Psykiatrifonden

Blind vinkel på mænds psykiske problemer

Del

Når mænd græder, er der ingen, der ser det. Når mænd har det psykisk svært, får de ofte lov til at gå alene, og for tre gange flere mænd end kvinder ender det på den værste måde – med selvmord. I dag er det Mændenes Internationale Dag, og for Psykiatrifonden er det afgørende, at vi får bedre data om mænds psykiske helbred, for lige nu handler vi i blinde.

Mand ses bagfra siddende alene på bænk i park.
”Som samfund har vi desværre en særligt blind vinkel på mænds psykiske sundhed og hvordan vi når dem med den behandling og forebyggelse, der er brug for”, siger Marianne Skjold, direktør i Psykiatrifonden. AI-genereret billede.

Mænd går sjældnere til lægen. Mænds psykiske lidelser er underdiagnosticerede og underbehandlede. Og mænds psykiske problemer falder ofte uden for lyskeglen. Mange mænd siger det ikke højt og kæmper alene, til det i alt for mange tilfælde går galt:  Selvmordsraten er ca. tre gange så høj for mænd som for kvinder. 

I Danmark er mænd i det hele taget i overtal i mange dårlige statistikker. Det er de, når det kommer til selvmord. Når det kommer til misbrug – både af alkohol og stoffer. Når det kommer til kriminalitet, og når det kommer til ensomhed. Et sted er de i undertal, og det er paradoksalt nok i de officielle tal for mennesker med psykiske lidelser i Danmark: Antallet af patienter, som var i kontakt med psykiatrien fra 2021-2022, fordelte sig på 44 pct. mænd og 56 pct. Kvinder. Det antyder et mørketal for mænd med psykisk sygdom. Måske fordi de ikke søger hjælp, eller måske fordi de ikke bliver set og hørt i sundhedssystemet. 

”Når man tænker på, hvor gennemregistreret et samfund, Danmark ellers er, er det tankevækkende, hvor dårlige data, vi har for vores psykiske sundhed. Vi mangler præcise og omfattende data, der kan kaste lys over forekomsten af psykiske lidelser generelt, dermed selvfølgelig også hos mænd. Har vi ikke de data, kan vi ikke målrette vores indsatser og ressourcer effektivt”, siger direktør i Psykiatrifonden Marianne Skjold. 

Finansierer med bind for øjnene 
Mangel på data og viden om, hvad der skal til, betyder, at mange mænd lider alene uden at få hjælp og behandling med tragiske konsekvenser til følge.  

”Det betyder også, at vi har svært ved at estimere, hvad det koster at tilbyde behandling til alle dem, der har brug for det. Simpelthen fordi vi ikke ved, hvor mange der er. Det skaber grobund for, at der bliver udviklet nogle rent fagligt velfunderede politiske løsninger, men hvor man reelt finansierer med bind for øjnene”, siger Marianne Skjold.  

Konsekvenser for hele samfundet 
Mænds psykiske sundhed har ikke alene konsekvenser for den enkelte, men også for deres familier, arbejdsmarkedet og sundhedsvæsenet. Hvis mænds psykiske problemer opdages og behandles i tide, inden de bliver mere alvorlige og sværere at afhjælpe, kan vi reducere omkostningerne til langvarige behandlinger, undgå at flere ender i misbrug eller kriminalitet og nedbringe antallet af selvmord. 

”Som samfund har vi desværre en særligt blind vinkel på mænds psykiske sundhed og hvordan vi når dem med den behandling og forebyggelse, der er brug for”, siger Marianne Skjold. 

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Psykiatrifonden

Unge kæmper med at tale om psykisk sårbarhed - trygge rum hjælper24.3.2025 09:10:06 CET | Pressemeddelelse

I de senere år har debatten om unges mentale trivsel fyldt mere og mere i den offentlige samtale. Alligevel oplever mange unge stadig, at det er svært at tale åbent om psykisk sårbarhed. Det er konklusionen på projektet "Jeg er ikke den eneste”, hvor SIND Ungdom og Psykiatrifonden med støtte fra TrygFonden har produceret podcasts, udviklet gratis og frit tilgængeligt undervisningsmateriale og ikke mindst skabt trygge rum for de unge, hvor de kan dele deres tanker og erfaringer.

Fagfolk omkring børn i familier med psykisk sygdom: Tillid er afgørende10.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse

Mere end 300.000 børn og unge i Danmark vokser op med en far eller en mor med en psykisk sygdom. Uden hjælp og støtte har de selv en stor risiko for at mistrives eller for selv at blive ramt af psykisk sygdom. I en ny podcast møder vi tre fagfolk, der arbejder i feltet omkring familierne - skolelæreren, pædagogen og socialrådgiveren i psykiatrien. De deler ud af erfaringer, dilemmaer og udfordringer, de møder i deres arbejde, og understreger samstemmende, at tilliden er afgørende for den gode kontakt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye