival. Undervejs blev der powerpitchet idéer i tre forskellige programmer. Vinderne kom fra Vejen Business College, Roskilde Katedralskole og Jesper Buchs Iværksætterakademi. Flere hundrede elever, lærere og erhvervsfolk var samlet til Danmarks Entreprenørskabsfestival, som Fonden for Entreprenørskab afholdt i K.B. Hallen for ungdomsuddannelser. Eleverne fra HHX, HTX og EUD mødte op med et væld af gode idéer, som de pitchede foran erhvervsfolk som et led i entreprenørskabsprogrammerne henholdsvis Business Mind Programme, Tech Innovation Programme og Kickstart Programme. I hvert program blev der fundet en top tre, som vandt 10.000, 6.000 og 4.000 kroner. Top tre i Kickstart Programme (EUD) blev: Vinder: Multi Suit fra Vejen Business College Idé: En dragt til hjemløse og flygtninge under de kolde vintermåneder. Dragten

Unge iværksættere vinder talentpris for robot, der frigør tid til sundhedspersonale12.11.2024 13:37:51 CET | Pressemeddelelse

To unge iværksættertalenter fra DTU vinder Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris og er dermed blandt Danmarks største talenter inden for iværksætteri. Deres robot hjælper med at frigøre tid i sundhedssektoren ved at transportere udstyr, medicin og vasketøj. Virksomheden Yuman med Sara Lopez Alaguero og Andrei Chirtoaca vinder 100.000 kroner og titlen som indehaver af Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris i kategorien life science. Prisen blev overrakt af erhvervsminister Morten Bødskov og Christian Vintergaard, direktør i Fonden for Entreprenørskab til Danmarks Entreprenørskabsfestival i K.B. Hallen i København. Yuman er en startup virksomhed, grundlagt i februar 2022, der udvikler mobile robotter, kaldet Buddy, til sundhedssektoren. Buddy frigør tid fra sundhedspersonale ved at transportere medicinsk udstyr, mad og vasketøj på hospitalsafdelinger og plejehjem, køre leveringer mellem afdelinger eller håndterer intern logistik

Unge iværksættere vinder talentpris for IoT-løsning der reducerer energiforbruget i byggebranchen12.11.2024 13:01:56 CET | Pressemeddelelse

To unge iværksættertalenter fra DTU vinder Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris og er dermed blandt Danmarks største talenter inden for iværksætteri. Deres idé hjælper byggebranchen med at reducere energiforbruget ved at bruge ”Internet of Things (IoT)”-sensorer. Virksomheden Acembee med Oline Ryberg Stærke og Holger Bregnhøj Weise vinder 100.000 kroner og titlen som indehaver af Erhvervsministeriets og Fonden for Entreprenørskabs iværksætterpris i kategorien håndværk revitaliseret. Prisen blev overrakt af erhvervsminister Morten Bødskov og Christian Vintergaard, direktør i Fonden for Entreprenørskab til Danmarks Entreprenørskabsfestival i K.B. Hallen i København. Acembee fremhæver byggebranchen som en af de største kilder til forurening, og der er ifølge dem et akut behov for løsninger, der kan reducere energispildet. 55% af strømforbruget på byggepladser sker uden for arbejdstiden - ofte på opvarmning og belysning af tomme skurbyer. Dette skaber både

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye