Blind vinkel på mænds psykiske problemer
Når mænd græder, er der ingen, der ser det. Når mænd har det psykisk svært, får de ofte lov til at gå alene, og for tre gange flere mænd end kvinder ender det på den værste måde – med selvmord. I dag er det Mændenes Internationale Dag, og for Psykiatrifonden er det afgørende, at vi får bedre data om mænds psykiske helbred, for lige nu handler vi i blinde.
Mænd går sjældnere til lægen. Mænds psykiske lidelser er underdiagnosticerede og underbehandlede. Og mænds psykiske problemer falder ofte uden for lyskeglen. Mange mænd siger det ikke højt og kæmper alene, til det i alt for mange tilfælde går galt: Selvmordsraten er ca. tre gange så høj for mænd som for kvinder.
I Danmark er mænd i det hele taget i overtal i mange dårlige statistikker. Det er de, når det kommer til selvmord. Når det kommer til misbrug – både af alkohol og stoffer. Når det kommer til kriminalitet, og når det kommer til ensomhed. Et sted er de i undertal, og det er paradoksalt nok i de officielle tal for mennesker med psykiske lidelser i Danmark: Antallet af patienter, som var i kontakt med psykiatrien fra 2021-2022, fordelte sig på 44 pct. mænd og 56 pct. Kvinder. Det antyder et mørketal for mænd med psykisk sygdom. Måske fordi de ikke søger hjælp, eller måske fordi de ikke bliver set og hørt i sundhedssystemet.
”Når man tænker på, hvor gennemregistreret et samfund, Danmark ellers er, er det tankevækkende, hvor dårlige data, vi har for vores psykiske sundhed. Vi mangler præcise og omfattende data, der kan kaste lys over forekomsten af psykiske lidelser generelt, dermed selvfølgelig også hos mænd. Har vi ikke de data, kan vi ikke målrette vores indsatser og ressourcer effektivt”, siger direktør i Psykiatrifonden Marianne Skjold.
Finansierer med bind for øjnene
Mangel på data og viden om, hvad der skal til, betyder, at mange mænd lider alene uden at få hjælp og behandling med tragiske konsekvenser til følge.
”Det betyder også, at vi har svært ved at estimere, hvad det koster at tilbyde behandling til alle dem, der har brug for det. Simpelthen fordi vi ikke ved, hvor mange der er. Det skaber grobund for, at der bliver udviklet nogle rent fagligt velfunderede politiske løsninger, men hvor man reelt finansierer med bind for øjnene”, siger Marianne Skjold.
Konsekvenser for hele samfundet
Mænds psykiske sundhed har ikke alene konsekvenser for den enkelte, men også for deres familier, arbejdsmarkedet og sundhedsvæsenet. Hvis mænds psykiske problemer opdages og behandles i tide, inden de bliver mere alvorlige og sværere at afhjælpe, kan vi reducere omkostningerne til langvarige behandlinger, undgå at flere ender i misbrug eller kriminalitet og nedbringe antallet af selvmord.
”Som samfund har vi desværre en særligt blind vinkel på mænds psykiske sundhed og hvordan vi når dem med den behandling og forebyggelse, der er brug for”, siger Marianne Skjold.
Nøgleord
Kontakter
Sarah BossPressechef
Tlf:23712688scb@psykiatrifonden.dkFølg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden
Lykkes sammenlægningen af somatik og psykiatri, redder den liv15.11.2024 13:39:04 CET | Pressemeddelelse
En sammenlægning af somatik og psykiatri kan blive det afgørende opgør med årtiers ulighed og overdødelighed, mener Psykiatrifonden efter at sundhedsreformen i dag blev præsenteret. ”Den virkelige patient fejler ofte noget fysisk og psykisk på samme tid, og det skal fremtidens sundhedsvæsen indrettes efter. Integrationen skal være så gennemgribende, at somatikken og psykiatrien helt naturligt behandler de samme patienter - sammen”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden.
Syv ud af ti børn af forældre med psykisk sygdom får ingen hjælp5.11.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
På trods af bred anerkendelse af, at børn af forældre med psykisk sygdom er særligt sårbare, modtager næsten syv ud af ti ingen støtte. En ny rapport kortlægger de mange forhindringer, der fortsat står i vejen for at hjælpe børnene. TrygFonden og Psykiatrifonden vil skabe de nødvendige forandringer med indsatsen ’Grib børnene’, som handler om at udvikle tiltag, der hjælper børn og deres familier til at få den rette støtte i en svær situation.
Tegn på sygdom: Børns tegninger om opvækst med psykisk sygdom på ARoS fra i dag29.10.2024 09:32:49 CET | Pressemeddelelse
Mange forældre med psykisk sygdom undlader at tale med deres børn om sygdommen. Næsten hver tredje forælder svarer i ny undersøgelse, at de ikke taler med deres børn om - eller at deres børn ikke ved – at de har en psykisk sygdom. Det skal vi gøre op med, mener Psykiatrifonden, Børns Vilkår og Ole Kirk’s Fond, som med partnerskabet ’Spørg Mere – så fylder det mindre’ står bag undersøgelsen. Den bliver lanceret på kunstmuseet ARoS i dag med en udstilling af otte børns tegninger.
Nu seks nætter med chat på alvorlig baggrund22.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Psykiatrifonden udvider åbningstiderne i chatrådgivningen med en nat mere, så det nu også er muligt at chatte med en rådgiver til klokken 02 natten mellem mandag og tirsdag. Udvidelsen sker på grund af et stigende behov, og fordi nætterne er det tidspunkt på døgnet, hvor flest samtaler handler om det mest alvorlige, nemlig om selvmordstanker og -forsøg.
30.000 mennesker råber op om psykiatrien i ny bog1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
'Opråb. Skrevet af befolkningen, samlet af Psykiatrifonden. Med forord af forfatteren Anna Juul'. En ny bog giver ordet til 30.000 mennesker, der har valgt at råbe op om psykiatrien. Tirsdag får Folketingets medlemmer bogen i hånden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum